Palau i Fabre
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha obert oficialment els actes de celebració de l’Any Palau i Fabre amb la col·locació d’una placa commemorativa a la casa on va viure el poeta Josep Palau i Fabre al carrer Bruc, 99 de Barcelona.
 
Durant l’acte, poetes, escriptors, amics i admiradors de Palau i Fabre com Perejaume, Jordi Coca, Dolors Miquel i Martí Sales, entre d'altres, han llegit poemes i textos. Han clos la lectura alumnes de 4art d'ESO de l'Institut Esteve Albert de Sant Vicenç de Montalt.
 
Avui ,divendres 21 d’abril, se celebra dia del centenari del naixement de Josep Palau i Fabre (1917 – 2008). Amb motiu de la commemoració, al llarg de més d’un any s’han programat activitats divulgatives, creatives i acadèmiques per donar a conèixer l’immens llegat de l’escriptor.
 
Actes d’obertura de l’Any Palau i Fabre
Durant aquest cap de setmana la Fundació Palau, a Caldes d'Estrac, farà jornada de portes obertes al públic i oferirà una programació especial. Dissabte 22 d'abril, Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida oferiran un espectacle, on cantaran i recitaran obres de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Palau i Fabre.
 
El mateix dissabte tindrà lloc l'espectacle Nit del Drac, nit d’homenatges, un homenatge als escriptors que celebren una commemoració, entre els quals, Palau i Fabre.
 
L’endemà, diumenge 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, s’oferirà un vermut popular a la Fundació Palau. D’altra banda, la Masia Can Cabanyes de Vilanova i la Geltrú acollirà un acte dedicat a l'artista i es batejarà un tren amb el nom de Josep Palau i Fabre als FGC de Plaça Catalunya.
 
100 anys del naixement de l'alquimista
L’Any Palau i Fabre és una iniciativa de la Fundació Palau i del Departament de Cultura de la Generalitat, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, i té la col·laboració de nombroses institucions públiques i privades. Manuel Guerrero és comissari de l’Any Palau i Fabre i Julià Guillamon, el comissari de les exposicions de la commemoració.
 
El passat dimecres, 12 d'abril, es va presentar públicament el logotip de l’Any Palau i Fabre, realitzat a partir d’un dibuix original de Miquel Barceló, juntament amb un extens programa d’activitats i les línies generals de la celebració. Poeta, assagista, narrador, dramaturg, traductor, crític, historiador i col·leccionista d’art, Palau i Fabre és un dels grans escriptors catalans de la segona meitat del segle XX i, alhora, una de les figures més rellevants tot i que encara poc coneguda. Un dels objectius principals d’aquesta commemoració és, doncs, contribuir a donar a conèixer la seva obra.
 
Per fer-ho de manera completa i complexa, l’Any Palau i Fabre s’ha concebut en cinc àmbits temàtics complementaris:
 
-        “Els llocs de Josep Palau i Fabre. Geografia personal i creativa”. Se celebraran activitats principalment a Barcelona i Caldes d’Estrac, però també a altres ciutats que marcaren la seva trajectòria vital i creativa. Per exemple, Llançà i la platja de Grifeu, són un dels escenaris fonamentals. L’exposició “Joia de Viure! Llançà, l’estiu, Josep Palau i Fabre i Picasso”, comissariada per Julià Guillamon, pren la figura de Palau i Fabre per ensenyar com era i és actualment Llançà.
 
-        “Josep Palau i Fabre, l’Alquimista”. El pseudònim de l’escriptor i el concepte d’alquímia són essencials en la seva obra. L’exposició que inaugura el centenari, “Jo sóc el meu propi experiment. Tretze lectures dels 'Poemes de l’Alquimista' de Josep Palau i Fabre”, comissariada per Julià Guillamon, permetrà una nova aproximació a l’obra més llegida del poeta. La mostra es presentarà a la Fundació Palau a Caldes d’Estrac i al Palau Robert de Barcelona. També tindrà lloc el Simposi Internacional Josep Palau i Fabre (1917-2008). L’Alquimista. Per la seva banda l’editorial Proa ha reeditat Poemes de l’Alquimista i Contes despullats amb motiu del centenari.
 
-        “Palau i Picasso”. Sens dubte, Picasso fou una de les grans obsessions i l’objecte d’estudi més important de la seva obra, per la qual cosa tindrà presència al llarg de l’any des de diferents perspectives. D’una banda, amb el Congrés Internacional Picasso i identitat, organitzat pel Museu Picasso de Barcelona i la Fundació Palau. De l’altra, amb la mostra “Palau mira Picasso”, comissariada per Víctor Fernández, que es podrà veure a la Casa Natal de Picasso a Màlaga, i a la Fundació Palau.
 
-        “Josep Palau i Fabre i el teatre”. L’obra dramatúrgica i teòrica teatral, especialment la seva relació amb Antonin Artaud, és la part més desconeguda de la seva producció. A més de promoure’n l’estudi, L’Any col·laborarà en la producció d’alguns espectacles escènics.
 
-        “El llegat de Josep Palau i Fabre”. Més enllà de la seva obra, cal donar a conèixer la seva aportació com a activista i promotor cultural i, és clar, el seu llegat com a col·leccionista. Amb tot, cal destacar la creació, l’any 2003, de la Fundació Palau. Un dels objectius del centenari és també la seva consolidació.
 
Edició especial del festival poesia i+
Des de l’any 2006, la Fundació Palau organitza el Festival Poesia i+. Dirigit per Pere Almeda, Martí Sales i Mireia Calafell, se celebra durant l’estiu a Caldes d’Estrac i a diferents poblacions del Maresme.
 
Enguany, la figura de Josep Palau i Fabre vertebrarà una programació que es vol hereva de la seva gosadia i curiositat insadollables. Amb la intenció d’escampar arreu la passió per la poesia i la seva hibridació amb les arts, el Poesia i+ 2017 tindrà, entre altres protagonistes, el músic Roger Mas, la instal·lació Ursonate Karaoke dels Cabo San Roque o la lectura dramatitzada de l’obra Estimat Picasso amb Lluís Homar i Clara Segura.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia: El conseller de Cultura, Santi Vila, durant l'obertura de l'Any Palau i Fabre

Fotografia: El conseller de Cultura, Santi Vila, durant l'obertura de l'Any Palau i Fabre 2848