La consellera Victòria Alsina ha participat al 39è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus des d’Alp, on s’ha oficialitzat el traspàs de presidència de Catalunya al País Basc. El president Pere Aragonès ha passat el relleu al lehendakari Iñigo Urkullu.
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina ha participat avui a Alp al 39è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus, centrat en el canvi climàtic i en la joventut, “dos dels grans reptes europeus i també i més concretament del territori pirinenc”. La responsable de l’acció exterior del Govern ha assenyalat el territori transfronterer com “un espai únic” que és “el mirall d’Europa”, “allà on observem de manera concreta, física, el gran projecte europeu”. “La CTP és un projecte eminentment europeu, el millor exemple d’integració europea”, ha afirmat, i ha instat les institucions europees a “aprofundir i reforçar la cooperació transfronterera” per situar-la com “una de les prioritats de la UE”.
El plenari de 2021 ha comptat amb dues parts. A la primera s’ha presentat l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic, s’han donat a conèixer les conclusions del Fòrum Transpirinenc de la Joventut i s’ha celebrat una taula rodona titulada ‘Els territoris fronterers al centre de la integració europea: propostes pel futur d’Europa’, on ha participat la consellera, que a més ha estat l’encarregada de cloure la primera part del plenari. La segona part ha estat l’acte formal de reunió dels representants dels set territoris de la CTP i del traspàs de presidència de Catalunya al País Basc, que han escenificat els presidents Pere Aragonès i Iñigo Urkullu.
La consellera Alsina ha destacat la importància de reforçar la cooperació transfronterera que, ha dit, “té un impacte positiu innegable en el creixement econòmic i el desenvolupament territorial”. “La pandèmia de la COVID-19”, ha recordat, “ha exacerbat els reptes existents, recuperant barreres físiques i frontereres, que han impedit i que continuen dificultant les comunicacions i les activitats quotidianes”. “Caldrà estar especialment amatents a la gestió dels fons europeus a l’espai transfronterer per part de les autoritats de cada territori i aportar des de la CTP el coneixement i els aprenentatges derivats de la pandèmia”, ha avisat.
A més, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha volgut posar en valor la Conferència sobre el Futur d’Europa que, ha dit, “obre l’oportunitat de reivindicar l’experiència d’aquest espai transfronterer a l’hora de superar la lògica estatal i acostar-se a la realitat local i a les necessitats dels seus ciutadans”.
Alsina ha explicat que “des de la presidència catalana de la CTP hem apostat per donar veu a la ciutadania i hem treballat perquè la nostra Estratègia Pirinenca 2018-2024 abordés no només què fem sinó com volen els ciutadans que ho fem”. També ha dit que “hem reivindicat la frontera com a espai de gestió eficient i de convivència”.
La consellera d’Acció Exterior ha subratllat que “volem continuar treballant per situar els Pirineus al centre d’Europa”, i ha volgut recordar que “és amb la ciutadania que construirem el futur del territori i estem al seu servei”.
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha participat a la taula rodona ‘Els territoris fronterers al centre de la integració europea: propostes pel futur d’Europa’, en el marc del Consell Plenari de la CTP. El debat, moderat per Mita Castañer, del Departament de Geografia de la Universitat de Girona, ha servit per parlar dels reptes futurs als Pirineus i a la cooperació transfronterera europea. A més de la consellera Alsina, hi ha participat Karl-Heinz Lambertz, president del Parlament de la Comunitat Germanòfona de Bèlgica, president de l’Associació de Regions Frontereres d’Europa (ARFE) i vice-president del Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa; Pavel Branda, tinent d’alcalde de Rádlo, president del Grup de cooperació transfronterera del Comitè Europeu de les Regions; i Pascal Boijmans, cap d’Unitat de Cooperació Transfronterera, fronteres interiors i programa Interreg de la Comissió Europea. La consellera Alsina també ha estat l’encarregada de fer la cloenda de la primera part del Consell Plenari.
La presidència de la CTP és rotatòria i canvia cada dos anys entre els set territoris que la formen: Andorra, l’Aragó, Catalunya, el País Basc, Navarra, Nova Aquitània i Occitània. El Govern de la Generalitat ha ostentat la presidència des de novembre del 2019, i ara passa el relleu al País Basc.
La Comunitat de Treball dels Pirineus
La CTP és un consorci interregional de cooperació transfronterera format pels governs de Catalunya, el País Basc, Navarra, Aragó, el Principat d’Andorra i les regions franceses de Nova Aquitània i d’Occitània. L’objectiu de la CTP és contribuir al desenvolupament dels Pirineus, tenint en compte els seus desafiaments i recolzant-se en les seves fortaleses. La CTP busca afavorir els intercanvis entre els territoris i els actors del massís pirinenc, trobar solucions conjuntes als problemes comuns i posar en marxa accions transfrontereres. El Consell Plenari és la reunió anual dels i les presidentes dels territoris de la CTP.
Reunió amb Maria Ubach, ministra d’Exteriors d’Andorra
La consellera Victòria Alsina, a més de participar al Consell Plenari de la CTP, ha aprofitat l’ocasió per reunir-se amb la ministra d’Afers Exteriors del Govern d’Andorra i presidenta de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera, Maria Ubach. Alsina i Ubach s’han compromès a continuar treballant per reforçar els lligams econòmics, socials i culturals entre els dos països. Entre els àmbits prioritaris de col·laboració hi ha la promoció i projecció exterior de la cultural i llengua catalanes a través de l’Institut Ramon Llull, la cooperació transfronterera per mitjà de la CTP, la cooperació en mobilitat en temps de pandèmia o en altres camps com les infraestructures, el medi ambient i el patrimoni natural, la cooperació al desenvolupament, la joventut i acció social o el turisme, entre d’altres.