Més de la meitat de les mediacions acaben en un acord satisfactori per a les dues parts
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, recorda que la mediació és una eina “eficient, eficaç i, fins i tot, sostenible”
El Centre de Mediació de Catalunya del Departament de Justícia ha iniciat l’any 2021 un total de 3572 procediments de mediació, un 29% més de les mediacions que es van tramitar l’any anterior (2777).
De total de mediacions tramitades, 2642 ho van fer de forma directa -per voluntat pròpia de les parts involucrades- mentre que un total de 930 ho van ser per derivació judicial, és a dir, en un moment determinat d’un procés judicial, el jutge decideix que aquell assumpte es pot resoldre a través de la mediació i obliga les parts a assistir a una sessió informativa sobre mediació.
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuro ha recordat que a través de la mediació i la resolució alternativa de conflictes es pot evitar que una part dels litigis entrin en l’àmbit judicial la qual cosa “beneficia tant el conjunt del sistema com a les persones”. “Es tracta d’una estratègia de win-win” ha afirmat la titular de justícia qui també defensa que la mediació és “eficient, eficaç i fins i tot, sostenible”.
Més de la meitat acaben en un acord satisfactori
Del total de les mediacions finalitzades l’any passat (549), un 51% ho va fer amb un acord satisfactori per a les dues parts (281). A la mediació, hi poden arribar tota mena de conflictes: familiars –com ara separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per aliments–; problemes entre veïns; diferències socials o culturals sorgides de la convivència ciutadana; conflictes relatius a lloguers o reclamacions de quantitat; i disputes en l’empresa familiar, entre fundacions o associacions, entre d’altres.
Mediacions telemàtiques
La pandèmia ha incidit fortament en les mediacions. La crisi sanitària i el posterior confinament no van aturar la celebració de les sessions, però s’ha hagut de buscar formules alternatives per dur-les a terme.
A l’inici de la pandèmia el Centre de Mediació de Catalunya va posar en funcionament el programa Mediació i Covid, que va permetre fer mediacions telemàtiques. Aquesta modalitat ofereix rapidesa i seguretat, i sobretot evita desplaçaments de les parts. Fins a aquell moment, totes les mediacions eren presencials.
La mediació en línia és una modalitat que ha arribat per quedar-se i abasta tota mena de conflictes: familiars (divorcis, custòdies, pensions...), però també civils (arrendaments, comunitat de veïns...).
Compromís ferm
La partida pressupostària del Departament de Justícia destinada a la mediació s’ha incrementat aquest any en 225.000 euros, d’acord amb el Projecte de llei de pressupostos per al 2022. En la mateixa línia, també s’incrementa en un 20% les tarifes que el Centre de Mediació de Catalunya destina a les derivacions judicials i a les sessions informatives prèvies a les mediacions familiars.
Aquesta legislatura veurà la llum el projecte de llei de prevenció, gestió i resolució de conflictes. El Departament de Justícia està fent actualment una anàlisi de la normativa vigent per detectar-hi mancances i fer propostes de millora. Segons la consellera de Justícia “cal sistematitzar i endreçar els múltiples àmbits on opera la mediació i els diversos agents que hi intervenen perquè l’actual dispersió existent desorienta, sobretot als qui s’hi voldrien acollir”.
Més ràpid i econòmic que anar al jutjat
Resoldre un conflicte mitjançant la mediació, per tant, és més ràpid, econòmic i té menys cost emocional que acudir al jutjat. El procés per resoldre un cas de l’àmbit familiar per la via judicial es pot arribar a allargar fins a dos anys. A aquest fet s’hi ha de sumar la despesa dels honoraris d’advocats i procuradors.
En canvi, la mediació pot escurçar aquest procediment i resoldre’l en un termini que se situa al voltant dels quatre mesos, amb un màxim de sis sessions, i amb un cost de 40 euros per sessió i persona implicada.
Dia Europeu de la Mediació
El 21 de Gener se celebra a tot Europa el Dia Europeu de la Mediació. Com a conseqüència de les restriccions per la pandèmia, el Departament de Justícia ha hagut de suspendre l’acte de celebració del Dia Europeu de la Mediació previst per avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.
Quan les condicions sanitàries ho permetin, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, lliurarà als guanyadors, els Premis ADR de Mediació i Resolució Alternativa de Conflictes que atorga anualment el Departament.