- La convocatòria de subvencions de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha permès dur a terme actuacions de cooperació a 15 països del sud global i educació per al desenvolupament a Catalunya
- La consellera Alsina destaca que, gràcies a l’augment del pressupost del Departament per al 2022, les properes convocatòries comptaran “amb una dotació encara més elevada”
El Govern de Catalunya ha aportat més de 14 milions d’euros a un total de 56 projectes de cooperació al desenvolupament i educació per al desenvolupament l’any 2021. Són xifres que reflecteixen el balanç de l’any passat de la convocatòria del 2021-2022 de subvencions a projectes de desenvolupament i d’educació per al desenvolupament que gestiona l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
La convocatòria, dotada amb 14,87 milions d’euros, ha permès que 49 entitats de la cooperació catalana hagin iniciat actuacions per a l’exercici 2021-2022. La implementació dels projectes es concentra, per una banda, en els països prioritaris de la cooperació catalana, com Moçambic, el Marroc, el Senegal i Colòmbia, que acumulen un total de 28 projectes; i, de l’altra, en l’eix de treball d’educació per al desenvolupament a Catalunya, amb 28 projectes més.
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha valorat positivament les xifres i ha destacat que, gràcies a l’augment del pressupost del Departament que encapçala per a l’any 2022, les properes convocatòries comptaran “amb una dotació encara més elevada”. Alsina ha recordat que la cooperació representa la partida amb més dotació pressupostària del Departament: amb 36,9 milions d’euros, és “gairebé el 40%”.
Confiança en el sector
Per la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, ha remarcat la “confiança” del Govern en les entitats de la cooperació catalana a l’hora de contribuir des de Catalunya “a la construcció d’un món més just i més solidari, al desenvolupament sostenible, el foment de la pau i la promoció dels drets humans”. “Volem implicar tots els actors del sector en la formulació de la política pública de cooperació al desenvolupament”, ha explicat Desquens. A més, ha especificat que “continuarem amb el diàleg obert i periòdic per encarar els reptes futurs”, sobretot en el marc del procés d’elaboració del nou Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026.
Tots els projectes finançats en el marc de la convocatòria de subvencions que gestiona l’ACCD responen a l’enfocament de gènere i drets humans, un eix vertebrador de la política de cooperació al desenvolupament del Govern de Catalunya que posa al centre les persones, les relacions de gènere i els drets humans per transformar les desigualtats existents i assolir la justícia social i la igualtat efectiva de les dones i els homes. A més, també s’ha prioritzat que contribueixin a millorar la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19.
Els projectes s’orienten a temàtiques diverses, que responen a les experteses de la cooperació catalana. Hi destaquen la garantia dels drets sexuals i reproductius i la prevenció de violències masclistes, la promoció de l’economia social i solidària, i la protecció de persones defensores dels drets humans. També apareixen àmbits emergents, com la justícia climàtica i la sobirania alimentària.
La convocatòria ha cobert dues línies de subvenció: una destinada a països prioritaris de la cooperació catalana i l’altra, a projectes d’educació per al desenvolupament a Catalunya. Amb la primera s’ha donat suport a 28 projectes per un valor de 8,83 milions d’euros a Moçambic (4 projectes), Marroc (3), Palestina (3), Bolívia (2), Colòmbia (2), Senegal (2) i El Salvador, Equador, Gàmbia, Ghana, Guatemala, Mauritània, Mèxic i Perú, amb un projecte a cadascun d’aquests països. Finalment, 4 projectes es porten a terme en més d’un país simultàniament, principalment a l’Amèrica Central.
A Catalunya, la segona línia de subvencions ha permès finançar 28 projectes per valor de 6 milions d’euros, que inclouen actuacions de sensibilització sobre salut i justícia climàtica, la prevenció de les violències masclistes, i la promoció d’alternatives sostenibles per a les persones defensores dels drets humans.
Es poden consultar les resolucions definitives de la convocatòria aquí i explorar les dades de la convocatòria de subvencions en aquest gràfic interactiu.
Resolució de la convocatòria territorial
A banda de la convocatòria de projectes del 2021, recentment també s’ha publicat la resolució provisional de la convocatòria de subvencions per a l’enfortiment del teixit associatiu de les comarques de Lleida i Girona, amb compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la igualtat de gènere i els drets humans. Aquest fons territorial té per objectiu enfortir les entitats d'arreu del territori a través de les coordinadores d'ONGD locals.