El Consell Assessor Territorial de Barcelona, en el que hi participen els municipis de la demarcació, ha tractat avui com a únic punt de l’ordre del dia la situació d’emergència creada per la crisi humanitària que està provocant la guerra d’Ucraïna.
El delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, ha remarcat que “la situació és enormement complexa per la incertesa que està generant aquesta guerra i, per tant, cal que ens coordinem al màxim per garantir l’accés d’aquestes persones a tots els seus drets i serveis”. Toni Morral ha recordat que amb la nova directiva de protecció temporal activada pel Consell de la Unió Europea, la ciutadania ucraïnesa té els mateixos drets que la ciutadania del nostres país i per tant “cal que ens organitzem bé per facilitar tot aquest procés”.
A la reunió del Consell Assessor Territorial, responsables del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, activat pel Govern per la situació d’Ucraïna, han respost les consultes dels ajuntaments, que des del primer dia estan organitzant l’arribada de refugiats i refugiades als seus municipis i habilitant espais per a la recollida de material solidari.
La secretària d’Igualtats de la Generalitat, Mireia Mata, ha posat en valor “tota la feina que s’està fent des dels municipis, molts dels quals ja tenen famílies acollides i nenes i nenes escolaritzats”. La responsable d’Igualtats ha afegit que ara cal fer un mapa territorial de tota la situació per anar “ordenant i endreçant els diferents escenaris, donat que encara ha de venir un nombre de persones refugiades impossible de determinar”. En aquest sentit, s’han creat unes Taules Territorials de Contingència per organitzar tècnicament les necessitats de cada municipi.
Des de l’inici de la invasió russa, han arribat a Catalunya unes 1.300 persones ucraïneses, la majoria dones, infants i adolescents, i moltes d’elles tenen vincles familiars a Catalunya, on hi ha una important comunitat d’aquell país. El secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha recordat però que, en el cas de l’arribada d’infants no acompanyats, cal posar-se en contacte amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que és qui s’encarrega d’activar el circuit urgent d’acolliment en aquests casos.
A la reunió del Consell Assessor Territorial també ha intervingut el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, que ha dit que “la millor ajuda en aquests moments és contribuir econòmicament amb les entitats que treballen sobre el terreny de forma professionalitzada, més que la recollida de roba i aliments”. Igualment, el Govern ha habilitat un punt de recollida central al Port de Barcelona per tal que els ajuntament i les entitats puguin dipositar allà tot el que s’ha recollit fins ara gràcies a la col·laboració ciutadana.