Compareixença

El Govern afronta amb més recursos en prevenció i extinció una de les campanyes forestals més complexes del segle

query_builder   21 juny 2022 19:16

event_note Nota de premsa

El Govern afronta amb més recursos en prevenció i extinció una de les campanyes forestals més complexes del segle

  • El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural multiplica per 6 el seu pressupost en prevenció d’incendis i hi destina 18 milions aquest 2022
  • El Departament d’Interior reforça els cossos de seguretat i emergències per afrontar la Campanya Forestal amb més garanties
  • Jordà: “El canvi climàtic posa els boscos contra les cordes i ens trobem davant d’una veritable emergència forestal i ens cal actuar i gestionar més”
  • Elena: “Comptem amb més de 4.000 servidores i servidors públics que estaran abocats a garantir la seguretat del nostre entorn natural i amb una quarantena de mitjans aeris

Jordà i Elena en un moment de la comapareixença{"name":"2022/06/21/18/45/c085a506-8875-439d-a1ae-f6f78134d80d.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"77"}

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, han trasmès un missatge de coordinació i d’unitat d’acció per reforçar de manera clara les polítiques de prevenció d’incendis forestals per protegir de forma activa les persones,els boscos, el paisatge i la biodiversitat de Catalunya. Amb un inici de campanya amb gairebé 4.000 hectarèes cremades en pocs dies i més de 250 incendis de vegetació en menys d’una setmana, la consellera Jordà i el conseller Elena han comparegut aquesta tarda al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis.

Per Jordà “Fer prevenció d’incendis forestals és actuar ambientalment per protegir i conservar els ecosistemes forestals del nostre país i garantir la salut de la biodiversitat. Perquè els nostres boscos deixin de patir, necessitem gestió i més gestió forestal. I no pararem de treballar incansablement per protegir els boscos, el paisatge i la biodiversitat de Catalunya”

Elena ha volgut incidir en l’increment de recursos destinats a l’extinció d’incendis: “Comptem amb més de 4.000 servidores i servidors públics que estaran abocats a garantir la seguretat del nostre entorn natural i amb una quarantena de mitjans aeris. Hem reforçat el cos de Bombers amb més de 500 contractes temporals per encarar l’etapa més crítica de la campanya forestal amb més garanties”.

Boscos estressats per la sequera i amb gran carrega de combustible

Els boscos de Catalunya estan patint els efectes del canvi climàtic davant la falta d’aigua, la sequera i l’augment de temperatures. Això sumat a l’abandonament del món rural i de la gestió forestal ha fet que tinguem boscos molt densos, amb molt sotabosc, per tant molts arbres competint per l’aigua, més biomassa acumulada i més continuïtat de la massa forestal.

La consellera Jordà ha mostrat una forta preocupació davant la campanya d’aquest any que tot just acaba de començar i que ha coincidit amb  rècords de temperatures a les últimes dècades a l’interior de Catalunya. “Ho hem vist aquests darrers dies als incendis del Solsonès i la Noguera, tenim una gran càrrega de combustible amb uns boscos estressats perquè el canvi climàtic els ha posat contra les cordes“. “Uns boscos molt més densos i continus que poden cremar més que mai” ha conclòs.

En aquest sentit, el conseller Elena ha afegit que “l’episodi que acabem de vireu ha estat la demostració que afrontem una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys”. A hores d’ara, els focs dels darrers dies ja es troben extingits, controlats o estabilitzats, amb balanç provisional de prop de 3.900 hectàrees cremades, quasi 3.500 de les quals són hectàrees forestals. “Vull subratllar que en podrien haver estat moltes més si no haguéssim comptat amb la feina, l’esforç i l’acció coordinada de tots els agents implicats, que s’han mobilitzat arreu: bombers de la Generalitat, bombers voluntaris, agents rurals, personal de protecció civil, mossos d’esquadra, ADF, pagesos, i també la UME i altres cossos de bombers com els d’Andorra o els de Barcelona, a qui agraïm el seu suport i ajuda”, ha destacat Elena.

Més inversió en prevenció davant l’emergència forestal

El pressupost destinat en prevenció d’incendis aquest any per part del Departament d’Acció Climàticà, Alimentació i Agenda Rural ha multiplicat per 6 i amb el nou Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 passa de 3 milions anuals a 18 milions d’euros. L’objectiu és preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació.

La consellera ha reinvindicat més que mai aquesta inversió perquè “la millor manera de protegir els nostres boscos és evitar que se’ns cremin i per això cal un canvi de paradigma i una aposta clara i ferma per la gestió del paisatge, per dissenyar i executar infraestructures de prevenció d’incendi, per recuperar el mosaic agroforestal i per tenir un país resilient”.

Aquesta important inversió pressupostària s’emmarca en una situació d’emergència climàtica que fa els boscos de Catalunya més vulnerables que mai als incendis forestals. Amb les diferents línies d’actuació que es duran a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

Els escenaris de futur dibuixats pels efectes del canvi climàtic presenten situacions complexes i els boscos pateixen perquè no estan adaptats a aquests escenaris que vindran. Jordà ha explicat que “tenim uns boscos que van néixer fa 60, 70 anys o més, amb unes condicions molt diferents que les que tenim ara de temperatura o de sequera. I per això necessiten d’adaptar-se a aquesta situació de canvi climàtic”.

Les inversions en prevenció se centren aquest any en la planificació, manteniment i execució de les infraestructures de prevenció d’incendis on s’hi destinen 6.8M€. Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir Grans Incendis Forestals. Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), recolzada al territori i amb una coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal. Es destinen també 5M€ per ajuts per a la prevenció d’incendis forestals en finques privades que a Catalunya representen el 75% de la superfície forestal. També s’han ampliat amb un cost de 2M€ els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que passen de 3 a 7 per donar cobertura a tot el territori executant feines de prevenció d’incendis tot l’any. Aquests equips estan actuant aquests dies en el dispositiu la campanya de la sega i aquests dies s’han posat a disposició dels Bombers per donar suport en aquelles zones on se’ls ha requerit. També aquest mateix any s’invertirà 1M€ en la modernització del material i els vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Finalment es multipliquen per tres amb un import de destinen 2,4M€  a protegir urbanitzacions i nuclis de població i donar suport als ens locals per fomentar l’establiment i manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans que limitin directament amb terrenys forestals  A més s’hi sumen 7M€ provinents dels Fons Next Generation adreçats a actuacions de prevenció d’incendis per al període 2022-2026.

Més recursos en extinció

A més de la contractació de 500 bombers de reforç durant els mesos de més risc de la campanya forestal, el conseller Elena ha recordat que el Departament d’Interior continua reforçant els cossos de seguretat i emergències. “Aquest any hem obert una convocatòria de 100 places d’escala bàsica d’Agents Rurals per sumar més recursos. I vam aprovar un programa de suport al cos de Bombers que preveu incorporar 154 places de reforç fins al 2024. Que cal sumar als nous 250 bombers i bomberes que hem incorporat aquest any i els 250 més que incorporarem l’any vinent. Anem creixent”, ha assegurat Elena.

Alhora, s’ha fet un reforç molt rellevant per millorar la tecnologia a disposició de la seguretat i les emergències. Pel que fa a mitjans aeris, es compta, a més dels 16 drons dels cos d’Agents Rurals, amb 24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac, i 2 hidroavions.

Actuacions de prevenció d’incendis que obren finestres d’oportunitat

Jordà durant la comapreixença ha volgut posar en valor la feina feta amb exemples concrets en zones estratègiques on el Departament havia actuat i on s’han patit incendis aquests últims dies. Un exemple són les zones estratègiques que havíem realitzat al Solsonès i que han servit per ancorar les maniobres de Bombers al foc de Castellar de la Ribera, o les pistes i punts d’aigua arranjats recentment a Sant Mamet, els quals han facilitat les tasques d’extinció al foc d’Artesa de Segre. També la pista estratègica que ha arreglat aquest hivern el Departament que va del poble de la Clua a Gàrzola i que va permetre evacuar els veïns de la Clua el primer dia d’aquest incendi.

La consellera també s’ha referit molt directament a la feina que ha realitzat i que realitza la pagesia llaurant i segant aquests dies  i  a totes aquelles accions que es fan des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural encaminades a la recuperació de les activitats agrícoles, ramaderes i forestals. De fet, ha volgut posar en valor la feina de la pagesia perquè l’abandonament agrícola i ramader del territori ha agreujat la situació que estem patint en realació als incendis forestals i mantenir les activitats tradicionals i els territoris vius són les mesures més robustes que tenim a llarg termini per evitar els grans incendis forestals.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 79556

Un moment de la compareixença de Jordà i Elena aquesta tarda al Parlament de Catalunya

Un moment de la compareixença de Jordà i Elena aquesta tarda al Parlament de Catalunya 73855

Jordà i Elena han exposat les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d'incendis

Jordà i Elena han exposat les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d'incendis 70042

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined