- El conseller reitera la necessitat de posar fi al conflicte d’Ucraïna i reclama “mesures estructurals i de llarg recorregut” per lluitar contra l’alça de preus
- Insisteix que Catalunya necessita comptar amb uns nous pressupostos per al 2023 “que ens permetin preparar-nos per a una situació econòmica plena de dificultats”
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha subratllat aquesta tarda al Parlament de Catalunya que “la primera estratègia contra la inflació a Europa és la diplomàcia”, en al·lusió a la necessitat de posar fi al conflicte bèl·lic d’Ucraïna, “que està sent el factor determinant en l’alça de preus”.
Giró ha recordat que, abans de la guerra, els combustibles, les matèries primeres i els aliments ja s’havien començat a encarir, però que la inflació actual “ve d’unes aixetes tancades en els gasoductes russos, de matèries primeres encallades als ports del Mar Negre, d’uns cereals que han deixat de conrear-se als camps ucraïnesos i d’uns fertilitzants que no arriben a Europa per les restriccions a les importacions”. A més, el conseller també s’ha referit al risc que, “arribat el cas, Rússia faci servir l’aixeta dels gasoductes com un instrument de pressió a Europa”. “O la guerra s’acaba aviat, o aquest hivern serà l’hivern més fred del que portem de segle”, ha advertit.
Un marge de maniobra “gairebé inexistent”
Pel que fa a les mesures concretes per lluitar contra els efectes de la inflació, el conseller Giró ha explicat que el marge de maniobra del Govern de la Generalitat és “gairebé inexistent”, ja que “ni tenim instruments, ni tenim recursos, ni podem confiar que l’Estat ens cedeixi prerrogatives per poder dissenyar polítiques pròpies”.
Tanmateix, el conseller ha reiterat l’oportunitat que suposa comptar amb uns nous pressupostos per al 2023 que permetin “aprofundir en algunes mesures estructurals i preparar-nos, nosaltres i els ciutadans als que devem servei, per a una situació econòmica plena de dificultats”. És per això que ha fet una crida, al conjunt del Govern i als grups parlamentaris, a treballar “seriosament” per tenir pressupostos aprovats al desembre. “No ens hauríem de permetre prorrogar uns comptes que estan fets en un context completament diferent i amb un horitzó que no té res a veure amb el d’ara”, ha insistit.
El conseller també ha lamentat la “ineficàcia” de les darreres mesures anunciades pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per lluitar contra l’alça de preus, mesures que ha considerat “improvisadesi poc definides”. Per combatre la inflació, ha destacat, “ens calen mesures estructurals, de llarg recorregut i que promoguin una economia resistent a les sotragades que ens esperen a partir del setembre”.