La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert inaugura la mostra que explora la política de relacions internacionals que va desplegar Puig i Cadafalch fa un segle com a president de la Mancomunitat

XGO{"name":"2022/09/12/13/58/db1d98e9-38c0-435d-bfe2-9e4e1a46f1bc.jpg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":98519}

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha inaugurat l’exposició ‘Conèixer i ésser coneguts!’ Josep Puig i Cadafalch i els orígens d’una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923), que es podrà visitar fins al 30 de desembre a l’Arxiu Nacional de Catalunya. La mostra, comissariada per Manuel Manonelles, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, analitza les múltiples iniciatives en l’àmbit de l’acció exterior que va impulsar fa 100 anys Josep Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunitat de Catalunya, i aprofundeix en els orígens d’una primera diplomàcia de la Catalunya autònoma en època contemporània. A la inauguració també hi han participat la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i el director de l’Arxiu Nacional, Francesc Balada.

La consellera Alsina ha afirmat que “l’acció exterior forma part de l’ADN del nostre país, perquè el nostre món és el món”, i ha explicat que la mostra connecta amb la idea que “per ser reconeguts cal ser coneguts” i també amb la voluntat, de fa 100 anys i avui, de “fer valdre l’excel·lència i fer veure Catalunya com un actor que participa als reptes globals”.

La mostra, diu la consellera, explica “una visió d’internacionalitzar Catalunya, connectar-la amb el que passava el món, fer aquesta diplomàcia subtil, innovadora, que crea uns paral·lelismes importants amb la situació actual, en els intents posteriors d’internacionalitzar Catalunya, fer-la coneguda i aconseguir que es veiés com un actor important en els debats globals”. A més, l’exposició també explica “la llavor de la xarxa d’oficines a l’exterior que es volia crear des de la Mancomunitat i que Puig i Cadafalch veia com una eina útil per tenir relacions bidireccionals amb actors internacionals”. “Aquest any obrirem noves oficines a l’exterior i el Govern augmentarà la seva representació al món, fet que segurament a Puig i Cadafalch li faria molta il·lusió”, ha dit Alsina.

XGO
La consellera Alsina i el comissari de l'exposició i director del CETC, Manuel Manonelles.
{"name":"2022/09/12/13/58/b3fd67b0-5093-467a-a801-6f76810743e4.jpg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":126553}

Per la seva banda, la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, ha destacat que “la internacionalització de la nostra cultura és un dels nostres objectius principals, que ha estat històricament una vocació indestriable del Govern català”. Francesc Balada, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, ha posat de relleu la importància de la documentació del fons Puig i Cadafalch. El director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i comissari de l’exposició, Manuel Manonelles, ha ofert una visita guiada a la mostra, i ha destacat les múltiples iniciatives de Puig i Cadafalch en l’àmbit de l’acció exterior i les ha contextualitzat en el seu moment històric.

XGO
La consellera Alsina, la directora general de Patrimoni Cultural, el director de l'Arxiu Nacional, el director del CETC i el consell assessor de l'exposició.
{"name":"2022/09/12/13/59/4d2cb42a-19b7-459d-9e0a-714b31fd299e.jpg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":"127815"}

La mostra ‘Conèixer i ésser coneguts!’ Josep Puig i Cadafalch i els orígens d’una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923) es basa en la documentació inèdita de l’arxiu polític del fons Josep Puig i Cadafalch, redescobert l’any 2006 rere una paret falsa de les golfes del seu domicili familiar a Barcelona, on havia estat amagada més de vuitanta anys abans, amb voluntat de preservar-la, en el moment de la dissolució de la Mancomunitat per la dictadura del general Primo de Rivera.

‘Conèixer i ésser coneguts!’ posa el colofó a les diverses activitats que el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert ha dedicat, durant el darrer any, a la commemoració del centenari de la primera gran trobada intergovernamental d’abast mundial, la Conferència de Comunicacions i Trànsit de la Societat de Nacions, celebrada a Barcelona el 1921. Durant aquest temps, a través del cicle ‘Catalunya i la Societat de Nacions’, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, la Biblioteca de Catalunya, l’Ateneu Barcelonès i l’Arxiu Nacional han impulsat conferències i exposicions que han volgut posar de relleu el pòsit que aquell esdeveniment va deixar en la vida cultural i política de Catalunya, així com l’interès internacionalista que va despertar en la societat civil catalana.