- Els canvis introduïts en el nou Consell reforcen el seu caràcter participatiu i la presència arreu del territori
- L’Assemblea i les comissions territorials són dos dels nous òrgans que donaran veu a les entitats de pacients d’arreu de Catalunya
El Govern ha aprovat una nova regulació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya per tal d’introduir canvis que en reforcin el caràcter participatiu en les polítiques públiques de salut i en la presència arreu del territori. Entenent com a polítiques públiques de salut totes aquelles polítiques sanitàries, sociosanitàries, ambientals, de prevenció i formació adreçades a assolir un benestar físic, mental i social de la població.
Entre les novetats destaca la creació de dos nous òrgans, l’Assemblea i les comissions territorials, que donaran veu a les entitats de pacients d’arreu de Catalunya. Així, l’Assemblea és l’òrgan representatiu de les entitats de pacients i l’espai on es genera participació i debat. Entre les funcions de l’Assemblea destaquen l’aportació i debat d’iniciatives en matèria de salut i l’aprovació de l’informe anual de les actuacions dutes a terme pel Consell.
Pel que fa a les comissions territorials, se’n crearan una, com a màxim, per cada regió sanitària i formaran part del Plenari del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya. Comptaran amb representants de les entitats de pacients així com representants d’afers socials, educació i salut de cada territori. Les seves funcions se centraran en:
- Formular propostes al Plenari en relació amb assumptes específics del territori.
- Promoure la participació de les entitats de pacients en el territori de què es tracti.
- Difondre la tasca del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya en el territori.
- Coordinar les propostes i acords treballats en el si de la comissió territorial amb el Consell de Salut de la regió sanitària corresponent.
Consell Consultiu de Pacients de Catalunya
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya té com a finalitat actuar com a òrgan de participació i consulta entre el Departament de Salut i les entitats de pacients de l’àmbit del sistema català de salut que són les que participen en el desenvolupament de polítiques públiques de salut, en la proposta de mesures que poden contribuir a la millora dels serveis públics de salut, alhora que també impulsen actuacions específiques adients per a col·lectius concrets de pacients.
Per a aconseguir els seus objectius, el Consell actua de forma bidireccional, això és, transmet al Departament de Salut les propostes dels pacients i alhora trasllada els acords assolits a les entitats de pacients.
El primer Consell Consultiu de Pacients de Catalunya es crea l’any 2012 com a òrgan permanent de consulta i participació de representants de pacients amb el propòsit de situar els pacients en el centre del sistema de salut. Posteriorment, el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 fomenta la participació de les persones en el disseny i desenvolupament de polítiques públiques en salut per tal d’introduir l’opinió de la comunitat en la presa de decisions i en la governança de la salut.
Dins les Palanques de canvi transversals del vigent Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 s’introdueix l’eix 11, Cultura de salut i participació de la ciutadania amb els objectius específics de continuar desenvolupant estratègies i eines per reforçar la presa de decisions compartides, la qualitat de vida i l’empoderament de les persones i de garantir la participació ciutadana individual i col·lectiva com a motor de canvi. En aquest sentit, s’incorporen els canvis en la regulació del Consell per tal de mantenir la implicació de la ciutadania en les polítiques públiques de salut.