La consellera d’Acció Exterior i UE, Meritxell Serret, ha participat a la presentació del 32è Anuari Internacional del CIDOB

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha pronunciat el discurs de benvinguda de l’acte ‘La geopolítica de la reglobalització. Presentació de l’Anuari Internacional CIDOB 2022’, a la seu del centre de recerca en relacions internacionals.

CIDOB{"name":"2022/12/19/17/57/4e446d74-b0be-4bd9-ad0d-8e2ee3b5407c.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":102777}


En la seva intervenció, Serret ha encoratjat el CIDOB a continuar contribuint “a aquesta política pública de reflexió, a aquesta capacitat de donar elements per guiar les polítiques públiques, l’acció exterior i les relacions internacionals de la Generalitat, però també del conjunt d’entitats i actors de la societat catalana”, i a seguir treballant conjuntament per trobar solucions als reptes globals i “contribuir a construir un món més just, més feminista i més sostenible”.

De l’Anuari Internacional, Serret n’ha dit que és “un volum de referència, un clàssic, que recull un any de reflexió i anàlisi sobre els temes que afecten i condicionen l’agenda internacional”, i ha felicitat el CIDOB per haver-se “consolidat com un think thank català amb projecció global, tot un referent gràcies a l’expertesa que acumula en l’àmbit de les relacions internacionals”.

La consellera hareivindicat l’esperit europeista de Catalunya: “Som Europa, en formem part, és el nostre univers mental, una manera d’entendre l’existència i de mirar el món”. Serret ha volgut remarcar que “Catalunya és un soci proactiu i fiable del projecte europeu”. “Parlem de sobirania digital, alimentària i energètica, i de com fer més justícia social a Europa”, ha dit, i ha declarat que “hi volem teixir aliances, arribar a acords i fer una acció exterior útil i amb visió a futur”.

També ha assenyalat que “som euromediterranis” i ha explicat que el Govern impulsala cooperació en xarxa a través de l’Estratègia Mediterrània, “que ens dota d’una visió renovada perquè la Mediterrània no sigui perifèrica, sinó que ocupi un lloc central”.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha parlat de la importància de la justícia social per fer front als reptes globals i que “reforci i ampliï l’estat del benestar davant les desigualtats creixents”. Serret ha subratllat també la necessitat de justícia “per assolir la igualtat real, eradicar les violències i viure sense discriminacions, i per tenir dret al desenvolupament i a l’autodeterminació” i, per últim, “justícia que garanteixi la sobirania digital, la capacitat de tenir el control sobre el nostre destí digital, que ha esdevingut un dels grans reptes del segle XXI”, ha dit. “I tot això”, ha insistit Serret, “s’agrupa sota el respecte, la promoció i la defensa dels drets humans, que són una prioritat ineludible del Govern de Catalunya”.

L’acte ha començat amb les paraules de benvinguda de la consellera Serret i del president del CIDOB, Antoni Segura i Mas. Seguidament ha tingut lloc el debat ‘La geopolítica de la re-globalització’, moderat pel director del CIDOB, Pol Morillas, i amb la participació de Carmen Claudín, investigadora sènior associada del CIDOB; Marie Mendras, investigadora del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i professora de la School of International Affairs de Sciences Po Paris; i Haihong Gao, directora de Finances Internacionals a l’Institute of World Economics and Politics de la Chinese Academy of Social Sciences. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del ministre espanyol d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.


Anuari Internacional CIDOB

L’Anuari Internacional del CIDOB és la publicació que cada any, des de 1989, edita el centre de recerca en relacions internacionals amb seu a Barcelona, amb les claus per interpretar la política exterior i els reptes globals. L’anuari inclou articles de prestigiosos acadèmics i policymakers, amb un enfocament multidisciplinari i transversal sobre qüestions de política, economia i societat, i amb una anàlisi especialitzada dels experts del CIDOB sobre cadascuna de les seves regions i àrees d’investigació.A més, cada any l’apartat “perfil de país” examina en profunditat un país clau dins de l’escena internacional.

En aquesta edició de 2022, l’Anuari es vertebra al voltant de tres grans eixos temàtics: l’emergència dels espais en disputa geopolítica, el possible final de la globalització i l’impacte de la COVID-19 sobre les fractures existents entre i dins de les societats.