Ubasart: “Més medi obert es tradueix en una menor activitat delictiva. El nostre objectiu és que en quatre anys arribem al 30% d’internament en règim obert”
El nou equipament compta amb una inversió de 14 milions i és el primer centre d’aquest tipus de nova planta. Amb una capacitat de fins a 219 interns, és un equipament mixt i ideat segons les necessitats dels usuaris
“Aquest és el nostre model, un model que passa per fer més permeables les fronteres entre la societat i els centres penitenciaris, per decréixer el règim d’internament. Un model que concep la política penitenciària com a política eficaç de seguretat i de cohesió social”. Són paraules de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, en l’acte d’inauguració del nou Centre Obert de Tarragona, durant el qual ha insistit que “és en el medi obert quan observem quela política penitenciarà és una autèntica política social” i que l’aposta pel medi obert “és també una política de seguretat”.
Els estudis sobre reincidència confirmen que el retorn progressiu a la vida en llibertat millora les possibilitats de reinserció i disminueix el risc de tornar a delinquir. A Catalunya, la taxa general de reinserció és de 7 de cada 10. No obstant, aquesta xifra millora quan els presos acaben la condemna en règim obert: 8 de cada 10 interns no tornen a ingressar. “Aproximadament el 30% de la població reclusa és reincident, torna a delinquir, però aquest percentatge baixa al 20% entre els classificats en règim obert. Del 30% al 20%. Deu punts menys en reincidència”, ha sentenciat Ubasart.
Actualment, al voltant d’un 26% dels interns i internes a Catalunya estan classificats en tercer grau, lleugerament per sota de la xifra del 2020, que se situava en un 28%. La conselleria aposta per incrementar el percentatge: “El nostre objectiu és que en quatre anys arribem al 30% d’internament en règim obert als centres penitenciaris catalans”. Ubasart ha volgut recordar, no obstant, que també és important la complicitat d’altres actors del món jurídic i judicial: “no tot és voluntat política”.
Normalitzador, inclusiu, sostenible i amb tecnologia puntera
El Centre Obert és un edifici del segle XXI. És el primer equipament penitenciari que es construeix expressament com a centre obert, ja que la resta són edificis construïts inicialment com a centres penitenciaris ordinaris, i rehabilitats en posterioritat per acollir interns en tercer grau. Això vol dir que és el primer centre obert amb un disseny ambiental normalitzador, sense elements de seguretat propis d’un centre tancat, com ara murs o reixes. La concepció d’aquest centre obert, per primera vegada, respon a la visió més residencial pròpia del compliment de la pena en tercer grau. “Es tracta d’un espai amable, en contraposició a l’antic centre penitenciari de Tarragona, que fins ara exercia de centre obert. Aquella edificació va ser construïda als anys 50 i les seves instal·lacions no eren adequades per a l’objectiu final de la reinserció”, ha explicat la consellera.
A més, es tracta també del primer centre penitenciari obert mixt a Catalunya; és a dir amb unitats per a homes i dones. Com a novetat addicional, també incorpora una unitat per a joves. L’equipament garanteix, per tant, un model de convivència normalitzador, amb zones comunes per a tots, amb independència del sexe o l’edat. La unitat de dones, no obstant, està dotada de condicions d’accés que els garanteixin la intimitat que requereixen. El disseny també ha tingut en compte les necessitats per a les persones amb mobilitat reduïda amb cinc habitacions individuals accessibles, en totes les plantes i per a les diferents unitats.
Compta amb unes instal·lacions tecnològiques d’alt nivell, que permetran simplificar processos, protocols i actuacions -amb la utilització de dades biomètriques o circulació interior amb targetes identificatives adequades als diferents graus d’autonomia dels interns-, i que permetran rebre el Projecte d’alfabetització digital, que s’anirà desplegant progressivament als diferents centres penitenciaris.
El Centre incorpora millores energètiques, com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la producció d’electricitat per al propi consum, en una aposta clara del Govern per fer els equipaments públics de nova construcció més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.
Capacitat fins a 219 persones internes
Actualment, a la demarcació, hi ha 39 alliberats condicionals i 132 interns en règim obert (dels quals, 5 dones) que es traslladaran al nou equipament del carrer Guillem Oliver. En general, els interns i internes en règim de semillibertat dormen al centre de dilluns a divendres, d’on surten a diari per treballar o fer formació, i el cap de setmana tenen permís per anar a casa. Al centre obert també hi fan les entrevistes de seguiment amb els professionals i els controls que es determinen en cada cas. El trasllat d’aquests interns començarà diumenge dia 5, i seguirà els dies següents, respectant en tot moment els règims d’autonomia de cadascun.
Té una superfície construïda de 6.120,40 metres quadrats, que inclouen el soterrani, una planta baixa, quatre plantes superiors i una coberta. En total hi haurà 68 habitacions dobles i 5 habitacions individuals accessibles, amb un total de 141 llits. El Centre està preparat per créixer en capacitat fins als 219 llits, transformant habitacions dobles en triples, la qual cosa permetria donar resposta a necessitats futures.
Més de 200 MEUR per a la demarcació Tarragona
Les obres del Centre Obert de Tarragona van començar el gener de 2020 i es va preveure fer-les en dues fases: d’una banda, la construcció de l’edifici, i, de l’altra, la urbanització exterior i l’equipament de l’arxiu del soterrani. En total, s’hi han invertit 14 MEUR. Amb aquest nou equipament i la presó de Mas d’Enric, que va suposar una inversió de 120 MEU, la demarcació de Tarragona tindrà els dos equipaments penitenciaris més moderns de Catalunya, que sumen tots un total de 134 MEUR invertits.
La inauguració d’aquest nou equipament arriba, a més, poc després que la mateixa consellera anunciés la dotació pressupostària per al Fòrum de la Justícia de la capital, que es construirà a tocar d’aquest nou equipament penitenciari, i que obrirà les portes l’any 2026. Com va anunciar Ubasart, la partida pressupostària compromesa ascendirà fins als 70 MEUR.
Per tant, la demarcació de Tarragona, entre usos judicials i penitenciaris, es beneficiarà de tres equipaments de nova construcció, moderns i adequats a les necessitats presents i futures, que sumen en conjunt una inversió de 204 MEUR.
1