El president i la consellera, durant l'acte en memòria de les víctimes de desaparicions

El Govern blinda el creixement de l'Ajut Oficial al Desenvolupament català cap al 0,7%

query_builder   12 març 2023 20:48

event_note Nota de premsa

El Govern blinda el creixement de l'Ajut Oficial al Desenvolupament català cap al 0,7%

  1. L’Executiu ha elaborat una fórmula que fixarà que el percentatge destinat a cooperació al desenvolupament creixi cada any i es plasmarà en el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026
  2. El president Aragonès i la consellera Serret han iniciat avui a Colòmbia un viatge institucional a l’Amèrica Llatina, durant el qual també mantindran trobades a l’Uruguai, l’Argentina i Xile
  3. A Villavicencio, al Departament del Meta colombià, han mantingut una agenda centrada en la cooperació i la defensa dels drets humans i la pau

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui des de Colòmbia el compromís del Govern de blindar el creixement de l’Ajut Oficial al Desenvolupament català per arribar fins el 0,7% dels ingressos propis el 2030. “El Govern de Catalunya hi serà amb aquest compromís d’arribar al 0,7% destinat a cooperació al desenvolupament l’any 2030”, ha remarcat.

El president i la consellera, durant l'acte en memòria de les víctimes de desaparicions. Autor: Arnau Carbonell
El president i la consellera, durant l'acte en memòria de les víctimes de desaparicions. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/03/12/20/33/aa18ad38-95dd-4734-977d-b450740e5db3.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":137792}

El cap de l’Executiu, que ha fet aquest anunci en declaracions als mitjans a Villavicencio, al Departament del Meta colombià, ha explicat que aquest compromís es durà a terme “en el marc del nou Pla director de cooperació al desenvolupament per tal de consolidar la bona feina que s’està fent des de la cooperació catalana arreu del món, però especialment en uns quants països prioritaris, entre els quals Colòmbia”.

El camí cap al 0,7% es blindarà fixant que el percentatge creixi cada any i garantint que mai decreix, encara que l’escenari econòmic sigui negatiu. Aquest mecanisme és una novetat, ja que fins ara no s’havia fixat mai un mètode amb un sistema estructurat per assegurar arribar a l’objectiu fixat per les Nacions Unides. La proposta, treballada i acordada pels departaments d’Acció Exterior i Unió Europea i d’Economia i Hisenda, estarà plasmada en el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 i permetrà assegurar un creixement progressiu del pressupost de la Generalitat de Catalunya dedicat a la solidaritat internacional fins al 0,7%. La proposta per passar del 0,21% actual al 0,7% en els propers set anys és incrementar aquest percentatge, com a mínim, 0,07 punts percentuals anualment.

El president Aragonès, juntament amb la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha iniciat aquest cap de setmana un viatge a l’Amèrica Llatina durant el qual, a més de Colòmbia, visitaran l’Uruguai, l’Argentina i Xile, on mantindran diverses trobades destinades a reforçar les relacions econòmiques, socials, culturals i polítiques de Catalunya amb la regió. Durant la visita a Villavicencio, el secretari d’Acció Exterior del Govern, Miquel Royo, i la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, han acompanyat el president i la consellera.

Visita al cementiri de Villavicencio. Autor: Arnau Carbonell
Visita al cementiri de Villavicencio. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/03/12/20/35/e1fdfded-5590-4694-96ef-9d4d0f414091.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":150347}

Aposta sostinguda per la implementació de l’acord de pau

A Villavicencio, el president i la consellera s'han reunit amb socis de la cooperació catalana per conèixer l’impacte d'alguns dels projectes finançats pel Govern a Colòmbia. És el cas del suport que fa anys que es dona al Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i No Repetició, creat a partir de l’acord de pau signat entre el Govern colombià i les FARC l’any 2016. El suport a la construcció i el foment de la pau i als mecanismes de justícia transicional han estat prioritats històriques per a la cooperació catalana a Colòmbia.

En aquest sentit, des del 2018, el Govern ha fet una aposta sostinguda per la implementació de l’acord i, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), ha aportat més d’un milió d’euros a les tres institucions del sistema integral: la Comissió de la Veritat (de qui l’Institut Català Internacional per la Pau va exercir com a secretaria tècnica a Europa), la Jurisdicció Especial per la Pau (JEP) i la Unitat de Cerca de Persones Donades per Desaparegudes (UBPD).

Pere Aragonès i Meritxell Serret s'han interessat per la tasca de cerca de persones desaparegudes que la UBPD fa a la zona juntament amb el Colectivo Sociojurídico Orlando Fals Borda i el Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament a Colòmbia, i que l’ACCD finança a través d’un projecte d’aquesta agència de l’ONU. També han pogut conèixer la feina feta amb víctimes i familiars que han aconseguit trobar els cossos dels seus éssers estimats. El Meta és el segon departament del país amb més desaparicions forçoses en el marc del conflicte colombià.

En aquest sentit, la consellera Serret ha anunciat que “aquest 2023 reforçarem l’ajut per aquest programa que ha permès impulsar la recuperació de persones desaparegudes en el marc del conflicte”. El Govern prepara una nova contribució de 295.000 euros a la UBPD a través del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament per donar suport a la cerca de desapareguts a una altra zona del país, a Tumaco, en el marc d’un dels 22 plans regionals que té desplegats la UBPD. “Avui hem vist com aquest programa ajuda a sanar i a avançar en el procés de pau”, ha explicat Serret. La UBPD també està responent peticions fetes per la població exiliada i la diàspora colombiana a diferents països d’Europa. N’és exemple la presa de mostres d’ADN que va acollir el Govern el passat mes de novembre.

Recuperar la dignitat i la memòria

Durant la trobada amb aquestes entitats, el cap del Govern ha posat de relleu la importància de “la lluita per a la recuperació dels cossos, la dignitat i la memòria de les persones desaparegudes en conflictes armats”. I ha fet notar que “el Govern de Catalunya continuarà, mitjançant la nostra participació en la comunitat internacional, acompanyant aquest procés de pau, però sobretot acompanyant les persones, les víctimes”. “I ho seguirem de la mà de la cooperació catalana de les organitzacions socials que des de Catalunya estan prestant tot el seu suport”, ha dit.

Després de reunir-se amb les organitzacions amb qui treballa la cooperació catalana, el president Aragonès i la consellera Serret han visitat el cementiri de Villavicencio acompanyats de familiars de víctimes i han participat en un acte de memòria, on, entre d'altres, han intervingut dues persones defensores dels drets humans que van ser acollides pel Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans del Govern. En declaracions als mitjans, la consellera Serret ha informat que “posarem més recursos i ampliarem el programa d’acompanyament a defensors que des de la cooperació catalana fa anys que impulsem”. El Govern també incrementarà la xarxa catalana de protecció sumant actors com l’Ajuntament de Lleida al Programa.

El president i la consellera s'han reunit amb el governador del Departament del Meta i l’alcalde de Villavicencio. Autor: Arnau Carbonell
El president i la consellera s'han reunit amb el governador del Departament del Meta i l’alcalde de Villavicencio. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/03/12/20/41/93796aaf-d07e-475d-a4b3-de3451c20468.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":181004}

Després de l’acte de memòria a les víctimes del conflicte armat, el president Aragonès s’ha reunit amb el governador del Departament del Meta, Juan Guillermo Zuluga, i amb l’alcalde de Villavicencio, Juan Felipe Harman.

Colòmbia, país prioritari de cooperació

Colòmbia ha estat tradicionalment un país prioritari per a la cooperació catalana i el que més Ajut Oficial al Desenvolupament català ha rebut: més de 14 milions d’euros entre el 2017 i el 2022. El president Aragonès ha refermat el compromís del Govern de seguir cooperant amb Colòmbia, especialment en el marc del procés de pau: “Hem de seguir treballant i continuarem implicats”. Així ho continuarà plasmant el nou Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, que s’aprovarà properament.

Aquest vincle sostingut amb Colòmbia dona resposta al gran compromís de la societat civil catalana, la participació activa de la diàspora colombiana a Catalunya i d’organitzacions de persones exiliades, i del Parlament de Catalunya que, a través de declaracions i altres instruments, ha instat el Govern a mantenir ferm aquest compromís amb el país.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined