- El cap de l’Executiu ha lliurat a l’expresidenta de Xile el XX Premi Joan Alsina de Drets Humans, atorgat per Casa Amèrica Catalunya
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lliurat avui el XX Premi Joan Alsina de Drets Humans, de Casa Amèrica Catalunya, a l’expresidenta de Xile Michelle Bachelet. Pere Aragonès ha manifestat que “és un honor” atorgar aquesta distinció a Bachelet com a “reconeixement d’una trajectòria, d’un compromís constant i inalterable amb la promoció i defensa dels drets humans”.
Durant l’acte, amb el qual ha clos el seu viatge oficial a Llatinoamèrica, el cap de l’Executiu ha posat de relleu el “compromís polític” de Bachelet i tota la seva trajectòria política, “no només amb el poble de Xile, sinó amb la humanitat”, durant el període en què va ser Alta Comissionada de Nacions Unides pels Drets Humans. Així mateix, ha destacat que durant la seva presidència “hi va haver una promoció dels drets humans i unes polítiques de recuperació de la memòria molt destacables”.
El lliurament del guardó ha tingut lloc al Museo de la Memoria y los Derechos Humanos, a Santiago de Xile. El president ha destacat la importància d’aquest espai “de memòria viva, on constantment es recupera la memòria i la dignitat de les persones desaparegudes, de les persones assassinades per la dictadura i els represaliats”. “És un exemple per a totes les polítiques de memòria democràtica de tot el món”, ha afegit, i s’ha mostrat convençut que “tindrà impacte també en com fem millors polítiques públiques de memòria a Catalunya”.
Pere Aragonès, també ha dedicat unes paraules a Joan Alsina, de qui ha dit que “és un dels ponts que uneixen la memòria compartida entre Xile i Catalunya”. Joan Alsina va ser un sacerdot català assassinat per la dictadura de Pinochet a Xile el 1973. El guardó que porta el seu nom ha distingit, entre altres, les Abuelas de Plaza de Mayo (Argentina); l'activista ambientalista, feminista i indigenista hondurenya Berta Cáceres (In Memoriam); la mediambientalista i líder social, actual vicepresidenta de Colòmbia, Francia Márquez; l'Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga; el jutge xilè Juan Guzmán; la plataforma de comunicació indígena brasilera Mídia Índia, o l'advocat argentí Carlos Slepoy.