1. Una delegació catalana amb representants del Departament de Justícia i de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament participa en l’intercanvi d’experiències en ciències forenses per a la cerca de persones desaparegudes en contextos com Colòmbia, Mèxic, El Salvador, Ruanda, Catalunya i Euskadi
  2. La trobada ha estat organitzada per la Fundació d’Antropologia Forense de Guatemala amb el suport de les agències de cooperació catalana i basca
  3. El Govern ha donat suport amb gairebé 600.000 euros entre el 2020 i el 2022 en la cerca de persones desaparegudes durant el conflicte armat guatemalenc
Foto: Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament
Foto: Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament
{"name":"2023/04/05/15/59/56c5b473-3f8d-483d-ba69-dc86f48c3ee7.jpg","author":"Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament","type":"0","location":"0","weight":760542}

Una delegació del Govern de Catalunya ha viatjat a Guatemala amb l’objectiu de compartir l’experiència catalana en la cerca de persones desaparegudes i en l’àmbit de la memòria democràtica en el marc d’una trobada internacional que s’ha celebrat a la capital centreamericana del 27 al 31 de març. En la trobada, s’han compartit experiències en ciències forenses per a la cerca de persones desaparegudes i en l’àmbit de la pedagogia de la memòria històrica en contextos diversos com Colòmbia, Mèxic, El Salvador, Ruanda, Catalunya i Euskadi.

A la cita hi ha participat el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, representat pel director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), Eneko Barberia; el cap de la Secció de Formació, Docència i Investigació del mateix Institut, Ignasi Galtés; i el director del Memorial Democràtic de Catalunya, Jordi Font, a més de professionals de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea.

La trobada ha estat organitzada per la Fundació d'Antropologia Forense de Guatemala (FAFG), amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i l’Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament (eLankidetza). Les dues agències de cooperació tenen una llarga trajectòria de treball conjunt en matèria de justícia de transició i memòria democràtica al país centreamericà.

La FAFG, una entitat referent a escala internacional

Durant la trobada s’ha donat a conèixer la feina que duu a terme la Fundació d'Antropologia Forense de Guatemala en matèria de ciències forenses. Es tracta d’una entitat referent a escala internacional, la qual treballa des del 1997 en la cerca i identificació de persones desaparegudes víctimes del conflicte armat guatemalenc. Segons la Comisión para el Esclarecimiento Histórico de Guatemala, durant els 36 anys de guerra civil –entre 1960 i 1996– hi va haver més de 200.000 víctimes mortals, entre les quals 45.000 persones desaparegudes.

La trobada ha comptat amb la participació d’institucions i entitats destacades com la Jurisdicción Especial para la Paz i el Colectivo Socio Jurídico Orlando Fals Borda (Colòmbia), amb qui el Govern també col·labora; la Comisión Nacional de Búsqueda de Personas Desaparecidas (Mèxic); Pro-Búsqueda de Niñas y Niños Desaparecidos (El Salvador); i el Kigali Genocide Memorial (Ruanda), entre d’altres, a més de Catalunya i el País Basc.

En l’àmbit de les ciències forenses, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya ha presentat la seva experiència en la pràctica en patologia forense, clínica i de laboratori. Destaca la seva intervenció, entre d’altres, en l’emblemàtic cas del sindicalista Cipriano Martos, torturat i assassinat durant el règim franquista a Catalunya. L’IMCFC també ha explicat la seva tasca vinculada a la investigació del tràfic de persones.

En relació amb l'eix de memòria i educació com a mesura de no repetició, Jordi Font ha explicat l’origen jurídic del Memorial Democràtic de Catalunya i algunes de les activitats més importants com ara el Banc de Memòria Democràtica i la Xarxa d’Espais de Memòria. Font també ha posat de relleu la importància de reflexionar sobre noves metodologies que apropin la memòria democràtica a la població més jove.

Pel que fa als altres casos presentats, els participants a la trobada han pogut conèixer el cas del genocidi de Ruanda del 1994, i el posterior procés de construcció de pau impulsat pel Kigali Genocide Memorial; o l’experiència del Museo Comunitario de la Memoria Histórica de Rabinal, Guatemala, com a centre de dignificació i reconstrucció del teixit social, entre d’altres. La setmana de treball ha finalitzat amb una sessió on s'han identificat punts comuns entre les diferents experiències i els reptes compartits. També s'ha avançat en possibles col·laboracions i intercanvis entre les institucions i les entitats participants.

Trobades amb familiars

Els participants en la trobada també han visitat el memorial 'Paisatges de la Memòria', a San Juan Comalapa, i han mantingut una trobada amb familiars de víctimes de desaparició forçada. El memorial és una iniciativa de la Coordinadora Nacional de Vídues de Guatemala (CONAVIGUA) i la FAFG per convertir un antic destacament militar en un espai de memòria per a la població. S'hi van trobar 53 fosses individuals i col·lectives amb 220 ossades.

Les dones de CONAVIGUA han compartit els seus testimonis de vida, lluita i expectatives relacionades amb la cerca dels seus éssers estimats. Tot i un context complex i els obstacles existents per avançar en matèria de justícia de transició a Guatemala, expliquen que la cerca de la veritat i la lluita contra la impunitat han de continuar promovent l’exercici de la memòria col·lectiva perquè el passat no es repeteixi.

La cooperació catalana a Guatemala

La política pública de cooperació del Govern a Guatemala se centra en el foment del dret a la pau a través de la prevenció de violències i les garanties de no repetició. En aquesta línia, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha donat suport a l’enfortiment de la cerca de persones desaparegudes durant el conflicte armat per valor de 580.000 euros entre 2020 i 2022. A banda de l’enfortiment de la FAFG, també s’ha fet intercanvi de coneixements entre administracions públiques catalanes i guatemalenques.

En aquesta sentit, una delegació integrada pel procurador de Drets Humans de Guatemala, Augusto Jordán Rodas, i la directora de programes i projectes de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala, Nancy Valdez, van visitar Catalunya l’any 2021 per conèixer el treball de de diversos departaments de la Generalitat en àmbits com la memòria democràtica, els drets humans, la transparència, l’educació i la reinserció juvenil. Moltes de les experiències identificades en el marc d’aquella missió han estat claus per a configurar la trobada internacional a Guatemala celebrada recentment.

Un dels actius més importants de la cooperació catalana és precisament la pluralitat d’agents que participen en aquesta política pública i el valor afegit que representen. Exemples com el treball en memòria històrica a l’Amèrica Llatina demostren com el Govern promou la col·laboració entre les diferents unitats i departaments per fer una contribució estratègica al desplegament de la política pública de cooperació al desenvolupament, aprofitant les seves experiències i experteses de manera transversal.