- El cap del Govern ha comparegut aquest migdia per explicar la metodologia i el calendari que es desplegarà per fer realitat aquesta proposta
- El Govern impulsarà la creació d’un Consell Acadèmic per acompanyar la seva elaboració i obrirà espais de debat polític, social i ciutadà per “escoltar i recollir les opinions”
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha presentat aquest migdia en roda de premsa la metodologia i el calendari que l’Executiu desplegarà per “concretar la proposta catalana d’Acord de Claredat”, una proposta “basada en el consens”, que passa per “donar resposta a la majoria sòlida, àmplia i transversal” de la ciutadania que “vol decidir en llibertat el futur del país“. Aragonès ha assegurat que el conflicte amb l’Estat porta “massa temps bloquejat”, i que només avançarem si som capaços d’identificar “propostes noves, dirigides al conjunt del país, que ens permetin millorar tot el camí fet fins ara, que busqui tornar a sumar i a empoderar la ciutadania”. Per això, s’ha compromès a “defensar amb tota la força” la proposta resultant davant del Govern de l’Estat, “per tal de contribuir a abordar i resoldre l’origen del conflicte polític”
El cap de l’Executiu, durant la seva intervenció, ha explicat que el procés per donar forma a la proposta catalana “serà circular, iniciat i acabat pel propi Govern”, com a màxim responsable institucional del país, i que partint del coneixement expert “buscarà recollir la diversitat i pluralitat d’opinions de la societat civil organitzada i de la pròpia ciutadania del país”. Així, el president ha detallat que el punt de partida serà “un conjunt de preguntes, al voltant de mitja dotzena, que el Govern donarà a conèixer en breu sobre els diferents mecanismes democràtics que poden contribuir a resoldre el conflicte polític amb l’Estat”, i serà “la resposta” a aquestes qüestions “la base” de la proposta.
Consell Acadèmic i debat polític, social i ciutadà
En aquesta línia, segons ha explicat el president, el Govern impulsarà la creació d’un “Consell Acadèmic”, format per experts de l’àmbit de les ciències socials i jurídiques, que serà “un conjunt plural i divers” , coordinat per Marc Sanjaume, politòleg de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És previst que el Consell comenci a treballar aquest mes d’abril ielabori “un primer informe”, que oferirà diferents opcions de resposta a les preguntes plantejades pel Govern. Aquest informe, ha afegit Aragonès, “estarà a l’abast de tota la ciutadania i servirà de base per guiar el debat polític, social i ciutadà que iniciarem abans de l’estiu”.
Pel que fa al debat polític a l’entorn de la proposta catalana, el president ha informat que convocarà una “Taula de partits catalans”, que començarà a treballar, després de les eleccions municipals els resultats de l’informei “estarem disposats a escoltar altres propostes que es vulguin posar sobre la taula”. Alhora, el Govern impulsarà també un debat “amb la societat civil organitzada”,que vol “escoltar i recollir l’opinió de les entitats i associació de caràcter social, econòmic, cultural, cívic i esportiu de Catalunya” sobre les propostes recollides en el primer informe del Consell. I en paral·lel, i per tal de fomentar la participació de la ciutadania, “el Govern impulsarà 8 debats ciutadans arreu del país, reunint 100 persones en cada debat escollides per sorteig i seguint criteris científics”, ha concretat Pere Aragonès.
El president de la Generalitat ha reblat la seva presentació explicant que, en base a la informació recollida, el Consell Acadèmic elaborarà “un segon informe, al llarg de l’últim trimestre de l’any”, que recollirà les conclusions de tot el procés de debati “servirà com a base perquè l’Executiu elabori la proposta catalana d’Acord de Claredat, que volem que sigui el màxim d’inclusiu, democràtic, transversal i amb voluntat de posar solucions sobre la taula” . Una proposta, ha afegit, que “es portarà i defensarà en els espais de negociació que tenim oberts amb el Govern de l’Estat per tal de resoldre el conflicte polític”.