- La consellera de la Presidència ha explicat avui al Parlament la proposta del Govern sobre la creació de la 43a comarca de Catalunya al qual la cambra catalana ha donat llum verda
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons ha apuntat al Parlament que aquest dimecres “és un dia històric perquè fem un pas molt important per desencallar una situació que fa més d’una dècada que dura”. Vilagrà ha assegurat que “el cas del Lluçanès és un exemple de tenacitat i perseverança del món local per poder-se organitzar”. La titular de la Presidència també ha ressaltat la importància que és “una proposta consensuada amb el territori, i que ells han pogut conèixer de primera mà abans de la seva aprovació”. Així ho ha afirmat durant l’inici de la tramitació del Projecte de llei de creació de la comarca del Lluçanès al Parlament.
La consellera Vilagrà ha recordat que aquest és un projecte de llei que “té per objectiu, primerament, donar resposta a les demandes democràtiques expressades pels diferents ajuntaments, que el 2015 van celebrar una consulta popular per tal que els veïns i veïnes dels municipis afectats decidissin si volien formar part d’aquesta nova comarca”. Precisament, Vilagrà ha recordat que, tot i que, la Llei d’Organització Comarcal de Catalunya no estableix que sigui necessari aquest procés participatiu, el fet que es dugués a terme “ens sembla que li confereix unes garanties democràtiques i de transparència que cal valorar molt i molt positivament”.
El Govern va aprovar el Projecte de Llei de creació de la comarca del Lluçanès el passat 21 de març. Per la consellera de la Presidència aquest ha estat “el moment adequat” per fer-ho. “El plantejament de creació de noves comarques s’ha de fer just abans d’unes eleccions municipals, en el moment que s’han de constituir els consells comarcals, per no alterar a mitja legislatura la distribució de la representativitat dels electes”, ha manifestat. En aquest context, ha recordat que el projecte de llei dona resposta a la voluntat majoritària de crear la nova comarca, però també “respecta i dona opcions als municipis on va guanyar el no, conscients que no els podíem imposar la pertinença a la nova comarca”.
El Lluçanès es defineix com un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà, que comprèn territoris de les comarques del Bages, del Berguedà i d’Osona. La capital de la nova comarca serà el Prats de Lluçanès, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern.
Vilagrà ha explicat que la proposta del Govern és que partir d’aquest mateix any 2023, el Lluçanès es crearà com a comarca amb una mancomunitat que servirà com a òrgan de gestió provisional fins a la constitució del Consell Comarcal després de les eleccions municipals del 2027. Segons la consellera, això permet fer la transició d’una comarca a l’altra “d’una manera pausada i tranquil·la, que permeti, sobretot, que els serveis públics a la ciutadania d’aquests municipis segueixin prestant-se sense alteracions”.
Al Parlament de Catalunya, el projecte de llei ha superat el primer tràmit parlamentari amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, Junts, CUP i comuns, malgrat els vots en contra del PSC, VOX, C’s i PP i s’aprovarà definitivament en el proper ple.