- La consellera Vilagrà ha anunciat en la compareixença al Parlament l’inici d’ofici d’un expedient de responsabilitat patrimonial per compensar les persones opositores i l’Administració pels perjudicis causats
- “Indemnitzarem les persones opositores pels perjudicis que han tingut en aquest procés no completat”, ha assegurat la titular de la Presidència
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha comparegut aquest matí a petició pròpia al Parlament per explicar les incidències en la realització de les proves del concurs oposició d’estabilització i la decisió de repetir-les que ha pres el Govern.
La consellera Vilagrà ha confirmat durant la compareixença que el passat dissabte 29 d’abril es van produir nombroses i greus incidències, atribuïbles a errors de l’empresa Cegos, adjudicatària de la logística de les proves, i a l’incompliment de les funcions que, per contracte, tenia encomanades. “Lamentem profundament les situacions i les incidències inadmissibles de dissabte passat”, ha assegurat. “Les oposicions són “sagrades”. Són l’accés a la funció pública de persones amb totes les garanties d’igualtat mèrit i capacitat”.
En aquest sentit, la consellera ha anunciat que la Generalitat demanarà a l’empresa Cegos una indemnització de com a mínim un milió d’euros pels danys causats tant a les persones opositores com a l’Administració.“Iniciarem d’ofici un expedient de responsabilitat patrimonial per compensar els possibles danys i perjudicis a les persones aspirants pel mal funcionament de les proves”, ha dit.
“Indemnitzarem les persones opositores pels perjudicis que han tingut en aquest procés no completat”, ha assegurat.“És evident que aquesta mesura no compensa el patiment produït, però ens sembla justa i necessària”, ha dit la consellera, que ha remarcat que “les treballadores i treballadors són l’actiu més rellevant que tenim a l’Administració i que han patit una situació intolerable”.
“Considerem que s’ha trencat la confiança en la totalitat del procés”, ha afirmat. “Hi ha hagut un incompliment flagrant d’una empresa que havia estat contractada precisament perquè no hi haguessin incidències”. En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que l’Administració ha assumit responsabilitats, amb el cessament de la directora general de Funció Pública, i que l’empresa també ho ha de fer.
La consellera també ha explicat la decisió del Govern de repetir les proves. “Des de la indignació que ens provoca a tots aquesta situació i des de la responsabilitat que assumim com a Govern, i sentint-ho molt, hem de repetir la totalitat d’aquests exàmens”, ha assegurat la consellera Vilagrà, que ha detallat que les proves es faran els dies 1 i 8 de juliol. El dia 1 es realitzaran els exàmens d’agents rurals, d’execució penitenciària, i de laborals transversals. El dia 8 estarà convocat tot l’àmbit funcionarial. En total, tornaran a estar convocades les 13.500 persones admeses a les convocatòries del concurs oposició del procés d’estabilització de l’ocupació pública temporal a l’Administració de la Generalitat. La consellera ha destacat que la supervisió dels nous exàmens anirà a càrrec de personal de la Generalitat.
D’altra banda, la consellera ha posat de manifest que “en menys d’una setmana hem pres mesures i hem completat el nou calendari per continuar el procés d’estabilització”. I ha assegurat que “hem pres decisions des del primer moment, no ens hem amagat, hem donat explicacions dia a dia i ens hem posat a treballar amb els agents socials per prendre mesures ràpides i difícils, empatitzant sempre amb la situació de patiment que viuen els opositors i opositores”.
La consellera també ha aclarit que no s’han externalitzat les oposicions. “El personal propi encarregat del procés hi ha estat en tot moment i l’hem destinat a tasques amb valor afegit, evitant tasques més mecàniques i logístiques”. Amb tot, segons ha explicat, les característiques de les proves, amb una participació massiva d’aspirants prevista (que finalment va ser de 13.500) i 72 processos selectius descentralitzats en diverses seus (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), va fer aconsellable la contractació d’una empresa de suport. També ha explicat que l’empresa adjudicatària va acreditar, durant el procediment de contractació, més de cinc anys d’especialització en les tasques objecte de contractació.
Amb tot, durant el dia de les proves es van produir nombroses incidències causades per l’incompliment de les funcions encomanades a aquesta empresa, que suposen el trencament de les condicions contractuals. Així, la Generalitat ha recollit a través del formulari habilitat des del passat 2 de maig, 12.600 incidències trameses per 3.800 persones afectades, relacionades, sobretot, amb la manca de vigilància i la no disposició d’exàmens, dues de les principals funcions que l’empresa havia d’assumir.
Procés d’estabilització i reducció de la temporalitat en l’ocupació pública
La titular de la Presidència ha recordat que la Generalitat està realitzant el procés d’estabilització de l’ocupació pública més important que s’ha fet mai a l’Administració catalana, que afecta 59.000 llocs de treball temporal. Un procés que, segons ha explicat la consellera, ha estat consensuat en tot moment amb els agents socials. L’objectiu, ha dit, és eliminar la temporalitat estructural a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i assolir l’objectiu del 8% exigit pels estàndards europeus abans de finals del 2024.
En aquest context, el Govern va aprovar el 24 de maig del 2022 una oferta d’ocupació pública d’estabilització 39.200 places (11.800 d’administració i serveis i 27.400 de docents), a les quals s’han d’afegir les 7.600 places de personal estatutari dels serveis de salut de l’ICS. Per tant, són un total de 46.800 places, tant de personal funcionari com laboral, que es convoquen per la via del concurs de mèrits (27.600 places, incloent-hi el personal docents) i per la via del concurs oposició d’estabilització (19.200 places).
La consellera ha destacat que, en el marc d’aquest procés, 10.375 persones ja han estabilitzat el seu lloc de treball a la Generalitat, de les quals 9.450 han superat el concurs de mèrits d’estabilització de les places competència de la Direcció General de Funció Pública, i 925 més han aprovat altres processos selectius.