1. Els departaments de Territori i d’Acció Exterior i Unió Europea porten els seus programes a aquesta reunió del cos de govern del Programa de Nacions Unides per als Assentaments Urbans, que té lloc cada quatre anys
  2. L’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050 i el Programa de resiliència urbana de les Terres de l’Ebre són els dos projectes del Departament de Territori en la línia de treball d’ONU-Hàbitat
  3. El Govern ha donat suport des del 2016 a diversos projectes de desenvolupament d’aquesta agència de les Nacions Unides, sobretot a Moçambic, país prioritari per a la cooperació catalana

El Govern de Catalunya és present aquesta setmana a la segona assemblea mundial que organitza ONU-Hàbitat a Nairobi (Kenya) entre els dies 5 i el 9 de juny. Es tracta d’una trobada que aquesta agència de les Nacions Unides convoca cada quatre anys amb els seus socis i que, en aquesta ocasió, se centrarà en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en temps de crisis mundials a través del multilateralisme. ONU-Hàbitat treballa actualment en més de 90 països amb governs, organitzacions de la societat civil, acadèmia i sector privat amb l’objectiu de promoure un millor futur urbà i una urbanització sostenible com a motor del desenvolupament i la pau per millorar la vida de les persones.

Els departaments de Territori, representat per la directora general d’Agenda i Renovació Urbana, Nel·la Saborit Esteve, i d’Acció Exterior i Unió Europea, representat pel director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Vicenç Margalef, assisteixen aquesta setmana a l’assemblea mundial a Nairobi, on aprofitaran per mantenir reunions bilaterals amb organismes internacionals i ONG presents a la cimera.

La directora general Nel·la Saborit serà, a més, una de les ponents de l'acte paral·lel centrat en la regeneració urbana inclusiva organitzat per ONU-Hàbitat i el Govern basc que se celebrarà dijous 8 de juny. Saborit explicarà l’estat del desplegament de l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050, el document que recull la transposició a la realitat catalana de la Nova Agenda Urbana de l’ONU, el full de ruta per al desenvolupament sostenible de les ciutats les properes dècades. L’Assemblea Urbana de Catalunya va validar el document de l’agenda urbana catalana el passat 22 de juny de 2022 després d’un procés participatiu de redacció que va involucrar totes les administracions i gran part del teixit associatiu, econòmic i social de Catalunya.

Reunions amb ONG i organismes internacionals

En el marc de l’assemblea mundial d’ONU-Hàbitat a Nairobi, la directora Saborit també mantindrà avui dimarts una reunió bilateral amb el director de la Divisió de Solucions Globals d'ONU-Hàbitat, Raf Tuts, encarregat de supervisar les iniciatives mundials que engloben diversos àmbits de la urbanització sostenible. Demà dimecres, Saborit es trobarà amb el director executiu adjunt d'ONU-Hàbitat, Michal Mlynár.

Juntament amb el director de l’ACCD, Vicenç Margalef, i el seu representant a Moçambic, Álvaro García, la delegació catalana també mantindrà dimecres trobades internacionals conjuntes. Entre d’altres, es reuniran amb la responsable del programa de solidaritat i suport de l’entitat Action Fund por Women’s Human Rights, Carol Werunga, i s’entrevistaran amb representants d’Habitat International Coalition, una aliança internacional que treballa per l’habitatge digne a 30 països. Dijous, tant Saborit com Margalef assistiran a l’Assemblea Mundial de Governs Regionals i Locals. A més, Margalef també mantindrà reunions amb representants de la mateixa ONU-Hàbitat i Urgent Action Fund per parlar sobre projectes que l’ACCD té en marxa amb aquestes organitzacions.

Una estreta col·laboració del Govern amb ONU-Hàbitat

El Govern ha col·laborat al llarg dels anys en diverses ocasions amb ONU-Hàbitat i, de fet, hi manté una estreta col·laboració des de la signatura d’un memoràndum d’entesa dels departaments de Territori i d’Acció Exterior i Unió Europea, que ha permès l’impuls de diversos projectes.

En aquest sentit, les Terres de l’Ebre han estat l’escenari escollit per adaptar el Programa Global de Ciutats Resilients de Nacions Unides, per primer cop, a un territori més ampli que una sola ciutat. Aquest programa acompanya les ciutats, i ara els territoris, en el camí d’augmentar la seva resiliència davant els reptes territorials, econòmics i socials; identificant accions, i construint coneixement conjunt amb el territori per a la formulació de polítiques i projectes. Fins ara, la metodologia del Programa s’ha implementat en ciutats i entorns urbans molt diferents de tot el món, de diverses grandàries, situacions geogràfiques i contextos climàtics, com Dakar, Maputo, Asunción, Medellín o la mateixa Barcelona.

En aquest projecte, ONU-Hàbitat i la Generalitat de Catalunya col·laboren per adaptar la metodologia del Programa a territoris i àrees més extenses que les ciutats i que presentin també vulnerabilitat davant el canvi climàtic i altres reptes, tant econòmics com socials. L’objectiu és adaptar els indicadors i les recomanacions a aquesta nova escala de treball, tenint en compte que també involucrarà actors més diversos i diferents escales de govern.

D’altra banda, el Govern, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, també ha fet diverses contribucions a aquesta agència de les Nacions Unides al llarg dels anys en l’àmbit del desenvolupament. Des del 2016, s’hi han aportat 740.000 euros per finançar projectes d’ONU-Hàbitat, especialment a Moçambic, un dels països prioritaris de la cooperació catalana, però també a l’Equador. A Moçambic, l’ACCD ha donat suport a ONU-Hàbitat amb diverses actuacions per a la implementació de la Nova Agenda Urbana al país i per acompanyar un desenvolupament territorial sostenible a la província d’Inhambane, un territori on s’han concentrat la majoria d’intervencions de la cooperació catalana.


1  

Imatges

Assemblea mundial d¿ONU-Hàbitat

Assemblea mundial d¿ONU-Hàbitat 346583