- Per a Serret, l’ampliació de l'àmbit d'actuació a tota la riba sud “és un pas conseqüent amb l’aposta que el Govern està fent a la Mediterrània”, entre d’altres, amb l’impuls de la macroregió
- En el seu darrer dia de viatge a Tunísia, la consellera ha inaugurat oficialment la Delegació, amb seu a Tunis i encapçalada pel delegat Ahmed Benallal
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha anunciat aquest dijous que s’han iniciat els tràmits per ampliar l’àmbit d’actuació de la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica a tota la riba sud de la Mediterrània. D’aquesta manera, Líbia i Egipte se sumaran a Tunísia, el Marroc i Algèria, on actualment la Delegació representa institucionalment la Generalitat de Catalunya. Per a Serret, l’ampliació del mandat “és un pas conseqüent amb l’aposta que el Govern està fent a la Mediterrània”, on aquesta delegació amb seu a Tunis “ha de ser un actor clau i estratègic”. “Volem llançar el missatge que el futur de Catalunya, i el d’Europa, passa també per la Mediterrània”, ha insistit. Exemple d’aquesta aposta és l’impuls del projecte de macroregió mediterrània que està liderant Catalunya.
Aquest anunci s’emmarca en l’estratègia de desplegament de la xarxa de delegacions del Govern a l’exterior, que compta en l'actualitat amb més delegats que mai, 20, i aviat en seran 21 amb la creació de la nova Delegació a Colòmbia. D’aquesta manera, la presència del Govern arriba avui a 65 països d’arreu del món. En aquest sentit, la consellera Serret ha reivindicat la importància de la xarxa de delegacions i s’ha compromès a “consolidar-la, reforçar-la i, quan calgui, com anunciem avui, ampliar-la”, ja que “és el millor instrument per continuar fent l’acció exterior que volem amb credibilitat, reputació i utilitat”.
Amb l’ampliació de la cobertura de la Delegació a Tunis, el Govern consolida i enforteix les relacions i els intercanvis entre els actors de les dues ribes i contribueix a l’enfocament del projecte mediterrani a Europa. “Aquest pas endavant s’emmarca en l’objectiu que ens hem marcat de reforçar els nostres dos grans àmbits d’actuació naturals: la Unió Europea i la Mediterrània”, ha explicat Serret, que ha recordat que el viatge a Tunísia també ha servit per teixir aliances al voltant de la creació de la macroregió mediterrània.
En el darrer dia del viatge, la consellera Serret ha inaugurat oficialment aquest migdia la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat al Nord d’Àfrica, on han assistit actors institucionals i de la societat civil tunisiana, així com representants d'empreses catalanes i de la comunitat catalana resident a Tunísia. Creada el 2019, la delegació està encapçalada pel delegat Ahmed Benallal des del mateix any.
Per què Líbia i Egipte?
El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea ha valorat diferents motius per iniciar l’ampliació a Líbia i Egipte i completar, així, la vocació mediterrània i nord-africana de la Delegació. Segons la consellera Meritxell Serret, “tots els països mediterranis són essencials i estratègics per a Catalunya perquè el nostre marc de desenvolupament és el Mediterrani: és on històricament ens hem desenvolupat i és on tenim grans reptes comuns”, com ara el canvi climàtic. En aquest sentit, “necessitem reforçar les bones relacions amb tot aquest espai i compartir aprenentatges per ser més resilients davant d’aquests desafiaments compartits”.
En aquest sentit, tant Líbia com Egipte tenen interès per a Catalunya en sectors com l’energètic, la digitalització, les telecomunicacions, la gestió de l’aigua i els residus, i la cooperació al desenvolupament, entre d’altres. Líbia ha estat, de fet, un dels principals actors amb qui la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica ha mantingut més contacte a la regió. Avui dia la Delegació té una xarxa consolidada d’empresaris, polítics i membres de diferents institucions, en un moment en què els actors libis cerquen aliances internacionals per a la reconstrucció política i econòmica del país després d’anys d’inestabilitat i conflicte.
Pel que fa a Egipte, és un actor clau en la regió de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, i un punt de connexió entre Europa, l’Àfrica i l’Àsia. També és un dels països de l'Àfrica amb una de les taxes de creixement econòmiques més altes, amb el segon PIB més elevat del continent, i té una població en creixement de 108 milions d’habitants.