●El Protocol s’adreça a tots els col·lectius que poden patir una situació de discriminació per motius de gènere, orientació sexual o religió, entre d’altres


●S’estableix un pla d'acció per detectar i facilitar la tipificació i l'enjudiciament d’aquestes situacions. Aquest nou mecanisme es posa a disposició de la ciutadania i empreses de seguretat privada


  {"name":"2023/07/19/13/54/3ee7b7dd-4e0a-4208-8603-8f23081798f5.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":92513}

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat de la directora general d’Administració de Seguretat, Sonia Andolz, ha presentat aquest matí el nou Protocol per a la prevenció, la detecció i la gestió de situacions d’odi i discriminació en l’àmbit de la seguretat privada.

El document vol convertir-se en el manual de referència a Catalunya per a la prevenció, la detecció i la gestió de situacions d’odi i discriminació en l’àmbit de la seguretat privada. Així mateix, té l’objectiu de garantir el compliment de les obligacions derivades del marc legal i, en particular, de la llei 19/2020, de 30 de desembre, que estableix que els treballadors de les empreses de seguretat privada han de respectar el dret a la igualtat de tracte en les actuacions que realitzin i evitar qualsevol forma d’abús o discriminació.

Alhora, el protocol pretén que el personal de seguretat privada conegui quins són els principals eixos discriminatoris, els senyals de detecció i com enfrontar-se a la situació. Tot plegat, amb l’objectiu de minimitzar el risc per a la víctima, donar-li suport i facilitar l’enjudiciament d’una possible infracció o delicte d’odi o discriminació.

Elena ha destacat que “aquest protocol ajudarà a treballar millor amb la finalitat de prevenir, detectar i perseguir situacions vinculades a l’odi i la discriminació”, alhora que ha destacat el "compromís del sector de la seguretat privada". Segons ha dit, l’objectiu del Departament és “formar formadors sobre com detectar situacions d’odi i discriminació i donar-los pautes per a la gestió d'aquestes situacions”.

Pel titular d’Interior, “el mateix sector se sent interpel·lat amb aquest protocol”. “Diu molt de les entitats que agrupen el sector”, ha assegurat Elena, que ha agraït al sector i a les entitats la seva participació.

Per la seva banda, la directora general d’Administració de Seguretat, Sonia Andolz, ha destacat i valorat “la participació i la implicació, com a novetat, d’entitats que treballen dia a dia amb col·lectius en situació de vulnerabilitat per cobrir tota mena de discriminacions”. “El protocol vol sensibilitzar, facilitar la detecció i empoderar el sector de la seguretat privada. El full de serveis ajudarà a determinar la qualificació dels fets i protegir la víctima”, ha clos Andolz.

A la roda de premsa també s’ha presentat una mostra de la identitat visual de la campanya, que porta per lema Contra l’odi i la discriminació, no ens quedem de braços plegats. Ens importes. Amb aquest missatge, el Departament vol posar el focus en el treball dels professionals de la seguretat privada, però també en el paper de la ciutadania.

El nou protocol

El protocol consta d’un manual de formació bàsic destinat al personal de seguretat privada i també als caps i directors de seguretat amb accions concretes:

Explicació dels principals conceptes lligats a l’àmbit de la discriminació així com dels eixos de discriminació emmarcats a la llei com la interseccionalitat de la violència discriminatòria: Fa referència al fet que les diferents formes i motius de discriminació no actuen de manera separada sinó que ho fan interrelacionant-se i creant un sistema d’opressió complex amb múltiples capes.

Definició dels principis bàsics i específics de l’actuació del professional de seguretat privada com la reserva professional sobre els fets que conegui en l’exercici de les seves funcions, especialment de les informacions que rebin en matèria de seguretat i de les dadesde caràcter personal que hagi de tractar o custodiar amb especial atenció amb les dades de caràcter sensible derivades de les actuacions amb element discriminatori.

Concreció dels indicadors per a la detecció de les situacions d’odi com la presència de simbologia relacionada amb els discursos d’odi i la discriminació portada per la persona presumptament autora. S’anotarà en el full de servei la presència de simbologia discriminatòria. Aquesta pot presentar-se sota diverses formes (tatuatges, roba, joieria/bijuteria, entre altres).

Determinació de les actuacions a seguir per a la prevenció i la gestió de les situacions d’odi i discriminació com la realització d’una reunió prèvia a la prestació de serveis, desescalar la tensió i impedir noves agressions, escoltar el relat espontani que en facin la persona presumptament autora, la víctima o els testimonis i custodiar els objectes probatoris.

Formació dels equips de vigilants, la difusió del Protocol i el procediment d’adhesió. El Departament d’Interior formarà els docents de les acadèmies, que impartiran la formació als vigilants. Ja han començat, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, els tallers de formació sobre els continguts del Protocol. Les empreses que compten amb seguretat privada podran adherir-se a aquest Protocol a través d’un tràmit específic de la Generalitat de Catalunya disponible a la pàgina web del Departament d’Interior.

L’adhesió estarà adreçada a empreses de seguretat privada (proveïdors) i entitats usuàries d’aquests serveis (clients)​ a través de la pàgina web i exclusivament per mitjans digitals​. Un cop feta la sol·licitud i comprovats els requisits, l’adhesió quedarà formalitzada. Quan es produeixi un incident, el personal de seguretat privada responsable haurà de deixar-ne constància, tant dels indicadors presenciats, de les persones implicades, de les seves declaracions i de les mesures adoptades durant l’activació del Protocol, en el full de servei.

Com a objectius principals, el nou protocol vol sensibilitzar sobre les qüestions lligades amb l’odi i la discriminació facilitant la detecció de les situacions, millorar la cooperació i coordinació entre seguretat pública i privada, reforçar la protecció de la víctima i millorar la recollida de dades.

Com a principals col·lectius vulnerables per a la discriminació existents en l’actualitat, el protocol assenyala la raça, ètnia o origen nacional; religió o creences; ideologia o orientació política; sexe, identitat i expressió de gènere, orientació sexual; malaltia, diversitat funcional i salut mental; grup socioeconòmic; edat i aspecte físic.

Per a l’elaboració del Protocol, la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament ha comptat amb la col·laboració del Cos de Mossos d’Esquadra, del Departament d’Igualtat i Feminismes i d’entitats representants dels col·lectius vulnerabilitzats i del sector de la seguretat privada.

*Podeu consultar en l’arxiu PDF annexat el Protocol.

1  

Fitxers adjunts

Protocol per a la prevenció, la detecció i la gestió de situacions d'odi i discriminació en l'àmbit de la seguretat privada

Protocol per a la prevenció, la detecció i la gestió de situacions d'odi i discriminació en l'àmbit de la seguretat privada
PDF | 950642