Escola d'Estiu a Mas d'Enric

Un miler d'interns participen en la primera edició de l'escola d'estiu dels centres penitenciaris

query_builder   28 juliol 2023 12:34

event_note Nota de premsa

Un miler d'interns participen en la primera edició de l'escola d'estiu dels centres penitenciaris

Es tracta d’una iniciativa pionera que han coordinat els departaments de Justícia, Drets i Memòria i d’Educació, i que han permès activar una cinquantena de docents

La consellera Ubasart destaca que l’escola l’estiu “no és cap caprici ni és un passatemps d’estiu; és una inversió de país”

Segons la consellera Simó “la formació als centres penitenciaris és una segona oportunitat per a moltes persones”

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i la consellera d’Educació, Anna Simó i Castelló, han presentat aquest divendres, 28 de juliol, l’escola d’estiu dels centres penitenciaris catalans. La nova oferta formativa és una actuació compartida pels dos departaments, que té per objectiu donar resposta a la necessitat de cuidar i atendre la població interna en el període estival, del 3 de juliol al 31 d’agost, quan l’escola habitual està en període de vacances i la intensitat en la intervenció grupal disminueix.

La consellera Ubasart ha reivindicat que l’escola d’estiu “no és cap caprici; és una inversió de país en termes educatius, de cohesió social i de seguretat ciutadana”. En aquest sentit, ha destacat que a Catalunya, hi ha un 79 % de la població penitenciària en règim ordinari i tancat que no té acreditada l’educació obligatòria, fet que suposa “una diferència de més de 36 punts en relació amb la resta de la població”. També ha asseverat que “l’educació és una eina indispensable per garantir un futur millor a les persones privades de llibertat” i que “el seguiment de les activitats educatives facilita la reinserció social i redueix el risc de reincidència, com demostra el fet que més d’un 60 % es matricula als diferents cursos impartits a les escoles de formació d’adults als centres penitenciaris”. És per aquest motiu que Ubasart ha afegit que l’escola “és un recurs tan valuós que no es pot aturar a l’estiu, perquè a les presons no s’hi fan vacances”.

La consellera Simó ha agraït als nous docents la seva tasca, que “de ben segur que aportarà qualitat al temps de reclusió i més possibilitats de reinserció a la població que és a la presó”. La titular d’Educació ha afegit que la formació als centres penitenciaris “representa sovint una segona oportunitat”per a alumnes que van haver d’abandonar els estudis per diversos motius i ha reflexionat que “la percepció del temps i l’organització del calendari són diferents dins i fora de la presó. No tenia sentit interrompre la formació per vacances. Per això, atenent la petició de fer excepcions en l’entorn penitenciari, hem impulsat les escoles d’estiu, per no deixar desatesa la població reclusa en l’àmbit educatiu”.

Les dues conselleres han fet aquestes declaracions després de visitar l’Àrea Educativa del Centre Penitenciari Mas d’Enric, al Catllar, per veure el funcionament de les classes de l’escola d’estiu. Allà s’han reunit amb l’equip directiu de la presó, la directora docent, les referents del projecte i els nous docents, per conèixer de primera mà l’experiència.

Un miler d’interns participen en l’escola d’estiu

La previsió de l’alumnat per a l’escola d’estiu 2023 és d’un miler d’interns amb necessitats de reforç educatiu. Aquest alumnat forma part dels 3.144 interns matriculats durant el curs escolar 2022-2023, dels quals un 20 % estava matriculat a català, un 16 % a castellà, un 24 % al curs per obtenir el graduat de l’ESO (GESO) i un 40 % a formació instrumental (la que s’enfoca a l’adquisició de competències clau per part de les persones més vulnerables o no alfabetitzades). El projecte Escola d’estiu agrupa l’alumnat en dos nivells, instrumental i GESO, i en les llengües de català i castellà, i continua els coneixements assolits durant el curs escolar.

Per portar a terme les classes, tots els centres penitenciaris s’han dotat del material didàctic necessari, proporcionat pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, entre el qual hi ha bolígrafs, llapis, gomes, paper i calculadores, entre d’altres. A més, el Departament ha designat un referent de l’escola d’estiu per portar a terme la coordinació docent.

48 docents oferiran reforç educatiu als interns

La iniciativa s’emmarca dins de l’oferta d’estiu d’activitats i programes d’intervenció per a tots els centres, amb un caràcter formatiu de reforç acadèmic, cultural, lúdic i esportiu, que contribueix a la formació dels interns. Aquesta oferta de formació durant l’estiu ha agafat com a referència el model que fa temps s’ha implementat als centres de justícia juvenil, en què els resultats són satisfactoris i té molt bona acollida tant per part del personal docent com per part dels interns.

Un total de 48 professionals s’han distribuït en dos torns de matí i dos tornsde tarda, de dues hores cadascun, i han adaptat les franges horàries a les necessitats de cada centre penitenciari. El Departament d’Educació ha invertit uns 250.000 € en la contractació docent. Abans de començar les classes tots els docents s’han entrevistat amb els interns que volien incorporar-se als grups de treball, i han dut a terme les proves de nivell, així com l’orientació acadèmica.

A més a més, els docents contractats han rebut un curs de formació en format telemàtic i presencial per part del Departament d’Educació, del 19 al 30 de juny de 2023. La durada total de la formació telemàtica ha estat de 30 hores, a través de la plataforma Moodle Odissea. També el Departament de Justícia, Drets i Memòria ha acollit i format els docents dins dels centres penitenciaris, on han pogut contactar amb els referents del projecte del centre, visitar els espais on desenvoluparan les tasques i formar-se en les aplicacions penitenciàries de gestió i d’organització.

Estudis als centres penitenciaris

Els centres penitenciaris catalans disposen de nou centres de formació d’adults (CFA), molt semblants als ordinaris i amb la mateixa oferta educativa: estudis fins al nivell d’ESO i preparació de proves d’accés a cicles formatius, als quals s’afegeix una atenció específica de les necessitats del col·lectiu: se’ls facilita l’accés a estudis superiors a través de la UNED i la UOC, batxillerat a distància i cicles formatius a través de l’Institut Obert de Catalunya (IOC) i atenció a la diversitat. Hi treballen 158 docents.

A Catalunya 5.293 interns no tenen acreditada l’educació obligatòria, dels prop de 6.700 que estudien als centres penitenciaris.



5  

Imatges

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 1

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 1 255209

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 2

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 2 206905

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 3

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 3 202701

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 4

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 4 118243

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 5

Escola d'Estiu a Mas d'Enric 5 178462

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined