1. La consellera Vilagrà ha participat en la presentació de l’Informe de l’Autogovern 2022 elaborat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern


Presentació de l'Informe de l'Autogovern 2022{"name":"2023/09/19/20/02/8692ba36-0eab-410f-8375-842cdaee0134.jpg","author":"Gerard Magrinyà","type":"0","location":"0","weight":630551}

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, ha participat aquesta tarda en la presentació de l’Informe de l’Autogovern 2022 elaborat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern. L’estudi ofereix una panoràmica sobre el desenvolupament de l’autogovern a Catalunya al llarg de l’any passat i té com a objectiu principal proporcionar una anàlisi el més ampli i objectiu possible de l’estat de la qüestió.

En el transcurs de l’acte, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha destacat que l’opció preferida dels catalans per a tenir més autogovern és “ser un estat independent”. En aquest sentit, Vilagrà ha expressat el seu desig que “en pocs anys puguem deixar de fer balanç de l’autogovern, deixar d’avaluar l’impacte del model autonòmic imposat per l’Estat espanyol i que puguem comparar-nos amb altres països d’Europa. Tant de bo en pocs anys puguem fer una avaluació de l’acció de govern d’una Catalunya independent.”

Des del Palau Centelles, Vilagrà ha subratllat que “malgrat les dificultats i el context complex actual, l’Informe conclou que l’acció del Govern és sòlida, tant en matèria de relacions amb la Unió Europea com en l’àmbit dels serveis socials, la transformació feminista, el món local i la defensa i protecció del català”.

La presentació de l’informe ha comptat també amb la participació del director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao; i dos dels autors de la publicació, Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra, i Berta Barbet; politòloga i tècnica de recerca de l’Observatori Català de la Joventut, que han participat en un col·loqui moderat per Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Informe Autogovern 2022{"name":"2023/09/19/20/08/4839a573-c803-47e1-96bb-3b3935ca42b3.jpg","author":"Gerard Magrinyà","type":"0","location":"0","weight":660852}

En el seu torn de paraula, el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao, ha destacat que aquest informe és una edició única a Catalunya, “un estudi que faltava, per fer una mica de balanç i control des de la perspectiva acadèmica i la seva expertesa.” El director de l’Institut també ha repassat algunes de les diferents temàtiques que s’han estudiat i ha emfatitzat la importància de treballs com aquests que avaluen la gestió i els compromisos del Govern. Finalment, ha agraït a tots els autors la seva participació en l’Informe.

El catedràtic d’Economia Financera, Oriol Amat, i la politòloga Berta Barbet, han mantingut un breu col·loqui. Els dos experts han analitzat les diferents conclusions que presenta l’Informe, amb un interès especial en el benestar social. En aquest sentit, Amat, ha destacat que el motiu principal pel qual Catalunya té un 30% de la població per sota del llindar de la pobresa és la falta d’inversió que fa l’Estat. “Catalunya constitueix el 16% de la població d’Espanya i contribueix amb una mica més del 19% de tots els impostos que es recapten a l’Estat, però, en canvi, rep només un 11% de la despesa de l’Estat”. D’altra banda, Barbet ha fet referència al comportament polític dels ciutadans.

Finalment, la politòloga, Berta Barbet, ha destacat que la confiança dels ciutadans en les institucions públiques depèn molt del context polític. “Actualment, des del 2020, la confiança en dues institucions estatals, com són la monarquia i els tribunals, i en una institució internacional, com és la Unió Europea, és molt baixa; en canvi, sembla que l’aprovació de la Generalitat és més alta.” Ambdós experts han tancat el col·loqui apuntant que “només seguint una petita part de les recomanacions que fa l’Informe, el país milloraria substancialment”.