1. La iniciativa “Universitats Europees” és instrument molt important de posicionament internacional del sistema universitari català
  2. Una delegació del Departament de Recerca i Universitats i de les universitats catalanes participa en la fira europea d’educació superior EAIE a Rotterdam dedicada enguany a promoure aquestes aliances


EAIE{"name":"2023/09/27/15/31/8a89f98d-89ff-4d84-8126-c6a2fa217c9c.JPEG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":748769}

Les universitats catalanes han establert aliances estratègiques amb una cinquantena d’universitats dins del programa “Universitats Europees” de la Unió Europea. Aquest tipus d’aliances universitàries són les protagonistes de la 33a edició de l’European Association for International Education (EAIE), la fira d’educació superior més important d’Europa, que té lloc a Rotterdam (Països Baixos). Fins divendres, aquest congrés aplegarà més de 6.000 professionals del sector i 250 exhibidors, entre els quals destaca l’estand Study in Catalonia que aplega la delegació catalana integrada per representats del Departament de Recerca i Universitats, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i les 12 universitats del sistema català.

Amb el lema “Connecting Currents” (connectant corrents), la fira d’enguany posa l’accent en el paper que l’educació superior internacional juga a l’hora de connectar activament “corrents” de pensament, àrees d’especialització, disciplines i cultures diverses. Per aquest motiu, l’EAIE esdevé punt de trobada de les institucions europees d’educació superior que formen part d’alguna de les cinquanta Aliances d’Universitats Europees, finançades per la Comissió Europea a través del programa ERASMUS+.

Aquestes aliances, també anomenades “Universitats Europees” són una iniciativa estratègica i prioritària a la Unió Europea, que va néixer l’any 2017 per impulsar la transformació de l‘educació superior a Europa i promoure les universitats del futur. Aquesta iniciativa representa un instrument molt important de posicionament del sistema de coneixement català tant en l’àmbit europeu com internacional. Les aliances, a més de crear xarxa amb altres universitats, també són un element essencial per crear nous espais de col·laboració entre tots els actors del territori i alhora projectar tot aquest teixit local a l’àmbit europeu i internacional. En les xarxes en què participen les universitats catalanes també hi col·laboren més de 100 entitats de Catalunya, entre empreses, entitats del tercer sector i administracions públiques.

Aliances europees de les universitats catalanes

Les diferents aliances europees de les quals formen part les universitats del sistema català són les següents:

  1. Universitat de Barcelona (UB) / CHARM-EU: El seu nom és un acrònim de Challenge-Driven, Accessible, Research-based, Mobile, European, University. Es tracta d’una aliança entre la UB, que actua com a coordinadora, la Trinity College de Dublin, la Universitat d’Utrecht, la Universitat de Montpeiller i Eötvös Loránd University de Budapest. Juntes, treballen per dissenyar i crear un nou model universitari que serveixi com a exemple de bones pràctiques, per millorar la qualitat i la competitivitat internacional.
  2. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) / European Consortium of Innovative Universities (ECIU): consisteix en una aliança de 13 universitats que comparteixen un perfil similar amb interessos i raonaments compartits. L’objectiu és la creació d’un nou model educacional a escala europea, que reuneixi estudiants, personal docent, investigadors, empreses i societat civil per cooperar i trobar solucions als reptes del dia a dia.
  3. Universitat Pompeu Fabra (UPF) / EUTOPIA: Aquesta aliança està formada per 10 universitats i té com objectiu promoure una xarxa oberta, multicultural de campus connectats. Es tracta d’una eina important per superar les diferències reguladores en el marc de l’educació europea. Aquesta fita es vol assolir a l’any 2025, mitjançant la creació d’unes bases comunes.
  4. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) / UNITE: Es tracta d’una aliança d’universitats líders provinents de set països europeus en l’àmbit de la tecnologia i l’enginyeria. L’objectiu és establir un model per a la creació d’un campus interuniversitari en els propers anys.
  5. Universitat Rovira i Virgili (URV) / Aurora: L’aliança “Aurora European Universities Alliance” és una aliança europea formada per 9 universitats. L’objectiu principal és proveir als estudiants amb les habilitats i aptituds necessàries per contribuir a fer front als reptes de la societat com a individus innovadors i emprenedors. La URV, en el marc d’aquesta aliança, ha creat un grup de treball de sostenibilitat (Aurora Alliance Sustainability Working Group), fet que va suposar la creació també de l’ Aurora Travel Codex, que és una guia per promocionar els desplaçaments verds (green travel) i mitigar les emissions de CO2.
  6. Universitat Ramon Llull (URL) / ENGAGE.EU: L’aliança ENGAGE.EU – The European University engaged in societal change està formada per 8 universitats. Focalitzada en ciències empresarials, econòmiques i socials amb una gran experiència en l’anàlisi del canvi social. L’aliança pretén impulsar el canvi social basat en la formació d’excel·lència i el treball amb la societat. Els ODS, la digitalització i intel·ligència artificial i diversos àmbits de la societat són els punts de partida d’aquest projecte.