- Serà la primera vegada que Catalunya és l’amfitriona de l'Assemblea General de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes que integra fins a 160 governs d’arreu d’Europa i de països extracomunitaris
- La cita és una oportunitat per avançar amb la creació de la macroregió mediterrània, una iniciativa que vol unir governs i actors de les dues ribes de la Mediterrània per donar una resposta a reptes conjunts com l’emergència climàtica
Catalunya acollirà el 2025 l’Assemblea General de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (CRPM) amb representants de fins a 160 governs de la Unió Europa i de països extracomunitaris que integren aquesta xarxa que actua a escala europea com a lobby per a les regions.
La cita permetrà debatre les polítiques futures i en curs de la Unió Europea relacionades amb la cohesió social, econòmica i territorial, les polítiques marítimes de creixement blau, d’energia i de resiliència climàtica, així com la política de bon veïnatge amb els socis extracomunitaris.
A més, per a l’executiu català també serà l’oportunitat d’avançar en la macroregió mediterrània, una iniciativa que impulsa la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CIM-CRPM), formada per unes 40 regions mediterrànies, principalment de la Unió Europea, però també de la riba sud. Catalunya lidera, juntament amb la regió de Provença-Alps-Costa Blava, el grup de treball macroregional, des del qual es promou aquesta iniciativa.
El projecte vol unir governs i altres actors de les dues ribes de la Mediterrània per donar una resposta a reptes com l’emergència climàtica. El passat novembre, el Govern va impulsar la Cimera per a la Macroregió Mediterrània a Barcelona, una trobada que va reunir una seixantena de participants —inclosos 12 governs de 6 estats, organismes internacionals, entitats i representants de les institucions europees— i que va evidenciar la necessitat de compartir estratègies i trobar solucions conjuntes per afrontar la lluita contra el canvi climàtic.
Aquesta setmana, el Govern també ha mantingut una reunió amb el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Nasser Kamel, amb qui han coincidit en la importància de cooperar per tirar endavant el projecte macroregional. Aquesta reunió dona continuïtat a la que ja van mantenir el passat mes de febrer el president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, que va suposar la represa del contacte amb aquesta organització internacional.
També, la setmana passada, el delegat del Govern al Sud-est d’Europa, Eric Hauck, va representar la Generalitat en la reunió del màxim òrgan executiu de la CRPM a Patras, a la Grècia occidental, on es va decidir que Catalunya acolliria la pròxima assemblea general de l’organització.
El delegat es va trobar amb el president de la CRPM, Loïg Chesnais-Girard, amb qui va abordar la necessitat de millorar la cooperació en la gestió de dades sobre el canvi climàtic, i també va coincidir amb la comissària de Cohesió i Reformes de la UE, Elisa Ferreira, amb qui l’executiu català ja hi ha intercanviat anteriorment posicions sobre temes com l’oficialitat del català, l’envelliment de la població o el canvi climàtic.