- És la primera vegada que Catalunya participa en les negociacions d’un tractat global, i ho ha fet activament des de l’inici
- La coalició ha estat impulsada pel Govern de Catalunya, el Govern del Quebec i la xarxa Governs Locals per la Sostenibilitat (ICLEI) per unificar la veu de les administracions més properes a la ciutadania en les negociacions del tractat i enfortir el seu rol al sistema multilateral
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha presentat aquest dilluns a Ottawa (Canadà) una coalició internacional de governs locals i regionals per incidir en el tractat internacional contra la contaminació per plàstics. Ho ha fet des del Shaw Centre de la capital canadenca, en el marc del seu viatge institucional.
Aquesta coalició, anomenada “Local and Regional Governments Coalition to End Plastic Pollution”, ha estat impulsada pel Govern de Catalunya, el Govern del Quebec i la xarxa Governs Locals per la Sostenibilitat (ICLEI) amb l'objectiu d’unificar la veu de les administracions més properes a la ciutadania en les negociacions del tractat contra la contaminació per plàstics i enfortir el seu rol al sistema multilateral.
“Volem anar sumant veus i, sobretot, augmentar la nostra capacitat d'incidència perquè es tinguin en compte els governs que, de manera més propera a la ciutadania, podem impulsar polítiques i accions que assegurin una reducció real de la contaminació per plàstics”, ha explicat Serret en una atenció a mitjans, acompanyada del ministre de Medi Ambient del Quebec, Benoit Charette.
Aquesta és la primera vegada que Catalunya participa en les negociacions d’un tractat internacional, i la presentació de la coalició és el resultat del compromís continuat del Govern des de l’inici d'aquestes negociacions, l’octubre de 2022.
La coalició ja ha aconseguit el suport de 40 governs del continent americà, europeu i africà; de diverses xarxes de ciutats i regions influents, com l’organització mundial Ciutats i Governs Locals Units (CGLU); i d’agències de les Nacions Unides, com el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i el Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat); a més del Fons Mundial en favor de la Natura (WWF). I continuarà treballant per aconseguir més signatures.
L'acte de presentació de la coalició ha format part de l’agenda del Partnerships Day, una jornada organitzada pel Govern del Canadà i el WWF, amb benvinguda del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, al Shaw Centre d’Ottawa, el mateix recinte que, del 23 al 29 d’abril, acollirà la quarta sessió negociadora (INC-4) del tractat.
L’agenda de la consellera Serret a Ottawa també ha estat marcada per les reunions amb la viceministra adjunta d’Assumptes Internacionals del Ministeri de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Canadà, Sandra McCardell; i amb el ministre de Medi Ambient del Quebec, Benoit Charette, entre d’altres trobades.
La participació de Catalunya
Catalunya és la tercera regió del món que va signar “The New Plastics Global Economy Commitment” el 2019, considerat un dels antecedents de l’actual tractat. Després, el Govern ha participat de manera molt activa en el tractat mitjançant aportacions al text i trobades amb delegats d’altres països i amb els actors clau de les negociacions. Ha estat present a les sessions negociadores de París, Nairobi i, ara, Ottawa.
MedWaves, un centre regional del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) per al consum i la producció sostenibles, integrat a l'Agència de Residus de Catalunya, també ha fet aportacions al tractat i ha assessorat el Govern en els àmbits de la pol·lució dels plàstics, les deixalles marines i l'economia circular.
El Govern ha estat defensant, d’una banda, la necessitat d’incloure els governs locals i regionals en les negociacions del tractat i que, en el text, se’ls mencioni, ja que són els actors més directament competents i responsables de fer front a la problemàtica de la contaminació dels plàstics. En el primer esborrany del tractat, no hi havia referències a aquests governs, però, després de la tercera sessió negociadora, celebrada a Nairobi, ja n’hi ha diverses.
D'altra banda, Catalunya s’ha alineat amb els països que demanen una aplicació més ambiciosa del tractat, com és la “High Ambition Coalition”, liderada per Noruega i Ruanda i integrada per la Unió Europea.
La coalició presentada aquest dilluns va néixer quan, després de sessió a Nairobi, el Govern de Catalunya, el Govern del Quebec i ICLEI van formar un grup de treball i van desenvolupar un posicionament conjunt.
El tractat contra la contaminació per plàstics
En la cinquena Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient del març de 2022, els Estats Membres van prendre la decisió històrica d'establir un comitè intergovernamental de negociació (INC) per desenvolupar i acordar, abans d'acabar el 2024, un tractat internacional legalment vinculant sobre la contaminació per plàstics. El tractat inclou la contaminació al medi marí i aborda el cicle de vida complet dels plàstics, des de la seva producció fins que esdevé un residu.
Des de llavors, l’INC s’ha anat reunint en diverses sessions negociadores: a Punta del Este, París, Nairobi i, ara, a Ottawa. La cinquena reunió (INC-5) tindrà lloc a Busan aquest mes de novembre.
El tractat és el més ambiciós que s’ha fet mai en matèria de pol·lució de plàstics i ha despertat un interès creixent en la política internacional.
La sessió a Ottawa es preveu intensa i amb discussions al voltant d’un dels temes més candents, la producció dels plàstics. Els Estats Membres, així com els observadors (categoria que inclou agències de Nacions Unides, ONGs, entitats de la societat civil i governs regionals) negociaran el que ara per ara encara és un esborrany del tractat.
- En aquest enllaç de descàrrega trobareu l’atenció a mitjans que han fet la consellera Serret i el ministre Charette. I en aquest altre enllaç, trobareu vídeos de recurs de la jornada.