1. L’eina, impulsada pel Departament d’Educació i 3Cat, quedarà integrada al nou portal de la Catalunya a l’exterior i ja està disponible a 3Cat, YouTube i Spotify
  2. 'SuperCampus’ disposa de més de 450 continguts educatius i vol ser un referent per a docents, famílies i alumnes catalans establerts arreu del món
EXT{"name":"2024/05/03/12/47/b4a078cc-b2cf-4ca6-a177-120d00f01896.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":189423}


El Govern de Catalunya –a través del Departament d’Educació– i 3Cat posen en marxa SuperCampus, una plataforma educativa amb continguts de qualitat en català i aranès adreçada a docents, famílies i alumnes.

La plataforma, totalment gratuïta, és accessible als catalans i catalanes residents a l'exterior a través de 3Cat, YouTube i Spotify; i també quedarà integrada al web de la Catalunya a l’exterior, el portal de la Generalitat adreçat específicament al mig milió de catalans que resideixen a l’exterior.

Actualment, ‘SuperCampus’ ja conté més de 450 continguts disponibles en àrees com matemàtiques, història de Catalunya, art i canvi climàtic. En una segona fase, a partir del setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar, s’ampliarà a àmbits com química, llengua i literatura catalanes, geografia o música.

La creació d’aquest espai de continguts ha comptat amb la participació de 40 docents del Departament d'Educació que han supervisat i categoritzat els continguts educatius lligats al currículum escolar.

L’ensenyament en català i del català, una prioritat del Govern a l’exterior

La iniciativa del ‘SuperCampus’ ha sorgit per la manca generalitzada d’oferta de continguts educatius en llengua catalana. Segons el Departament d’Educació, el 71% de l’alumnat consulta continguts audiovisuals per aprendre, però els que són en català són insuficients o estan mal posicionats als cercadors d’Internet i YouTube.

En aquest sentit, el Govern treballa per equiparar el coneixement i l'aprenentatge del català dels ciutadans residents a l’exterior amb el sistema educatiu de Catalunya.

El passat mes d’abril, la consellera Meritxell Serret va visitar l’Escola Catalana de Berlín, la segona comunitat catalana a l’exterior que ha incorporat el model d’escola catalana per als infants residents a l’exterior.

La titular d’Exteriors també va viatjar l’any passat a Londres per visitar-hi l’Escola Catalana establerta a la capital britànica. Aquesta va donar el tret de sortida a l'exportació de l’ensenyament del català seguint el currículum formatiu elaborat pel Departament d’Educació per als infants i joves que viuen a l'exterior.

A més, aquest 2024 es preveu que el Casal Català de Zuric (Suïssa) també adopti aquest model i posi en marxa el currículum oficial del Govern.

El nou portal de la Catalunya a l’exterior agrupa tots serveis per a la diàspora catalana

El Govern va presentar el mes passat el nou web Catalunya a l’exterior, un espai virtual que agrupa els serveis i tràmits que la Generalitat ofereix als catalans i les catalanes residents a l’estranger.

El portal Catalunya a l’exterior és una iniciativa que forma part de l’Estratègia Catalunya exterior 2023-2026, la primera dissenyada específicament pel Govern per al mig milió de catalans que viuen fora de Catalunya, i que ja va anunciar el president Pere Aragonès el desembre de l’any passat.

El portal s’organitza seguint diferents fases del procés migratori: marxar a l’estranger, viure a l’estranger i tornar a Catalunya. Cadascun d’aquests apartats inclou els tràmits i els serveis relacionats amb cada moment. El web també conté un espai específic sobre l’aprenentatge de la llengua catalana fora del país, l’agenda d’activitats de la Catalunya exterior i l’actualitat.