- La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha participat en un acte a la Fundació Mário Soares e Maria Barroso sobre el llegat del 25 d’abril de 1974, en el marc del seu viatge institucional a Portugal
- També s'ha reunit amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Emídio Sousa, i el president de la Comissió Permanent d’Afers Europeus del parlament portuguès, Telmo Faria
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, és de viatge institucional a Lisboa per commemorar el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells, l’esdeveniment històric que va portar la llibertat i la democràcia a Portugal, i per mantenir diverses reunions polítiques i institucionals.
Aquest dijous, ha inaugurat l’acte “50 anys del 25 d’Abril. Transformacions i reptes de les democràcies”, coorganitzat per la Fundació Mário Soares e Maria Barroso i la Delegació del Govern de Catalunya a Portugal, en què ha constatat que, mig segle després d’aquella revolució, i amb les eleccions europees del 9 de juny a tocar, “hem de ser capaços de construir àmplies majories per fer front al populisme d’extrema dreta que s’està estenent per Europa i que alimenta discursos d’odi i xenofòbia”.
“Avui, més que mai, és urgent que aixequem les nostres veus per defensar els valors fundacionals de la Unió Europea: la democràcia, la pau, els drets humans i la dignitat humana; uns valors que la Revolució dels Clavells també representa”, ha afegit la consellera, convençuda que, per bastir una Europa “més poderosa”, les forces europeistes “hem de tenir una major influència i forjar aliances i narratives progressistes”.
Durant l’acte, s’ha presentat l’últim monogràfic de la Revista IDEES: “Democràcia amenaçada? De la Revolució dels Clavells als reptes actuals”, editat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) en col·laboració amb la Fundació Mário Soares i Maria Barroso. El director del CETC, Pau Mas, ha destacat que la publicació “posa en valor i en perspectiva els fets de fa 50 anys a Portugal, però també permet reflexionar sobre l’estat de la democràcia actualment”. Davant de la degradació de les democràcies liberals, “és necessari extremar la vigilància”, ha afirmat. La publicació, que es pot llegir en català i en anglès al portal revistaidees.cat i que també es presentarà a Barcelona el mes de juny, inclou reflexions d’una vintena d’autors i autores.
Seguidament, s’ha debatut sobre els llegats del 25 d’abril de 1974 i els desafiaments als quals han de fer front les democràcies actuals amb l’eurodiputat Pedro Silva Pereira, la periodista Teresa de Sousa i l’investigador de l’ISCTE-Institut Universitari de Lisboa, Tiago Fernandes.
Així, s’ha posat fi a un acte acollit per la Fundació Mário Soares e Maria Barroso, una institució sense ànim de lucre, creada el 1991, que promou els valors democràtics i preserva i difón la memòria històrica i el patrimoni cultural del Portugal contemporani. La presidenta del Consell d’Administració de la Fundació, Isabel Soares, i el director executiu, Filipe Guimarães da Silva, també han intervingut a l’acte.
Reforç dels vincles culturals i polítics
El viatge institucional de la consellera a Lisboa va començar ahir dimecres amb una visita a l’Arxiu Nacional Torre do Tombo, acompanyada del delegat del Govern de Catalunya a Portugal, Rui Reis. Els va rebre el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques del govern portuguès, Silvestre Lacerda, amb qui van veure l’exposició “Dies d’Abril: un camí, múltiples veus”.
Aquest dijous, abans de l’acte a la Fundació Mário Soares e Maria Barroso, la consellera s’ha reunit amb el secretari d’estat de Medi Ambient, Emídio Sousa, al Ministeri de Medi Ambient i Energia. Han tractat estratègies de gestió de l’aigua en temps de sequera i la creació de la macroregió mediterrània, un objectiu clau del Govern de Catalunya. Serret també ha presentat al secretari d’estat la coalició internacional de governs liderada per Catalunya per incidir en el tractat global contra la contaminació per plàstics.
Més tard, ha mantingut una trobada amb el president de la Comissió Permanent d’Afers Europeus, Telmo Faria, al Parlament de la República Portuguesa. Serret i Faria han parlat de la necessitat d’aprovar l’oficialitat del català a les institucions europees per promoure una Europa democràtica i culturalment diversa i de les prioritats del nou cicle europeu que s’obrirà a partir de les eleccions del 9 de juny.