EXT

Serret, als MedCat Days: "Volem que la Mediterrània sigui un espai de vida"

query_builder   26 juny 2024 15:33

event_note Nota de premsa

Serret, als MedCat Days: "Volem que la Mediterrània sigui un espai de vida"

  1. La consellera Serret ha participat en la cloenda dels MedCat Days a Pedralbes, des d’on ha instat les noves institucions europees a prioritzar la “perspectiva mediterrània”
  2. Les jornades han reunit una quarantena de participants, inclosos governs de les dues ribes de la Mediterrània, organismes internacionals, acadèmics i entitats de la societat civil 
EXT
La consellera Serret durant la cloenda dels MedCat Days
{"name":"2024/06/26/15/26/07195a7b-ca8a-439a-a763-6884f77569a4.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":110384}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha clos aquest migdia la cinquena edició dels MedCat Days al Palau de Pedralbes, des d’on ha instat a les noves institucions europees sorgides de les urnes el 9 de juny a prioritzar la perspectiva mediterrània en les diferents polítiques de la Unió Europea: “Necessitem continuar treballant perquè la Mediterrània sigui prioritària arreu i, per tant, que també ho sigui en les polítiques europees i en el nou mandat que enceta la Unió Europea”, ha dit Serret.

En la seva intervenció, la consellera també s’ha referit al projecte de la macroregió mediterrània: “La macroregió no és, en cap cas, un repte fàcil, però és imprescindible”. Per a la consellera, el projecte macroregional és la iniciativa que ha de possibilitar més cohesió i cooperació, així com una governança més fluida entre els territoris i els actors de la Mediterrània, per poder donar resposta als creixents reptes compartits. “Volem que la Mediterrània sigui un espai de vida i que sigui obert”, ha destacat la consellera.

“Tenim molts reptes comuns. L’emergència climàtica és una de les banderes que hem de treballar conjuntament per aconseguir més resiliència en les nostres societats”, ha dit la consellera, que també ha reflexionat sobre els reptes demogràfic i geopolític de la Mediterrània.

Davant d'aquestes múltiples crisis de la Mediterrània, Serret ha subratllat la importància de sumar aliances a escala mediterrània i europea: “Necessitem treballar a la Mediterrània a tots els nivells. A nivell de governs regionals i locals, amb la societat civil, en els espais multilaterals i en el marc de la Unió Europea”, i ha afegit que el Govern treballa per “construir una Mediterrània més cohesionada, però sobretot que avanci cap a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania”.

Finalment, la titular d’Exteriors ha agraït la tasca dels diversos actors que treballen a la Mediterrània, com la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (CRPM) o MedCities. “Volem fer xarxa per reforçar relacions, aliances. Agraïm tota la feina de les xarxes europees, dels programes, de les empreses, de les organitzacions de la societat civil que hi contribueixen a crear sinèrgies”, ha conclòs Serret.

A la cloenda de les jornades també hi ha participat Senén Florensa, president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), i Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Els MedCat Days han estat organitzats pel Govern i l’IEMed amb la col·laboració de la plataforma MedCoopAlliance.

Reunions bilaterals per fer avançar la macroregió mediterrània

En el marc dels MedCat Days, la consellera Serret ha mantingut diverses reunions bilaterals amb l'objectiu de consolidar i sumar aliances en favor del projecte macroregional.

Concretament, s’ha reunit amb Patrick Simonnet, enviat especial per la Mediterrània del Servei Europeu d’Acció Exterior, amb qui han coincidit en la necessitat de garantir la presència de la Mediterrània en la nova agenda de la Unió Europea.

En paral·lel, Serret també s’ha trobat amb socis de la Mediterrània sud, com Rachid el Abdi, president del Consell de Rabat Salé Kenitra, i Rafia el Mansouri, vicepresidenta del Consell Regional de Tànger Tetuan Al Hoceïma, ambdós del Marroc. Els ha traslladat l'aposta ferma del Govern per impulsar la macroregió mediterrània.

La setmana de la Mediterrània a Barcelona

Coincidint amb els MedCat Days, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural organitza del 26 al 28 de juny la primera reunió del Mediterranean Climate Action Partnership (MCAP).

A més, el dijous 27 de juny, Barcelona acollirà la Jornada sobre Agendes Urbanes a la Mediterrània, organitzada pel Departament de Territori amb la col·laboració de MedCities.

undefined
undefined
undefined
undefined