1. Catalunya lidera PRECISEU, un macroprojecte d’àmbit europeu per impulsar la medicina personalitzada i les teràpies avançades
  2. Catalunya és la regió amb més socis en el projecte amb Salut, ACCIÓ, el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, AstraZeneca i Biocat, que el coordinarà


El president en funcions de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha presentat avui el lideratge de Catalunya en el macro projecte d’àmbit europeu PRECISEU a l’Auditori del Palau de la Generalitat (Personalised Medicine Empowerment Connecting Innovation Ecosystems Across Europe), on ha afirmat que projectes com aquest són “el millor exemple de per què invertir en ciència és la millor manera de millorar la vida de les persones”, ja que “la ciència, per damunt de tot, és una eina al servei de les persones.”

El cap de l’Executiu ha celebrat que Catalunya lideri un projecte capdavanter a nivell mundial “que contribuirà a accelerar de forma decisiva la implantació de la medicina personalitzada a nivell europeu”i creu que el futur de la medicina està en “l'adaptació dels tractaments a cada persona, a cadascú de nosaltres en funció de les nostres necessitats”, ha reblat.

Aragonès ha refermat el compromís europeu afirmant que “Catalunya aspira a poder contribuir a afrontar els grans reptes globals amb tots els pobles i nacions d'Europa” i per això, PRECISEU permet “unir forces i treballar conjuntament amb altres pobles i nacions europees”.

El president de la Generalitat ha assegurat que el projecte PRECISEU “és el resultat de l’aposta per la ciència i la recerca” i ha agraït a la Comissió Europea “el compromís i la confiança que ha demostrat en tot l'ecosistema del coneixement de Catalunya”.

El lideratge d’aquest projecte fa que, segons Aragonès, Catalunya es consolidi “com un dels hubs de referència d’innovació en salut del continent europeu” i ha enumerat tot l’ecosistema que ja té el país al voltant de les ciències de la Salut com el supercomputador Marenostrum 5 o el nou Centre Nacional de Teràpies Avançades centres i grups de recerca i grups de recerca amb un alt nivell d’exel·lència o les més de 1400 empreses que es dediquen a la innovació en salut.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha presidit la presentació de PRECISEU
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha presidit la presentació de PRECISEU (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/07/10/18/34/e5eb4ce0-8384-48cb-9c42-2c3bda8d2653.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":87485}

El president ha clos la seva intervenció agraint a tothom qui ha fet possible “situar Catalunya al capdavant de la recerca i la ciència de la vida i la salut i per fer possible que liderem un projecte europeu tan transcendent com el PRECISEU” afirmant quela col·laboració amb centres de recerca de diferents territoris europeus ens permetrà donar el millor de cadascun de nosaltres” i provocarà un“canvi de paradigma en l’atenció sanitària de totes i tots”.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha posat de manifest que el Govern de Catalunya s'ha posicionat fermament com "un dels principals centres d'innovació sanitària a Europa. Ha fet una forta aposta per la recerca i la innovació, amb les teràpies avançades, i el Departament de Salut té un paper especialment cabdal per la seva important influència i capacitat transformadora" . I ha afegit que el projecte PRECISEU "posicionarà Catalunya com un dels ecosistemes d'innovació sanitària més representatius d'Europa" .

El conseller Balcells ha destacat que la innovació és un "motor estratègic per avançar en la transformació del sector sanitari. Promoure i facilitar l'accés a la innovació assistencial de gran valor pot contribuir significativament a millorar l'estat de salut i la qualitat de vida dels pacients, beneficiant tant el sistema sanitari català com els mateixos pacients" .

El projectePRECISEU és una iniciativa ambiciosa per impulsar la medicina personalitzada i les teràpies avançades a Europa.Aquesta iniciativa ha estat escollida entre els 5 projectes guanyadors de l’exigent convocatòria Regional Innovation Valleys (RIV) del programa d’Ecosistemes Europeus d’Innovació (European Innovation Ecosystems, EIE) - dotada globalment per la Comissió Europea amb 54 M€ - i l’única en aquesta temàtica.

Pel que fa al projecte PRECISEU, té un pressupost per als propers 5 anys de gairebé 23 M€, la meitat dels quals han estat aportats per la Comissió Europea i l’altra meitat pels pressupostos de les regions europees que hi participen: que són: 25 socis de 12 regions de 10 estats membre (l’Estat espanyol, Alemanya, Bèlgica, Bulgària, Romania, Itàlia, Lituània, Suècia, Països Baixos i Grècia) i un país associat al Programa Horitzó Europa (Ucraïna).

En aquest sentit, Catalunya és la regió amb més socis participants en aquest projecte que coordina Biocat (l’entitat que impulsa l’ecosistema d’innovació en salut a Catalunya) i que compta amb el Departament de Salut, ACCIÓ (Agència per a la Competitivitat de l’Empresa), el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i l’empresa recentment instal·lada a CatalunyaAstraZeneca.

Presentació del projecte PRECISEU de medicina especialitzada
Presentació del projecte PRECISEU de medicina especialitzada (Fotografia:Jordi Bedmar)
{"name":"2024/07/10/19/16/b97143c3-1749-47f6-8589-2a890e504b2f.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":111306}

Projecte PRECISEU

PRECISEU té l'objectiu d’accelerar l’adopció de la medicina personalitzada a Europa, facilitar la transformació digital i sostenible dels sistemes de salut i donar suport al desenvolupament de productes altament innovadors basats en teràpies avançades i dades de salut.

Els gairebé 23 milions d'euros del projecte s’han distribuït equitativament en dues àrees clau:

  1. Prop de 11,5 milions d'euros es destinaran a finançar quatre projectes innovadors de les dades de salut i les teràpies avançades. Per seleccionar els projectes guanyadors es designarà un grup d’experts que actuaran com a comitè de selecció sota els mateixos criteris que els del Programa Horitzó Europa. Amb aquesta acció es preveu finançar entre 25 i 50 empreses i entitats europees, en funció de la mida dels consorcis interregionals. Cadascun rebrà una mitjana de prop de 3 milions d’euros.
  2. Els altres 11’5 milions d’euros es destinaran a implementar accions estratègiques de cara a la preparació dels sistemes de salut, accés de la innovació als pacients, anàlisis de les necessitats del mercat, establiment de plataformes de col·laboració i implementació de programes de formació, essencials per millorar la salut i la innovació a escala europea.

PRECISEU ha començat l’1 de juliol de 2024 i s’allargarà fins al 30 de juny de 2029. Aquesta setmana ha tingut lloc a Barcelona la primera reunió, amb una cinquantena d’assistents, representant els 25 socis del consorci, amb la missió d’acabar de definir i acordar totes les activitats incloses als 9 paquets de treball del projecte. En el marc d’aquesta trobada interna, s’ha inclòs en la presentació pública del projecte, que s’ha celebrat avui al Palau de la Generalitat, i que ha reunit autoritats i més d’un centenar de professionals del sector i representants dels socis de PRECISEU, marcant l'inici d’un dels projectes europeus més ambiciosos en aquest àmbit.

Un projecte centrat en la millora de la salut dels ciutadans

La missió de PRECISEU és avançar cap a una atenció sanitària més preventiva, predictiva, personalitzada, participativa i centrada en el pacient. Mitjançant la interconnexió dels ecosistemes d'innovació europeus, el projecte busca transferir pràctiques i solucions entre regions, especialment en les àrees de teràpies avançades i l'ús de dades sanitàries per millorar la qualitat de l'atenció mèdica i per accelerar la recerca i la innovació en salut.

Per aconseguir-ho, i a través de l’expertesa i capacitats conjuntes dels participants en el projecte, es desplegarà un ampli ventall d’activitats al voltant de:

La connexió d’infraestructures científiques per millorar la compartició.

  1. La qualitat i la interoperabilitat de les dades de salut entre les regions.
  2. Disposar d’anàlisis del mercat europeu des de diferents perspectives i de l’accés dels pacients a la medicina personalitzada a Europa.
  3. S’impulsarà l’ús de dades de salut per generar productes i serveis personalitzats.
  4. Es reduirà el temps d’accés de les teràpies avançades al mercat.
  5. Es crearan nous programes formatius i es milloraran les habilitats de professionals sanitaris en teràpies avançades i en digitalització
  6. S’incidirà en la necessitat d’un gran canvi cultural per obrir les perspectives dels gestors polítics i dels reguladors i decisors cap a la innovació i la seva incorporació als Sistemes de Salut.
  7. Es desplegarà un exigent Programa de Suport a la Innovació que finançarà i seleccionarà 4 projectes competitius que permetrà accelerar l’arribada a mercat de productes innovadors en teràpies avançades, dispositius mèdics o digital health, entre d’altres.

Lideratge de Catalunya en teràpies avançades

Catalunya, amb el seu robust ecosistema d'innovació en salut, té un paper clau en aquest projecte. La regió està ben posicionada per liderar aquesta iniciativa que promou la medicina personalitzada com una resposta efectiva als reptes globals actuals, especialment després de l'experiència de la pandèmia de la COVID-19.

Presentació del projecte PRECISEU de medicina especialitzada
Presentació del projecte PRECISEU de medicina especialitzada (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/07/10/19/13/27614621-8647-4a28-943a-78db4020cfbb.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":92684}

Si fixem la mirada en medicina personalitzada i, en concret, en teràpies avançades, diverses dades avalen el pes i l'impacte de Catalunya en aquest camp. El país lidera el rànquing estatal en publicacions científiques (2.195, 38% del total) i, en l’àmbit europeu i internacional, Catalunya és referent en la participació d’assajos clínics en teràpies avançades, situant-se en cinquena posició a Europa i vuitena al món. De la mateixa manera que ha estat el territori de l’Estat que més finançament ha rebut (el 64% del total) de la convocatòria CERTERA, demostrant el lideratge de Catalunya en el desenvolupament de teràpies avançades a l’Estat i lidera als programes europeus la captació de fons per a medicina personalitzada. També Catalunya és capdavantera a Europa pel que fa a digitalització del sistema de salut.

Catalunya, designada com a una de les “Vall Regional d'Innovació” d’Europa

En el marc del projecte PRECISEU, la Comissió ha designat Catalunya com a Vall Regional d’Innovació. A tot Europa s’han reconegut un total de 151 regions, que participen als 15 projectes, 5 a través de la convocatòria Regional Innovation Valleys (RIV) i 10 a través de l'Instrument d'Inversions Interregionals en Innovació del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (I3).

La Unió Europea destinarà 116 milions d’euros a aquesta iniciativa (54 milions d’euros pels 5 projectes RIV i 62 milions d’euros pels 10 projectes I3) finançats a través del programa Ecosistemes d’Innovació Europea (EIE) d’Horitzó Europa i l’Instrument d’Inversions Interregionals en Innovació (I3) del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.