1. La vicepresidenta, Laura Vilagrà Pons, i el conseller de Salut, Manel Balcells Díaz, han explicat a la màxima representant d’activitat física i salut de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Fiona Bull, l’impuls del Govern de Catalunya d’avançar en el desenvolupament d’una estratègia nacional en aquesta matèria per promoure una vida activa i saludable
  2. L’OMS ha conegut de primera mà a Catalunya les activitats de promoció de l’activitat física i salut que es desenvolupen als CAP de la Mina i de Vila Olímpica i al Centre d’Esports Municipal Can Felipa
Trobada OMS{"name":"2024/07/12/12/25/de5dc44a-80d2-4fa1-b55b-c2e331e67190.jpg","author":"VP","type":"0","location":"0","weight":3123493}

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, i el conseller de Salut, Manel Balcells Díaz, s’han reunit aquest matí amb la màxima representant d’activitat física i salut de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la doctora Fiona Bull, amb qui han compartit l’estratègia nacional que el Govern ha impulsat en matèria d’esport i vida saludable. Tal com ha explicat la vicepresidenta, l’activitat esportiva ha estat i és “un dels eixos prioritaris i transversals en les polítiques del país” i per això, s’ha fet una aposta “clara” per dotar-lo de tots els recursos necessaris per “transformar-lo i millorar-lo”. Durant la trobada, Vilagrà ha exposat algunes de les iniciatives que ha impulsat l’Executiu al llarg d’aquesta legislatura com la creació de la Taula de l’Esport i l’Activitat Física o la declaració de l’esport i l’activitat física com a béns essencials l’any 2022 “pel seu impacte positiu a la vida de les persones, per la seva contribució al teixit econòmic i social, i per ser una peça clau per la cohesió social del país”, ha dit Vilagrà. Així mateix, també ha subratllat els passos que s’han fet per l’esport femení a Catalunya, dotant-lo de més pressupost i promovent la pràctica esportiva entre les dones.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells Díaz, ha dit que “l’activitat física i la reducció del sedentarisme són elements clau que han demostrat el seu vincle directe amb la disminució de les malalties cardiovasculars, de les oncològiques, les autoimmunes i les de salut mental.” D’altra banda, Balcells ha manifestat que “una veritable estratègia que fomenti una vida activa i saludable a Catalunya, vinculada a les organitzacions internacionals, necessita d’un gran pacte de país, de les institucions i de la comunitat, que permeti implementar i escalar totes les accions i bones pràctiques, arreu. Perquè per poder fomentar l’activitat física que millori la salut de la població cal poder disposar d’espais a les ciutats per córrer, caminar i anar en bicicleta, i ens cal la col·laboració de tothom”.

Segons les darreres dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) (2023), més del 48% de persones d’entre 15 i 69 anys d’edat del nostre país manifesten ser sedentàries, és a dir, passen 6 o més hores al dia assegudes habitualment, cosa que repercuteix negativament en el seu estat de salut. En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), explicava recentment que el 31% de la població adulta de tot el món (1.800 milions de persones) té risc de patir malalties per no fer prou activitat física. Per aquest motiu, el compromís de generar i facilitar una vida activa és un pilar estratègic del Govern de Catalunya que, mitjançant la feina coordinada de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i del Departament de Salut, treballa per incrementar el nivell d’activitat física dels catalans en totes les edats, ja que protegeix la nostra salut.

De fet, el Govern ja va aprovar al maig d’enguany un acord de Govern per impulsar el disseny d’estratègies per promoure la prescripció d’exercici físic com a eina preventiva i terapèutica, la primera mesura del qual inclou la creació d’un programa temporal per receptar practicar activitat física i esport a persones de totes edats.

Pel que fa a la representant d’activitat física i salut de l’OMS, també ha pogut conèixer de primera mà i en una visita de dos dies a Catalunya, algunes de les pràctiques d’èxit en aquesta matèria –la promoció de l’activitat física en benefici de la salut–, liderades per diversos centres d’atenció primària (CAP) en col·laboració amb centres esportius i comunitaris del país.

Amb una població activa es podrien prevenir més de 10.000 morts prematures a l’any en els estats de la Unió Europea (UE) i 11,5 milions de nous casos de malalties cròniques d’aquí al 2050, amb un impacte molt important sobre la salut mental, la diabetis i el càncer. De fet, suposaria un estalvi de fins a 8 bilions d’euros anuals a la UE (un 0,6% del seu pressupost sanitari). L’OMS recomana fer almenys 150 minuts d’activitat física i dos dies d’enfortiment muscular a la setmana en persones adultes, mentre que a partir dels 65 anys, també s’hauria de treballar l’equilibri tres dies a la setmana. En infants i adolescents, s’aconsella acumular 60 minuts al dia d’activitats d’intensitat moderada-vigorosa i potenciar l’exercici físic i l’esport. També es recomana trencar amb el temps assegut, un factor de risc que contribueix a les malalties cròniques.

Cap a una estratègia catalana d'activitat física i salut

Després de la recepció institucional al Palau de la Generalitat, avui també s’ha celebrat una jornada de treball tècnic de promoció de l'activitat física, l'esport i la salut, organitzada des dels departaments de Salut, Presidència i Acció Exterior. Durant la jornada, s’han compartit les polítiques i programes que ja s’estan desenvolupant transversalment a Catalunya per avançar cap a una estratègia nacional d’activitat física i salut; sempre alineada amb el Pla d’Acció Global sobre activitat física 2018-2030 de l’OMS, que ha explicat en profunditat a la jornada la doctora Fiona Bull, cap d’unitat d’activitat física del Departament de Promoció de la Salut de l'OMS.

Entre els projectes catalans que ja estan funcionant com a bones pràctiques, la jornada n’ha acollit alguns com el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS), el Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES), el Actius i Salut, la Taula de l’esport i l’activitat física de Catalunya, entre d’altres.

Prevenció de l’obesitat infantil i activitats aquàtiques per a persones amb mobilitat reduïda

La primera de les experiències d’èxit d’activitat física i salut que ha visitat a Catalunya la representant de l’OMS ha estat l’experiència pilot de prevenció i atenció a l’obesitat infantil, que es va liderar des del Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Mina en aquest barri de Sant Adrià de Besòs. Es va desenvolupar entre el febrer de 2021 i el desembre 2022 i s’ha mostrat efectiva, malgrat el període pandèmic. L’experiència pilot incidia especialment en potenciar els hàbits saludables relacionats amb l’activitat física i l’esport; a més de treballar en l’alimentació, el suport emocional, la son, l’ús de pantalles, la criança positiva i la participació comunitària. Entre els infants participants s’han evidenciat resultats molt positius tant en relació amb la millora d’hàbits com en l’índex de massa corporal (IMC).

Ara, a partir de la revisió de l’evidència i de la intervenció pilotada amb èxit al barri de la Mina, el Departament de Salut ha començat a desplegar a 36 equips d’atenció primària i comunitària de tot Catalunya el programa per a la prevenció i abordatge de l’obesitat infantil, que té com a objectiu millorar els hàbits dels infants i reduir la prevalença de l’excés de pes infantil amb un enfocament multidisciplinari i tenint en compte els determinants socials de l’obesitat.

Pel que fa a la segona experiència visitada, ha estat al centre esportiu municipal Can Felipa, a on es porten a terme activitats aquàtiques per a persones amb limitacions de mobilitat, i també ofereix activitats com tricicles i marxa nòrdica inclusiva per fomentar l'activitat física saludable i el temps d'oci en companyia.

Promoció de l’activitat física i l’envelliment saludable des dels CAP

Finalment, amb l’OMS s’ha visitat el CAP Vila Olímpica, on s’ha explicat el Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), una iniciativa del Govern que promou l'activitat física i els estils de vida saludables des dels centres d’atenció primària, incloent la formació de professionals de la salut, la implicació comunitària, campanyes de sensibilització i el monitoratge. Durant l’any 2023 un 30% de persones inactives amb factor de risc cardiovascular han millorat el seu nivell d’activitat física després de la recomanació per part dels professionals sanitaris. Al CAP Vila Olímpica també s’ha conegut el programa +Àgil Barcelona, que se centra en la prevenció i cura de la discapacitat en persones grans mitjançant intervencions d'envelliment saludable, incloent sessions setmanals amb professionals de la fisioteràpia, geriatria i atenció primària per millorar la salut física i mental dels participants. Àgil Barcelona és una iniciativa que ja ha estat reconeguda per l’OMS com a experiència d’envelliment saludable per a la dècada 2021-2030.

4  

Imatges

Trobada OMS

Trobada OMS 2758964

Trobada OMS

Trobada OMS 3212674

Trobada OMS

Trobada OMS 2565471

Trobada OMS

Trobada OMS 1619843