1. Es tracta d’un dispositiu integral que pretén combatre les activitats il·legals relacionades amb aquests tipus d’establiments així com l’incompliment pel que fa a l’obligació i registre i comunicació de les persones que s’allotgen
  2. Aquestes inspeccions es reforçaran durant les pròximes setmanes en el marc del Pla de Seguretat Integral de l’estiu

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de l’Àrea Central de Policia Administrativa i de les diferents Unitats Regionals de Policia Administrativa han engegat des de principis de juliol una campanya d’inspeccions a establiments d’habitatges d’ús turístics arreu de Catalunya i que es perllongarà durant aquests mesos d’estiu. Només en la primera setmana de juliol el cos de Mossos d’Esquadra, coordinat amb el servei d’inspecció de Turisme del Departament d’Empresa i Treball, ha dut a terme un total de 158 inspeccions en aquest tipus d’habitatges a tot el territori català i ha aixecat un total de 92 actes d’infracció. En aquesta campanya d’inspeccions, a més del Departament d’Empresa i Treball, també hi ha participat l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta acció s’emmarca en el Pla de Seguretat Integral a tot Catalunya que s’ha engegat aquest estiu per fer front als principals reptes de seguretat d'aquest període estival. Diferents indicadors assenyalen que enguany s’arribarà a xifres rècord de turistes a Catalunya superant les dades de l’any passat de més de vint milions de persones, un 46% de les quals es van concentrar durant els mesos d’estiu. Enguany, a més, coincidirà amb les dates prèvies i inici de les primeres regates de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona.

De les 158 inspeccions realitzades entre l’1 i el 7 de juliol, 63 s’han fet a la Regió Policial Metropolitana Barcelona, 13 a la Regió Policial Metropolitana Nord, 14 a la Regió Policial Metropolitana Sud, 15 a la Regió Policial Central, 11 a la Regió Policial Camp de Tarragona, 14 a la Regió Policial Girona, 7 a la Regió Policial Ponent, 11 a la Regió Policial Alt Pirineu i Aran, i 10 a la Regió Policial Terres de l’Ebre. D’aquest total de 158 inspeccions, es van aixecar 92 actes amb infracció, 31 s’han fet a la Regió Policial Metropolitana Barcelona, 13 a la Regió Policial Metropolitana Nord, 3 a la Regió Policial Metropolitana Sud, 4 a la Regió Policial Central, 11 a la Regió Policial Camp de Tarragona, 10 a la Regió Policial Girona, 7 a la Regió Policial Ponent, 3 a la Regió Policial Alt Pirineu i Aran, i 10 a la Regió Policial Terres de l’Ebre.

Pel que fa a la tipologia de les infraccions, la gran majoria s’emmarquen en la manca de llicència d’activitat d’habitatge d’ús turístic, que és la que pertoca per dur a terme aquesta, l’omissió de les comunicacions a la policia o incompliments emmarcats en la llei de Turisme com no disposar del rètol informatiu de telèfon de 24 hores d’atenció als clients dels establiments o no tenir la placa identificativa a l’exterior de l’allotjament.

En el cas de Barcelona, les inspeccions s’han dut a terme de la mà de l’Ajuntament de Barcelona i han estat dirigides majoritàriament a establiments denunciats pels propietaris de pisos o que havien rebut reiterades queixes de veïns. En les inspeccions s’han trobat casos com en els que el llogater es fa passar per un executiu d’una empresa o persona amb recursos per pagar el lloguer, ho fa amb un contracte de llarga durada i a posteriori relloga el pis com habitatge d'ús turístic. Un altre exemple observat a la capital catalana és el d’un llogater que fa obres sense cap autorització del propietari per obtenir el màxim possible d’habitacions per llogar-les per dies.

Un dispositiu per lluitar contra les màfies i l’incompliment normatiu

Aquest dispositiu a establiments d’habitatges d’ús turístics té l’objectiu de combatre la creixent picaresca com a nova font de negoci, i que propicia l’activitat il·legal, com també el vessant delinqüencial de màfies que es dediquen a llogar pisos de llarga durada i els relloguen com a habitatges d’ús turístic falsificant documentació. A més, es dona les circumstàncies que en molts casos aquestes organitzacions fan obres sense cap mena d’autorització per part del propietari dels pisos, sense deixar de banda, la conflictivitat social i veïnal que generen a les comunitats de veïns.

A més, aquest operatiu també pretén combatre l’incompliment normatiu i reforçar el coneixement de la llei sobre l’obligació de registre i comunicació a la Direcció General de la Policia de les persones que s’allotgen als establiments d’hostalatge a Catalunya. De fet, s’ha constatat que el sector —que està creixent de forma exponencial— té un alt nivell d’incompliment pel que fa a un compliment normatiu que afecta de ple a la Seguretat Ciutadana, principalment per no fer les comunicacions de les persones allotjades al cos de Mossos d’Esquadra.

En aquest dispositiu s’identifiquen les persones allotjades a l’habitatge d’ús turístic i és quan s’extreu informació de les circumstàncies de la seva estada, com la quantitat de dies que s’allotgen, com han fet la reserva, persones de contacte, preu, així com qualsevol altra dada que sigui d’interès per a l’obertura d’un expedient sancionador.

Oficina de Comunicació

Sabadell, 20 de juliol de 2024