L’objectiu és que en dos anys tots els municipis catalans disposin d’un pla de protecció civil aprovat

El Govern destinarà fins a 20 milions d’euros en tres anys per ajudar els municipis a elaborar i implementar aquests plans


La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, s’ha reunit aquesta tarda amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.

La consellera Parlon ha informat les quatre diputacions “com s’implementarà una nova estratègia i un nou model de Protecció Civil que permeti generar nous plans de protecció i sistemes que garanteixin la seguretat en cas d’emergència de tota la ciutadania a tot el territori perquè tots els ajuntaments de Catalunya puguin tenir un pla de Protecció Civil per llei, perquè el puguin actualitzar o bé fer-lo per primera vegada”.

La titular d’interior ha destacat que “és una necessitat molt important que tenen els municipis catalans, i per això hem d’esmerçar recursos per fer-ho possible, amb aquest acompanyament i suport tècnic”.

Es tracta de generar un salt d’escala que situï Catalunya al capdavant dels països més avançats en matèria de Protecció Civil.

El Departament d’Interior i Seguretat Pública impulsarà l’elaboració i la implementació d’aquesta Estratègia de desenvolupament de la protecció civil de Catalunya 2025-27, que inclou, per exemple, que tots els municipis tinguin plans locals de protecció homologats en un termini de dos anys.

Per a tot això, el Govern destinarà fins a 20 milions d’euros en tres anys per ajudar els municipis a elaborar aquests plans.

En una primera etapa assignarà sis milions d’euros del fons de contingència de 2024 i dotarà en els pressupostos de 2025 a 2027 les consignacions necessàries per import de 14 milions d’euros per al desplegament de l’estratègia pel desenvolupament de la protecció civil local a Catalunya 2025-2027.

La nova estratègia s’estructurarà en quatre fases que desenvoluparan en un període d’un any aproximadament:

Fase d’estructuració

Aquesta fase consisteix a explicar i definir en dues reunions les línies d’ajudes que oferirà la Generalitat a través de les Diputacions per finançar el desenvolupament de plans de protecció propis dels ajuntaments, tant dels que en l'actualitat no en disposen com dels que necessiten actualització.

La participació i col·laboració de les quatre Diputacions garantirà una aplicació i abast per tot el territori de Catalunya.

Posteriorment, s’iniciarà la fase de redacció del futur conveni amb les Diputacions, que serà signat protocol·làriament.

Visites territorials a les Diputacions

Després de la signatura del conveni es faran visites al territori de la mà de la Diputació de cadascuna de les províncies amb l’assistència dels ajuntaments interessats. Es portaran a terme jornades explicatives de presentació d’aquest conveni.

Aquesta fase permetrà recollir valoracions i diferents perspectives sobre la situació i problemàtiques de la protecció civil i les emergències arreu de Catalunya. Dades i suggeriments que permetran elaborar i fer, de forma més acurada, aquests plans.

Jornada lliurement de plans

Al cap d’un any de treball i visites, es farà una jornada en què s’efectuarà el lliurament dels Plans de protecció civil al territori.