- Entre els PAU homologats avui destaca el de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona
- La majoria dels plans de protecció civil locals (DUPROCIM) homologats estan relacionats amb ventades, nevades, inundacions i incendis forestals
La Comissió Plenària de Protecció Civil de la Generalitat, reunida avui divendres 13 de desembre, ha aprovat l’homologació de 20 Plans d’Emergència Municipal (DUPROCIM), a més de 4 que han estat actualitzats, i 15 Plans d’Autoprotecció (PAU), principalment de les vegueries de Barcelona i Camp de Tarragona, i per activitats no temporals. Entre els PAU homologats avui destaca el de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona. A més, s’ha actualitzat el pla especials d’emergència exterior del sector químic PLASEQCAT amb un nou establiment de nivell superior per risc químic al municipi de Flix (Ribera d’Ebre).
La reunió ha estat presidida per la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, acompanyada del secretari general d'Interior, Tomás Carrión, i la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, entre d’altres.
A la reunió de la Comissió també s’ha presentat el resum de les principals emergències que han comportat l’activació de plans de protecció civil des del gener i fins al 30 de novembre de 2024. En el que portem de 2024, hi ha hagut 1 pla en fase d’emergència (PLASEQCAT); 64 alertes (sobretot dels plans INUNCAT (19) i INFOCAT (7); 420 prealertes (majoritàriament del pla FERROCAT, amb 216 i de l’AEROCAT amb 65); i finalment 969 incidents (sobretot del pla TRANSCAT i del PLASEQTA).
Homologació de plans d’emergència municipals
A la Comissió s’han presentat un total de 20 plans de protecció civil municipals (DUPROCIM) per homologar, dels quals 10 són de nova elaboració i 10 són revisions de plans existents. Els 20 plans locals que s’han homologat corresponen a les vegueries de:
- Catalunya Central: 6 (Castellfollit del Boix, Gaià, Guardiola de Berguedà, Malla, Olius, Tavertet)
- Alt Pirineu i Aran: 5 (Arsèguel, Cava, Coll de Nargó, Les, Prullans)
- Lleida: 3 (Aspa, Ponts, Vilanova de Bellpuig)
- Tarragona: 3 (l’Argentera, Les Piles, La Selva del Camp)
- Barcelona: 1 (la Garriga)
- Girona: 1 (Garrigoles)
- Terres de l’Ebre: 1 (Horta de Sant Joan)
També s’ha informat de l’actualització de 4 plans, corresponents a la vegueria de Barcelona: Campins, Castellví de la Marca, Sant Llorenç d’Hortons i Teià. Es tracta de plans que ja estan homologats i que inclouen algun canvi no substancial.
En el total de DUPROCIM homologats i actualitzats s’inclouen 149 plans de protecció civil locals tramitats per diversos riscos. Els riscos principals són el de ventades (24 plans); nevades (22), incendis forestals (20); sísmic (19); d’inundacions (16), entre altres.
Homologació de plans d’autoprotecció
A la reunió també s’ha donat llum verda a 15 Plans d’Autoprotecció (PAU). Aquests plans recullen les mesures i protocols que adopten empreses, esdeveniments, administracions, edificis, etc. per fer front a les possibles emergències que poden patir en funció de la seva activitat i ubicació.
Aquests, s’afegeixen als 412 homologats a les anteriors reunions d’aquest 2024, de manera que deixen un total de 427 plans d’autoprotecció homologats aquest any. La distribució dels PAU homologats avui per vegueries ha estat:
- 6 Barcelona
- 5 Camp de Tarragona
- 2 Girona
- 1 Catalunya Central
- 1 Lleida
La majoria dels plans que s’han aprovat avui, 13 corresponen a activitats no temporals:
- 3 instal·lacions amb elevada càrrega de foc: Docout (Sallent), GXO Logistics Spain DC1 Licoristes (Valls) i DC2 Moixiganga (Valls)
- 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso): Lubrizol Advanced Materials Spain (Montmeló), Flamagas (Llinars del Vallès)
- 2 subestacions de distribució d'energia elèctrica en alta tensió: E-Distribución y Redes Digitales Subestacions de Tarragona i Puigpelat
- 1 activitat residencial pública: Hotel U232 (Barcelona)
- 1 activitat residencial pública (centre de dia i residència de gent gran): Residència Assistida per a Gent Gran (Sabadell)
- 1 càmping (risc d'inundació): Càmping Playa Brava (Pals)
- 1 càmping (risc d'incendi forestal): Càmping Lloret Blau (Lloret de Mar)
- 1 instal·lació esportiva: Anella Mediterrània (Tarragona)
- 1 establiment d'ús sanitari (hospital) amb instal·lacions radioactives: Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Can Ruti (Badalona) Homologació parcial
A la Comissió s’han homologat també 2 PAU per activitats temporals:
- 1 edifici de concurrència pública (fira de congressos): Activitats per a celebracions i esdeveniments especials (Lleida)
- 1 esdeveniment esportiu en espai delimitat: Qatar Airways Premier Padel Finals Barcelona 2024
7 PAU no han estat homologats a la comissió d’avui
Els plans que no han estat aprovats corresponen a les vegueries de:
- 4 Barcelona
- 2 Girona
- 1 Terres de l'Ebre
La totalitats dels 7 plans que no han estat homologats corresponen a activitats no temporals:
- 2 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ)
- 1 edifici d'oficines
- 1 edifici de concurrència pública (activitats recreatives)
- 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc
- 1 càmping (risc d'inundació)
- 1 subestació de distribució d'energia elèctrica en alta tensió
La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.
En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.
Actualització del pla PLASEQCAT amb un nou establiment de nivell superior de risc a Flix
A la Comissió Plenària d’avui també s’ha fet una actualització del Pla especials d’emergències exteriors del sector químic PLASEQCAT i dels establiments afectats per la normativa d’accidents greus a Catalunya. En aquest sentit, l’actualització del PLASEQCAT incorpora un nou establiment de nivell superior de risc a Flix, a la comarca de la Ribera d’Ebre. Per tant, el municipi està obligat a tenir un Pla d’Actuació Municipal per risc químic.
El PLASEQCAT estableix el llistat d’establiments afectats pel Reial decret 840/2015, de 21 de setembre, pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en els quals intervinguin substàncies perilloses. S’inclouen els establiments de nivell inferior i de nivell superior.