- En un fòrum internacional organitzat per PRISA, Duch ha destacat que el Govern no només vol anar a Brussel·les “a demanar o reivindicar”, sinó, també, “a aportar idees i solucions”
- El conseller ha demanat “no oblidar” els actors no estatals i de la societat civil que volen defensar els seus interessos en els espais de presa de decisions de la Unió Europea
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch Guillot, ha defensat la necessitat d’una “Europa que reconegui i valori la diversitat dels seus territoris, que escolti les comunitats que, com Catalunya, tenen identitat pròpia i dret a defensar les seves prioritats i els seus punts de vista”. Ho ha fet en la primera edició del fòrum internacional World in Progress Barcelona, organitzat pel grup editorial PRISA.
Duch ha explicat que la Generalitat vol defensar els seus interessos a Brussel·les i a Estrasburg, especialment en les carpetes en què té una competència exclusiva o plena. Però “aquest Govern no vol anar a Brussel·les només a demanar o reivindicar”, ha assenyalat Duch, “sinó, també, a aportar idees, oferir solucions i compartir els nostres èxits en diferents àmbits i polítiques”. En concret, en el Comitè de les Regions, els consells de ministres oberts a les comunitats autònomes, les direccions generals de la Comissió Europea i al Parlament Europeu.
Idees, solucions i èxits en àmbits “clau” com la transició energètica, la innovació tecnològica i la protecció dels drets socials. “El nostre teixit universitari, empresarial i social està preparat per contribuir a fer front als grans desafiaments europeus”, ha asseverat.
El titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha demanat “no oblidar” la multitud d’actors no estatals i d’entitats i representants de la societat civil organitzada que, actualment, exerceixen un paper important en l’àmbit de l’acció exterior: “Regions, municipis, associacions transfrontereres, confederacions d’empresaris, de sindicats, universitats i molts altres sectors de la societat civil busquen defensar els seus interessos allà on es prenen les decisions, sigui dins o fora de les fronteres dels seus països”.
Durant la seva intervenció, el conseller també ha tractat el nou escenari global, marcat pel conflicte, i la necessitat d’adaptació de la Unió Europea a aquest món “complex”, amb una mirada a curt termini, però, també, i sobretot, a llarg. L’avenç cap a una autonomia estratègica de la Unió, les transformacions ecològica i digital i la reindustrialització són alguns dels reptes que ha subratllat.