1. “El MUME es reforça, i amb ell es reforça també la memòria democràtica del país”, ha dit la consellera Ubasart des de la seu del museu, acompanyada dels alcaldes d’ambdós consistoris i el director de la institució, Miquel Aguirre

Els ajuntaments de Portbou i La Vajol han oficialitzat avui la seva adhesió al Consorci Museu Memorial de l’Exili (MUME), consolidant el seu paper com a referent en la divulgació de la memòria i l’exili republicà al sud d’Europa. “És un equipament de país que ens connecta amb França i amb la resta d’Europa, i que dialoga amb els exilis d’arreu del món”, ha afirmat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González en roda de premsa a la seu de la institució, a la Jonquera.

A més, la consellera ha assegurat que “El MUME es reforça, i amb ell es reforça també la memòria democràtica del país”; atès que “les institucions apostem per la memòria democràtica com a eina de futur, de construcció de ciutadania crítica, cívica i madura”, ha afegit.

L’anunci de l’entrada dels nous municipis suposa per al Govern un pas important pel que fa a l’ampliació i enriquiment del projecte cultural i històric que sosté el MUME. La voluntat de tots els membres integrants és actuar com a agents de dinamització social amb l’objectiu de fomentar sinergies entre les diferents institucions locals del territori, compartir recursos i potenciar els espais de memòria ubicats a la frontera.

En paraules del director del museu, Miquel Aguirre “la incorporació de dos ajuntaments al consorci és molt important perquè reforça el compromís col·lectiu de Catalunya amb la preservació de la memòria democràtica, i especialment la memòria de l’exili”.

A més de la consellera, hi han estat presents els alcaldes dels respectius nous consistoris, Gael Rodríguez (Portbou) i Joaquim Morillo (La Vajol). “La memòria és quelcom indispensable i és imprescindible que la practiquem i que donem força a totes aquestes polítiques” ha dit Rodríguez. En aquesta línia, per a Morillo “la col·laboració ens obre portes per a la difusió de la memòria democràtica, podrem organitzar exposicions, visites guiades i activitats educatives, que no només enriquiran els coneixements del passat sinó que enfortirà el nostre futur”.

Per la seva banda, la presidenta del Consorci del MUME i alhora alcaldessa de la Jonquera, Míriam Lanero, valora l’expansió com “un pas endavant. El nostre museu és un museu territorial amant de la col·laboració amb el món rural i amb el teixit associatiu”.


El MUME, una entitat pionera al sud d’Europa

El MUME, inaugurat ara fa 16 anys i part de la Xarxa d’Espais de Memòria, s’ha convertit en l’equipament cultural catalitzador de gairebé totes les iniciatives per recuperar i divulgar la memòria i el llegat de l’exili republicà provocat per la Guerra Civil espanyola. Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, es defineix com un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica capdavanter al sud-europeu.

En aquest sentit, el projecte del MUME no es limita a la tasca expositiva, sinó que també impulsa la recerca històrica i la difusió pedagògica mitjançant les entitats que l’integren; fins ara el Memorial Democràtic, l’Ajuntament de la Jonquera, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Universitat de Girona.


8  

Imatges

.

. 1871054

.

. 1879870

.

. 1092987

.

. 970835

.

. 976159

.

. 850077

.

. 12492

.

. 827351