- Espadaler ha transmès, en nom del Govern de la Generalitat, “tot el suport i escalf” als afectats per la DANA: “Estem al seu costat”.
- “Recordar el naixement i desenvolupament d’Unió de Pagesos és un acte de memòria democràtica. Si abans calia lluitar per la democràcia, avui correspon defensar-la”, ha assegurat el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica
- L’exposició neix com a homenatge al 50è aniversari de la fundació d’Unió de Pagesos i es podrà visitar fins al febrer de 2025, al Museu Terra de l’Espluga de Francolí
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha inaugurat aquest matí l’exposició “Pagesos contra Franco”, impulsada pel Memorial Democràtic, que reivindica el paper fonamental de la pagesia catalana en la resistència contra la dictadura franquista. En la seva intervenció, Espadaler ha transmès en nom del Govern de la Generalitat “tot el suport i escalf als afectats per la DANA”. “Estem al seu costat”, ha assegurat.
L’objectiu de l’exposició és retre homenatge a Unió de Pagesos, que enguany celebra el 50è aniversari. En aquest sentit, el conseller ha emfatitzat la importància de reconèixer i commemorar la trajectòria i el servei de país d’aquest sindicat a Catalunya: “Unió de Pagesos neix no només amb una voluntat de servir la pagesia, sinó també amb una voluntat de país i democratitzadora”. Per això, Espadaler ha agraït aquesta tasca, “tan necessària” en el context sociopolític actual, “on imperen cada cop més les confrontacions”.
D’acord amb Espadaler, “recordar el naixement i desenvolupament d’Unió de Pagesos és un acte de memòria democràtica”. I ha afegit: “Si abans calia lluitar per la democràcia, avui correspon defensar-la”.
Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, ha definit el sindicat com “un agent imprescindible” a l’àmbit rural.
Per dotar l’efemèride del màxim impuls possible, el Memorial Democràtic ha col·laborat estretament amb el Museu Terra de l’Espluga de Francolí, emplaçament que acull la mostra. La tria de la ubicació “ha estat fonamental i un pilar essencial”, ha apuntat Font, atès que el sindicat agrari va celebrar el primer congrés en aquest municipi, el 1976, encara en la clandestinitat.
A l’acte, a més, han tingut un paper protagonista els dos darrers coordinadors d’Unió de Pagesos: Pep Riera, que va entomar el lideratge del sindicat entre els anys 1978 i 2000, i Joan Caball, qui n’ha pres el relleu fins a l’actualitat.
També hi han estat presents la directora dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Rosanna Camps; l’historiador i comissari de l’exposició, Guillem Puig, i la directora del Museu Terra, Gemma Carbó. La inauguració coincideix amb una jornada commemorativa del 50è aniversari de la fundació d’Unió de Pagesos al municipi espluguí.
Pel que fa al contingut, l’exposició s’endinsa en la capacitat d’acció col·lectiva d’una part important de la pagesia per desmantellar el règim franquista i propiciar la transició democràtica, des de 1974 fins a 1979. A través de material en molts casos inèdit ‒fotografies, textos originals, retalls de premsa i entrevistes‒, la mostra s’estructura al voltant de set eixos cabdals: la reconversió agrària i les migracions; l’aparició de dirigents vinculats a partits i sindicats clandestins, que van contribuir notòriament en la formació d’espais i pràctiques democratitzadores que afavoriren la formació d’Unió de Pagesos; la resistència en conflictes decisius, com els del Bisbat de Lleida, la Seguretat Social Agrària i les Guerres de Preus; el camí cap a la unitat sindical; les protestes i mobilitzacions del bienni 1977-1978; el paper d’Unió de Pagesos en el boicot a les eleccions de Cambres Agràries i la pugna per desarticular-les, i finalment, la participació activa d’Unió de Pagesos en els primers ajuntaments democràtics.
La mostra es podrà visitar fins al 25 de febrer de 2025.