1. La titular d’Interior i Seguretat Pública ha comparegut aquesta tarda a la comissió d’Interior i Seguretat Pública del Parlament per explicar quines seran les línies d’actuació del Departament
  2. El compromís del Departament és incrementar els efectius dels Mossos d’Esquadra a 22.006 el 2030, de 3.300 bombers i bomberes l'any 2028 i de 900 efectius d’agents rurals el 2030
  3. En l’àmbit de la mobilitat es reforçarà el Servei Català de Trànsit per garantir una mobilitat segura i reduir les víctimes d’accidents amb noves polítiques de control de la seguretat viària més mòbils i dinàmiques per reduir la sinistralitat
  4. Es millorarà la coordinació a Protecció Civil per fer front a les diferents funcions i corregir situacions d’alt risc amb mesures preventives 

La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon i Gil, ha destacat que “la política de seguretat ha de tenir una dimensió integral amb un vessant preventiu molt important i treballar des de la proximitat amb els ajuntaments” en la compareixença aquesta tarda a la comissió d’Interior i Seguretat Pública del Parlament on ha explicat quines seran les línies d’actuació del Departament.

Parlon ha manifestat que “totes les polítiques públiques del Govern impliquen garantir entorns de seguretat reforçant el treball conjunt per construir un model de seguretat i d’emergències de consens i que no sigui una pedra de combat polític”.

“Les polítiques de seguretat i d’emergències han de ser la base de l’arquitectura del nostre sistema de drets i llibertats”. “Treballarem amb mà estesa amb tots els grups per incorporar totes les propostes que són vitals per millorar aquest sistema”, ha afegit.

 

Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra

En aquest sentit, Parlon ha explicat que una de les prioritats del departament és la millora dels mitjans humans i tècnics innovant en les formes de garantir la seguretat. “El nostre compromís és incrementar els efectius dels Mossos d’Esquadra a 22.006 el 2030 i probablement s’haurà de reforçar per les jubilacions i fer convocatòries extraordinàries”. Es realitzaran reforços puntuals de seguretat en alguns municipis i es necessitaran recursos per poder disposar de manera ràpida al territori per respondre a les demandes que ja van fer alcaldes d’alguns territoris, segons ha exposat la consellera.

Aquest increment d’efectius, també de personal administratiu, permetrà també treballar de manera més coordinada amb les Policies Locals i la resta dels cossos de seguretat. “Les relacions amb les Policies Locals tenen la capacitat de treballar des de la proximitat i de forma molt preventiva, també amb el suport dels vigilants de seguretat”, ha afirmat.

Es garantirà la millora dels espais de treball i les comissaries, que requeriran nous elements i materials de protecció i intervenció, així com l’aposta per la feminització del cos perquè pugui interlocutar amb la diversitat del país, fet que requerirà una formació qualificada per part de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya amb un reciclatge continu dels professionals de la seguretat i les emergències.

D’altra banda, Parlon ha manifestat que “cal revertir la corba delinqüencial. Catalunya té l’índex de seguretat raonablement positiu, però hem de ser conscients que en algunes tipologies delictives les dades han empitjorat. La proliferació de plantacions de marihuana genera canvis en els patrons delinqüencials i les problemàtiques amb la multireincidència requereix un canvi legislatiu”.

En la mateixa línia, la consellera ha explicat que es farà un grup interdisciplinari amb el departament de Justícia per millorar la capacitat de resposta i millorar la sensació d’impunitat de la ciutadania.

La titular d’Interior ha remarcat la importància de “tenir més capacitat de treballar amb intel·ligència policial i de manera integral amb els altres departaments i la resta de problemàtiques socials per veure quines condicions de vulnerabilitat s'han de resoldre amb les polítiques adequades diferenciant-les de forma clara de l’activitat delinqüencial per actuar amb la màxima diligència”. En el cas de l’ocupació delinqüencial ha precisat, però que també passa per una millor coordinació policial.

La consellera Parlon ha anunciat també que aviat el departament farà un pla específic per combatre l’ús d’armes blanques en l’espai públic davant la proliferació d’aquestes agressions, i que reforçarà el pla DAGA.


Emergències

En l’àmbit de les emergències, la consellera ha destacat “la importància d’incrementar els recursos necessaris com augmentar els facultatius, millorar els llocs de treballs, els parcs de bombers i la resta dels equipaments per donar millor resposta a les emergències”. “El canvi climàtic afectarà en la manera de donar-los resposta i la prevenció ha de ser total per afrontar els nous reptes”, ha afegit.

“El cos de Bombers està duent a terme una magnífica implantació del Pla de Bombers 2025. Fins ara s’han complert el 90% dels objectius del Pla i l’objectiu del departament és que el 2028 hi hagi 3.300 bombers i bomberes i assolir el mateix any l’actualització total del parc mòbil”, ha informat. 

Parlon ha anunciat que durant el primer semestre del 2025 el departament aprovarà el Pla Estratègic de Bombers 2030 i ha destacat la necessitat de la creació de la Regió d’Emergències del Pirineu, l’actualització del marc normatiu de la Llei de Bombers, la revisió de les competències del cos de Bombers B i un major reconeixement del cos de Bombers voluntari trobant l’encaix adequat per resoldre algunes de les condicions, com les cobertures mèdiques o incapacitats permanents.


Servei Català de Trànsit

En l’àmbit de la mobilitat, Parlon ha explicat que des del 2019 s’ha reduït la sinistralitat en un 25% i un 12% des del 2023 valorant que “des del Servei Català de Trànsit es continua fent un molt esforç important per una mobilitat segura, una de les línies d’acció que el Govern continuarà reforçant”, ha assegurat.

Entre les mesures més destacades, la consellera ha nomenat reprendre la Proposta d'acord del Govern pel qual s'autoritza l'ampliació de la plantilla pressupostària del Servei Català de Trànsit, noves polítiques de control de la seguretat viària, més mòbils i dinàmiques, pe reduir la sinistralitat, donar més plasticitat i infraestructura intel·ligent a la xarxa viària dels grans eixos viaris i vies d’alta capacitat i millorar l’agilitat administrativa per seguir el ritme de noves tecnologies amb una contractació més àgil amb els centres de recerca i innovació.


CAT 112

Dintre d’aquest pla d’acció, la Parlon considera fonamental optimitzar la coordinació entre els diferents cossos de seguretat, com també entre els diferents cossos que componen el Departament. 

“Un objectiu primordial, reforçat als acords de govern, serà la millora de la coordinació de la xarxa d’emergències per complir amb la voluntat de desenvolupar un sistema d’emergències que atengui de forma eficient les demandes del país”, ha explicat.

Segons Parlon, existeix una clara necessitat d’estabilitzar l’organització i optimitzar el sistema del CAT112 i fer-ho més efectiu i funcional. Entre els reptes en aquest camp s’ha de fer front als requisits d’obres de la nova sala 112 al nou edifici SEM (Sistema Emergències Mèdiques), de la Zona Franca a l’Hospitalet de Llobregat i incentivació de la cooperació del CAT112 amb cossos com la Policia local. Seguint l’objectiu de lluita contra la violència masclista, el CAT112 té el repte de fer front aquesta problemàtica millorant la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra amb alertants qualificats.


La Direcció General d’Agents Rurals

La titular d’Interior i Seguretat Pública ha expressat que “el cos compta amb una alta qualificació, polivalent i transversal, i un coneixement del medi i el territori català i caldrà incidir en la millora de la seva estructura organitzativa que s’ha quedat obsoleta”.

Parlon ha anunciat que dins els plans de la conselleria hi ha el compromís de fer noves convocatòries al cos d'Agents Rurals per assolir els 900 efectius el 2030, l’adequació de la flota d’actualització de vehicles, tenir en compte un pla de carrera professional pels Agents Rurals i retribucions dels funcionaris en pràctiques i seguir de prop la gestió de la jubilació anticipada dels agents rurals. 


Protecció Civil

La consellera ha assegurat que en aquesta direcció general “cal una millora de la coordinació per fer front a les diferents funcions que fa en aquesta matèria i corregir situacions d’alt risc amb mesures preventives”.

Parlon també ha destacat que es reprendrà la Proposta d'acord del Govern per aprovar la revisió del Pla especial d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya (TRANSCAT) i es continuarà amb la implantació del PLASEQTA per estendre’l a la resta de plans de protecció civil de la Generalitat.

Finalment, també ha valorat reforçar la proximitat amb la ciutadania amb noves campanyes de sensibilització, entre les quals se n'ha previst una d’específica per inundacions.