1. La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte de celebració del Dia dels Agents Rurals al Monestir de Sant Benet de Bages, que ha presidit
  2. Per primer cop, el cos d’Agents Rurals atorga 15 distincions per actuacions exemplars a títol individual


La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha presidit l’acte de celebració del Dia dels Agents Rurals al Monestir de Sant Benet de Bages. Durant l’acte, la consellera Parlon ha anunciat que “a final del mes de novembre sortirà una nova convocatòria de 127 nous agents rurals”.

Seguint en aquesta línia, la consellera Parlon ha destacat que des del moment en què el cos es va integrar a Interior, s’ha fet un salt qualitatiu, passant a formar part de la gran xarxa d'emergències i seguretat del país.

Aquest creixement es fa evident amb l'ampliació dels efectius que estem impulsant, ha insistit Parlon.

La consellera ha matisat que aquesta ampliació “no és només un augment de personal, sinó una forma de rejovenir el cos, una inversió en el futur del país, una aposta per una Catalunya més segura i compromesa amb el seu entorn natural”.


Més efectius i més dones

El mes de novembre de 2023 es van incorporar al cos un total de 55 nous agents de la primera promoció després d’un període d’11 anys sense convocatòries i enguany també s’hi han incorporat 34 sotsinspectors.

Actualment, estan en marxa 2 convocatòries més i aviat prendran possessió 125 nous agents, i el mes de novembre inicien el curs selectiu 110 aspirants més. L’objectiu és arribar als 800 efectius que estableix el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals. En paral·lel també s’estan incorporant 50 places de personal tècnic a la Direcció General del cos d’Agents Rurals per donar suport a tot aquest creixement.

El Cos d’Agents Rurals avança en la normalització pel que fa al gènere de la plantilla, fet que sense mesures específiques no es produiria fins a l’any 2101. L’any 2019 les dones eren un 13,13% i actualment, comptabilitzant la promoció en pràctiques i que pren possessió pròximament, un 18,98%.

Dia dels Agents Rurals

Durant l’acte, al qual han assistit prop de 600 persones, l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha afirmat que “amb aquest acte es vol agrair l'esforç de cadascun dels Agents Rurals i reconèixer la importància del seu treball, no només per al medi ambient, sinó per a tota la societat”. També ha posat en relleu el fet que “ben aviat prendran possessió 125 nous agents, i el mes de novembre iniciaran el curs selectiu 110 aspirants. Amb aquestes noves incorporacions, ens acostem cada cop més a l'objectiu d'aconseguir una plantilla de 800 agents”.

En la celebració s’han lliurat un total de 137 distincions. Destaca que per primer cop el cos d’Agents Rurals atorga la Distinció David Iglesias Díez per actuacions exemplars, meritòries o remarcables a un total de 15 agents a títol individual, així com al Grup Especial de Verins i Antifurtivisme de Lleida/Pirineu i al Grup de Suport de Fauna i Flora.

A més en l’acte es lliura la Distinció Xavier Ribes Villas amb les medalles d’or als agents amb més de 35 anys de serveis prestats, i medalles d’argent als efectius amb més de 25 anys de serveis prestats. També el personal laboral és condecorat pels anys de serveis prestats.


Actuacions meritòries

Entre les actuacions meritòries condecorades cal destacar la rebuda per les i els membres de la unitat regional del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme de Lleida/Pirineu per les moltes actuacions executades els últims 15 anys envers la protecció del nostre patrimoni natural en el camp dels verins, el furtivisme, i ús d’arts il·legals. Aquest grup va desenvolupar un procediment per la investigació de l’ús il·legal de verins que ha fet possible més de 15 sentències judicials condemnatòries per aquesta causa. Han rebut reconeixements pel seu treball en aquest àmbit d’entitats com SEO Birdlife, i han format equips especialitzats que segueixen els seus mètodes en totes les comunitats autònomes de l’Estat. També han estat molt destacables les seves operacions contra el furtivisme de caça a la demarcació de Lleida i Pirineu.

També els membres del Grup de Suport de Fauna i Flora reben avui la medalla de plata al mèrit per la trajectòria d’actuacions destacades en la lluita del tràfic d’animals de fauna salvatge protegida; per la iniciativa i desenvolupament del mètode per la captura de senglars a la ciutat de Barcelona, utilitzant mitjans anestèsics; per les actuacions de coordinació entre les diferents entitats animalistes i ajuntaments en les denúncies sobre benestar animal d’animals domèstics i de companyia. Destaquem les següents operacions especials:

Operació FORSE conjunta a escala estatal, amb la Guàrdia Civil pel tràfic de tortugues exòtiques i autòctones; Operació Psittacus erithacus, per la importació fraudulenta de lloros del Congo Belga a EU (investigació duta a terme a Madrid - BCN i Bèlgica); Operació Peregrinus, sobre la falsificació d’anelles pel blanqueig de l’espoli d’aus rapinyaires, i Operació La Fàbrica de Badalona, que va desmantellar el principal punt de compravenda i dopatge il·legal d’ocells de cant, que hi havia a Catalunya. Aquesta actuació va comportar un abans i un després i va generar multitud d’actuacions posteriors contra el tràfic il·legal d’ocells de fringíl·lids procedents d’Andalusia, Extremadura, Múrcia, València, Saragossa, etc.


Entitats col·laboradores

També per primer cop el cos distingeix entitats i institucions per la seva col·laboració. Han rebut aquest reconeixement: els Agentes Forestales de la Comunidad de Madrid; el Patronat de la Muntanya de Montserrat; Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona; l’Àrea d’instructors de l’Escola de Policia de Catalunya; l’Associació Amics dels Mossos d’Esquadra; Bombers de Barcelona; Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya; Fiscalía de Medi Ambient i Urbanisme. Fiscalía Provincial de Barcelona; l'Escola de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya; Servei de Processos selectius, adscrit a la Subdirecció general de Recursos Humans de la Direcció general de la Policia; Secretariat de Federacions d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i a l’Associació Coordinadora de la Flama del Canigó.

A l’acte també hi ha assistit la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Elia Tortolero, el secretari general del Departament d’Interior i Seguretat Pública, Tomàs Carrión, la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez, i l’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, entre altres autoritats, així com personal tècnic i representants d’Agents Rurals i la resta dels cossos d’emergències i seguretat.


El cos d’Agents Rurals

El Cos d'Agents Rurals és un cos de vigilància, control i col·laboració en la gestió del medi natural, de protecció i prevenció integrals del medi ambient i exerceix un paper fonamental en la protecció i conservació dels recursos naturals i el medi ambient, la prevenció d'incendis forestals, l'educació i la conscienciació ambiental, el compliment de les lleis ambientals i la protecció del patrimoni cultural.

L’acte d’enguany normalitza la celebració del dia patronal dels Agents Rurals, que es va deixar de celebrar l’any 2005, i a partir d’ara, aquesta commemoració es farà cada any el mes d’octubre. L’oficialització del dia patronal s’ha dut a terme amb la finalitat de consolidar la imatge del Cos d’Agents Rurals, i el reconeixement públic a la seva tasca de servei a la ciutadania i al medi ambient i el seu compromís amb la protecció del territori.