El Govern recorda als nous ajuntaments que no poden prohibir el topless, l¿alletament, ni generar situacions de discriminació a les piscines municipals i ja treballa per estendre-ho a les piscines comunitàries.

El Govern recorda als nous ajuntaments que no poden prohibir el topless, l'alletament, ni generar situacions de discriminació a les piscines municipals

query_builder   5 juliol 2023 12:44

event_note Nota de premsa

El Govern recorda als nous ajuntaments que no poden prohibir el topless, l'alletament, ni generar situacions de discriminació a les piscines municipals

  1. També s’ha començat a treballar amb els col·legis d’administradors de finques de Catalunya per garantir que les piscines comunitàries compleixen la llei d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació.
  2. L'il·lustrador Javirroyo ha dissenyat els materials gràfics que es faran arribar a totes les piscines públiques catalanes sota el lema “La meva piscina no discrimina” per donar a conèixer a les persones usuàries els seus drets.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat avui a Manresa els materials gràfics que es lluiran les piscines municipals aquest estiu per fer conèixer els seus drets a les persones usuàries sota el lema “La meva piscina no discrimina”. Els cartells han estat elaborats pel conegut dissenyador Javirroyo i es faran arribar a totes les piscines municipals catalanes per recordar que les piscines són “refugi climàtic i espai de lleure i ho han de ser per a tothom, sense excepcions, sense que ningú sigui discriminat.”, ha dit. L’alcalde de Manresa, Marc Aloy ha dit que la piscina municipal de la ciutat “ha sigut sempre un espai de trobada i respecte” i ha afegit que “accions com aquesta ens ajuden a fer passos endavant per acabar amb les discriminacions”.

Presentació de la campanya "La meva piscina no discrimina"{"name":"2023/07/05/12/42/45f4ea2b-ba72-4db2-9ae7-4028e571047a.JPG","author":"Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":2854063}


Verge ha explicat que “portar un vestit de bany que cobreixi els genitals i voler-se refrescar són les dues úniques condicions per poder accedir a una piscina municipal a Catalunya” i ha recordat que “això que sembla tan obvi i senzill no ho ha sigut durant molt de temps, especialment per a les dones, que han vist com se’ls exigia que es cobrissin els pits o que se’ls prohibia alletar els seus fills i filles, com també per altres col·lectius a qui se’ls denegava l’entrada.”L’estiu passat l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació va tenir coneixement de diferents casos de discriminació a les piscines públiques.

En aquest sentit, Verge ha recordat que cap ajuntament pot aplicar normatives municipals que no s’adeqüin a la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no-discriminació.I ha anunciat que, el departament d’Igualtat i feminismes ha fet un pas més i ha començat a treballar amb els col·legis d’administradors de finques de Catalunya per garantir que les piscines de les comunitats de veïns i veïnes també compleixen amb aquesta normativa.

Precisament per garantir que no es produeixen discriminacions a cap piscina pública catalana, el departament d’Igualtat i Feminismes ha fet un segon enviament de la circular que ja va enviar el passat mes de març per fer-la arribar als nous equips de govern municipals que s’han constituït recentment recordant-los que cal adequar les normatives municipals a la legislació vigent. Per tant, no es pot prohibir el topless, l’alletament, ni generar situacions de discriminació com prohibir l’accés amb vestits de bany que tapin més parts del cos o impedir l’entrada a cap col·lectiu pel seu origen o ètnia com grups de joves racialitzats o famílies gitanes.La circular assenyala també que aquestes prohibicions exclouen una part de la població de l’accés a determinats serveis i vulneren la lliure elecció de cada persona sobre el seu propi cos.

En aquesta tramesa s'han fet arribar als nous ajuntaments els materials gràfics que s’han presentat avui i que es posaran a les piscines municipals durant l’estiu. Els materials també es poden descarregar al web LaMevaPiscinaNoDiscrimina

“La meva piscina no discrimina”

“La meva piscina no discrimina. A les piscines de Catalunya hi ha lloc per a totes i tots” és el lema dels cartells que el departament d’Igualtat i Feminismes farà arribar a tots els ajuntaments de Catalunya perquè els col·loquin a les piscines municipals. El Kit consta d’un cartell central i quatre vinils que proposen un recorregut dins de les instal·lacions de les piscines en què, mitjançant el joc i la descoberta, grans i menuts poden fer-se seus els missatges molt simples i entenedors contra les diferents discriminacions que cada estiu es repeteixen arreu. Els vinils mostren situacions de discriminació diferents que es produeixen habitualment. El primer vinil fa referència a la pressió estètica i a la diversitat de cossos, un segon vinil mostra que tothom pot fer ús de les piscines sigui quin sigui el seu origen, raça o ètnia, el tercer vinil il·lustra que no es pot discriminar per motius d’identitat de gènere o orientació sexual i el quart vinil fa referència a la necessitat d’acabar amb les conductes sexistes i masclistes a les piscines.

Vinils a la piscina de Manresa i infants mirant-se'ls{"name":"2023/07/05/12/43/9be87b9e-09b1-4b91-b3f3-1a03e292c434.JPG","author":"Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":2315300}


La cartelleria també vol ser una crida a aquelles persones i col·lectius que fins ara s’han sentit exclosos o que han sentit que no hi havia lloc per a elles a les piscines, a ocupar l’espai i fer-les servir.

El creador de les il·lustracions, Javirroyo, ha volgut afegir que “poder dissenyar uns materials on es representi la llibertat, la diversitat i que tots i totes puguem compartir espais lliures de masclismes i discriminacions ha estat un plaer”.

A la presentació també hi ha assistit la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol Carcasona.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined