La consellera Verge durant la visita a una de les farmàcies que participarà en el projecte

El Govern distribuirà gratuïtament copes, calces i compreses reutilitzables a través de les farmàcies per garantir l'equitat menstrual

query_builder   21 setembre 2023 12:15

event_note Nota de premsa

El Govern distribuirà gratuïtament copes, calces i compreses reutilitzables a través de les farmàcies per garantir l'equitat menstrual

  1. Cada dona podrà recollir el producte que prefereixi a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut.
  2. El Departament d’Igualtat i Feminismes formarà als equips farmacèutics perquè informin i assessorin sobre el cicle i els productes menstruals.
  3. Catalunya serà el primer país del món que repartirà gratuïtament productes menstruals reutilitzables a una població potencial de 2,5 milions de dones.
La consellera Verge en una farmàcia{"name":"2023/09/21/12/04/39fbcd32-7cdd-4406-8e88-f7144c89bd40.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":92939}

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat avui els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025. El pla té un enfocament transinclusiu i, per tant, també s’adreça a les persones no binàries i els homes trans* que menstruïn. Es tracta d’una mesura inèdita a nivell internacional, de gran complexitat que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual, és a dir, assegurar l’accés a productes menstruals reutilitzables i a l’acompanyament i la informació de qualitat per acabar amb els mites, tabús i manca de coneixement sobre la menstruació. Es calcula que al voltant de 2,5 milions de dones es podran acollir a aquesta mesura.

Per dur a terme el seu desplegament arreu del territori, el Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han signat aquest matí un conveni de col·laboració. Així doncs, les farmàcies seran les encarregades de distribuir els productes i d’oferir assessorament personalitzat en el moment de la recollida. 

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha posat en valor que “som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta copes, calces i compreses de tela acompanyant-se d’informació de qualitat i assessorament”, una fita que la consellera ha assegurat que no és casualitat, ja que “en un context internacional de qüestionament i retrocés dels drets sexuals i reproductius, des del Govern de Catalunya no només defensem aquests drets sinó que redoblem l’aposta introduint-ne de nous com el dret a l’equitat menstrual.” Verge ha explicat que aquesta mesura permetrà, a més, “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables”.

Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas i Sánchez, ha afegit que, amb la signatura del conveni, “els farmacèutics i farmacèutiques assumim el compromís d’ajudar a garantir l’exercici dels drets sexuals i reproductius i facilitar l’accés universal de productes menstruals sostenibles i reutilitzables. D’aquesta manera, enfortim els valors que sempre hem defensat des de la professió farmacèutica, que treballa diàriament per millorar la salut de les persones”.

Els productes disponibles a les farmàcies seran copes menstruals, calces i compreses de tela. Cadascú podrà escollir un dels tres productes en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats. Per recollir el producte caldrà presentar un codi QR individual i intransferible que es trobarà a l’aplicació La Meva Salut del Departament de Salut. En cas que algú tingui alguna dificultat, el personal farmacèutic oferirà suport per obtenir el codi dins l’aplicació i garantir, així, l’accés a tota la ciutadania.

Les farmàcies que formin part del projecte tindran un distintiu que les identificarà i les acreditarà com a punt autoritzat de distribució. Es preveu que els productes arribin a les farmàcies durant el primer trimestre de 2024. La consellera d’Igualtat i Feminismes, ha emfatitzat que “aquesta és una acció per fer arribar els productes menstruals a totes les dones, visquin on visquin, i per això treballar en aliança amb les farmàcies és clau per fer arribar els productes menstruals reutilitzables a tot el territori, també als municipis més petits”. 

A més de garantir l’equitat menstrual, la mesura té per objectiu fomentar l’ús de productes reutilitzables i reduir l’empremta que deixen al planeta les més de 9.000 tones de residus que es produeixen cada any a Catalunya per l’ús de tampons i compreses d’un sol ús. L’accés gratuït a copes, calces menstruals i compreses de tela suposa també un important estalvi per a les dones i les famílies perquè si, per exemple, s’opta per l’ús de la copa la despesa al llarg de la vida fèrtil és d’aproximadament 145€ enfront dels 2.500€ que costen els tampons i les compreses d’un sol ús. (Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable (Rezero))

Les farmàcies oferiran informació i assessorament personalitzat

A finals d’octubre el Departament d’Igualtat i Feminismes començarà les formacions dirigides als equips de les farmàcies de tot el territori català sobre drets sexuals i reproductius i més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals. L’objectiu d’aquestes formacions és que les farmàcies puguin informar sobre el cicle menstrual i resoldre dubtes en el moment de recollida dels productes.

La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. A més, servirà per erradicar l’estigma al voltant de la menstruació i frenar mites i tabús sobre la regla que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones com la falsa creença que és normal que la regla faci mal. Amb la formació de les farmacèutiques i els farmacèutics es vol fomentar també el coneixement de la població sobre la menstruació i el cicle menstrual des d’un abordatge positiu i contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar. “Amb la participació de les farmàcies en aquesta acció, es posa en valor el paper dels farmacèutics i farmacèutiques com a agents de salut de proximitat i confiança, i es potencia el treball conjunt amb el sistema públic per contribuir a fer del món un lloc més saludable”, ha destacat el president del CCFC. 

Un pla pioner d’equitat menstrual i climateri

El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització.

Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

4  

Imatges

La consellera Verge i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics signen el conveni

La consellera Verge i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics signen el conveni 74702

La consellera Verge oferint la roda de premsa

La consellera Verge oferint la roda de premsa 106728

La consellera Verge i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics signen el conveni de col·laboració

La consellera Verge i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics signen el conveni de col·laboració 82485

La consellera Verge durant la roda de premsa per presentar els detalls del projecte

La consellera Verge durant la roda de premsa per presentar els detalls del projecte 70767

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined