1. L’Observatori de la Igualtat de Gènere publica el tercer dossier ‘Les dones en el treball’
  2. La bretxa salarial augmenta amb l’edat
  3. Les dones perceben més rendes actives d’inserció i menys prestacions per atur

L’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), adscrit a l’Institut Català de les Dones (ICD), ha publicat aquest divendres la tercera edició del dossier ‘Les dones en el treball’, un recull de les dades més recents sobre les dones en el mercat laboral formal i informal, inclòs el treball de cures.

Les dades mostren que el 33,4% dels càrrecs directius i gerents a Catalunya estan ocupats per dones. Les dones continuen ocupant majoritàriament posicions laborals de poca responsabilitat (el 51,3% són empleades sense subordinats i amb caps), mentre que els homes tenen més feines de responsabilitat (63,9%), direcció (63,6%) i comandament (55,2%). Les persones treballadores per compte propi també són principalment homes (el 61,6%, enfront del 38,4% de les dones), així com els membres de les cooperatives, on hi ha un 80% d’homes i un 20% de dones.

A Catalunya, la taxa d’activitat de les dones és del 56,9%, un 9,5% inferior a la dels homes. L’atur és més elevant entre dones amb nacionalitat estrangera (15,7%) que espanyola (8,2%). En el cas de les persones amb discapacitat, les dones tenen un 13% més atur que els homes amb discapacitat.

Un 18,4% de les dones ocupades han patit discriminació en l’àmbit laboral durant els darrers 12 mesos, majoritàriament en la franja entre els 30 i els 49 anys. Les situacions de discriminació més freqüents són faltes de respecte i manca de valoració del treball (19%).

Bretxa salarial

La bretxa salarial de gènere calculada per guany brut mitjà anual és més elevada en ocupacions elementals (31,2%) i personal de restauració (31,4%), i menor en el sector de les instal·lacions i la maquinària (15,5%), les professions científiques i intel·lectuals (16,4%) i les feines d’oficina, comptables i administratives (16,6%).

En valors absoluts, la diferència salarial entre dones i homes a Catalunya durant l’any 2021, les dades més recents disponibles, va ser de 6.196,73 euros a favor dels homes. Aquesta diferència és molt menor entre la població jove (2.259 euros entre els menors de 25 anys) i va augmentant a mesura que puja l’edat. La màxima diferència es troba al voltant dels 8.300 euros a la franja d’entre els 45 i 54 anys.

Prestacions econòmiques

Les diferències en l’ocupació entre dones i homes repercuteixen també en la possibilitat de rebre prestacions. Les dones perceben menys prestacions contributives per atur (50,3% del total) i més rendes actives d’inserció (70,3% del total). Entre la població més jove (20-24 anys), les receptores de la renda activa d’inserció són en un 95% dones.

En concepte de pensions, les dones reben una mitjana mensual de 406 euros menys que els homes. Les dones perceben un 37% menys que els homes per jubilació, un 14,9% menys per incapacitat permanent i un 0,6% menys per orfandat, però perceben un 52,2% més per viduïtat. 

L’Observatori de la Igualtat de Gènere

L'Observatori de la Igualtat de Gènere és un òrgan assessor del Govern adscrit a l’Institut Català de les Dones. Té per l’objectiu elaborar i recopilar informació i documentació i promoure informes, estudis i recerca sobre la situació actual de les dones a Catalunya.

1  

Imatges

Les dones en el treball 2023

Les dones en el treball 2023 45405