- Són accions transversals que plantegen un abordatge integral de les violències masclistes, com l’obertura de quatre serveis d’intervenció especialitzada que ofereixen atenció les 24 h o el Pacte Català contra les Violències Masclistes
- També s’ha aprovat la declaració institucional amb motiu del 25N, sota el títol ‘Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom’
El Govern ha aprovat 32 accions per erradicar les violències masclistes, impulsades pel Departament d’Igualtat i Feminisme. És un conjunt d’accions transversals, en què participen la resta de departaments de la Generalitat, i que plantegen un abordatge integral de les violències masclistes. A més, s’ha aprovat la Declaració institucional amb motiu del 25N, sota el títol “Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom”.
Entre les accions aprovades, destaca l’obertura de quatre nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), un a cada província, que oferiran atenció i acompanyament les 24 h. Aquests quatre centres se sumaran als disset SIE ja existents, de manera que s’arribarà a vint-i-un abans de finals d’any. Aquesta ampliació continuarà al llarg dels anys següents de manera esgraonada, fins a garantir l’atenció integral i l’equitat territorial.
També sobresurt el Pacte Català contra les Violències Masclistes, un acord per al consens entre diferents agents polítics, socials i sindicals per blindar les polítiques de les institucions i de la societat civil organitzada per avançar amb contundència cap a l’erradicació de les violències masclistes.
Altres mesures són:
- L’obertura d’un Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) en violències digitals, que acompanyarà amb professionals especialitzades les dones que ho necessitin, i que assessorarà altres professionals de la xarxa d’atenció a les violències masclistes.
- La creació de serveis i recursos d’atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i els seus fills i filles víctimes i supervivents per als casos de les violències més invisibles, com ara la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats i el tràfic d’éssers humans.
- La millora dels salaris de les professionals dels serveis i recursos d’atenció i acompanyament de les violències masclistes.
- El disseny de programes de formació especialitzada per a la xarxa de professionals que, de manera directa o indirecta, treballen en les violències masclistes.
- La promoció de nous models de masculinitats antimasclistes i igualitaris, amb campanyes institucionals com la d’aquest 25N, que busca interpel·lar sobretot els homes perquè actuïn davant les violències masclistes.
- L’impuls d’accions contra la violència vicària, per tenir més detall de com funciona, així com de la realitat de l’aplicació de formes anàlogues a la falsa síndrome d’alienació parental, l’ús i els efectes de la figura del coordinador parental o la revisió del sistema de custòdies compartides.
Educació i salut
La formació és clau per prevenir, detectar i intervenir davant la violència masclista, i per aquest motiu s’impartirà un pla de formació als docents, alumnat i a les seves famílies, amb l’objectiu de prendre consciència i adquirir eines i recursos per tal d’identificar i abordar la violència masclista.
En l’àmbit educatiu, es desplegarà la figura de coordinador/a de coeducació, convivència i benestar de l’alumnat (COCOBE), que impulsa la coeducació en la comunitat educativa, promou la convivència positiva en el centre educatiu, protegeix l’alumnat davant de situacions de violència i vetlla pel benestar emocional de l’alumnat. A més, es desplegarà i reforçarà la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV).
En l’àmbit de la salut, es crearà un pla de formació transversal que asseguri la sensibilització i la capacitació dels professionals del sistema de salut, inclosos els directius. També s’impulsaran accions d’atenció, prevenció i detecció precoç de les conseqüències en la salut (salut mental i consum d’alcohol o altres drogues) de les violències masclistes a escala comunitària, des d’una perspectiva interseccional, en diferents col·lectius.
També s’aprovarà, difondrà i desplegarà el Protocol d’atenció a la salut en situacions de violències masclistes i el Protocol d’atenció a la salut en situacions de violències sexuals, i s’adequaran els recursos per fer-ho efectiu.
A banda de salut, es desplegaran protocols guia per a la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes en altres àmbits, com el sector audiovisual, en les activitats de cultura popular de caire festiu i en les arts escèniques i la música en viu. També s’actualitzaran els protocols i els documents sobre l’assetjament sexual i per raó de gènere en l’esport, i es crearà una comissió contra la violència masclista en espectacles esportius. També es presentarà el primer informe del sistema universitari de Catalunya sobre el desplegament del protocol guia 2023.
Creació de la Comissaria de la Dona i accions en l’àmbit judicial
Es crearà la Comissaria de la Dona per a l’abordatge integral de la violència de gènere i les agressions sexuals, que a més permeti un seguiment de les denúncies i l’acompanyament de les víctimes.
També es dissenyaran els nous equipaments judicials i es replantejaran els existents, posant en el centre les víctimes i els seus fills i filles i garantint circuits separats per a agressors i víctimes, amb l’objectiu de convertir-los en espais segurs que no revictimitzin les dones. També s’aposta per digitalitzar els jutjats, tant els seus processos com procediments, incloent-hi els relacionats amb la violència sobre les dones. També es dissenyaran i executaran programes preventius del suïcidi de dones ingressades en centres penitenciaris, prèvia identificació dels factors de risc.
Subvencions per prevenir i actuar davant la violència masclista, així com per promoure l’ocupabilitat de les dones
Des del Govern també s’aposta per continuar amb les subvencions als ens locals i entitats, per tal de donar continuïtat tant als projectes de prevenció i sensibilització de les violències masclistes, com als de protecció, actuació, reparació i recuperació de les víctimes i supervivents.
Pel que fa a l’ocupabilitat de les dones, també es continuarà amb les subvencions per dur a terme projectes que millorin la inserció laboral de les dones en situació de violència masclista, així com es millorarà la Xarxa DOT (Dones, Orientació i Treball), un dispositiu essencial en l’acompanyament per a la inserció laboral de dones en situació de violència masclista.
Declaració institucional del 25N: ‘Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom’
També s’ha aprovat la Declaració institucional amb motiu del 25N, sota el títol ‘Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom’. Se centra a denunciar les violències masclistes a l’espai públic, tant les molt greus i penalitzades com les quotidianes, incloent-hi espais com equipaments, comerços o transports, ja que “són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i són una realitat que afecta les dones i noies dels nostres municipis, sovint invisibilitzada i normalitzada”.
La declaració la signen les institucions polítiques del país (Generalitat de Catalunya, administracions supramunicipals i locals i entitats municipalistes), que es comprometen “a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais siguin segurs i les vides de les dones siguin lliures”.
Aquesta tasca la duran a terme treballant “de costat amb les entitats i el moviment feminista per continuar avançat juntes en l’abordatge de les violències masclistes en tots els àmbits i per continuar innovant-lo".