La consellera Verge, durant la intervenció al ple de la CSW67.

Tània Verge: "Apel·lem la comunitat internacional a impulsar canvis radicals: la transformació feminista no és ni utòpica ni impossible, juntes podem tombar el patriarcat"

query_builder   13 març 2023 17:29

event_note Nota de premsa

Tània Verge: "Apel·lem la comunitat internacional a impulsar canvis radicals: la transformació feminista no és ni utòpica ni impossible, juntes podem tombar el patriarcat"

  1. La consellera d’Igualtat i Feminismes ha intervingut en el ple de la 67a Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de Nacions Unides en representació dels governs locals i regionals.
  2. Verge ha subratllat que no hi pot haver una agenda feminista global sense agendes feministes locals i regionals fortes.


La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha intervingut aquest dilluns en el plenari de la 67a Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de Nacions Unides (CSW67), que se celebra aquests dies a la seu de l’ONU a Nova York. Verge ha comparegut en nom del Govern català i en representació de tots els governs locals i regionals que participen a la cimera. Durant la seva intervenció, la consellera ha fet una crida a la comunitat internacional a “impulsar canvis radicals”. “La transformació feminista no és ni utòpica ni impossible, juntes podem tombar el patriarcat”, ha destacat Verge. A més, la consellera ha reivindicat que “sense igualtat no hi ha llibertat, ni individual ni col·lectiva”, i ha assenyalat que la transformació feminista ha de ser també transinclusiva i antiracista.

Durant el seu discurs, la consellera ha subratllat la importància d’impulsar polítiques feministes en tots els nivells, i ha recordat que “no hi pot haver una agenda feminista global si abans no es disposa d’unes agendes feministes fortes a nivell local i regional”. En aquest sentit, la consellera ha posat en valor el paper que poden tenir governs locals i regionals en el desplegament de polítiques per avançar en l’erradicació de les violències masclistes, garantir la participació política i social de dones i joves, promoure l’equitat en l'accés als serveis públics, lluitar contra la bretxa digital, crear espais públics segurs i inclusius, incorporar l'educació sexual en els currículums escolars o lluitar contra la pressió estètica, entre altres.

Un fòrum de revisió de les polítiques feministes 

La CSW és el principal fòrum de promoció i monitoratge de polítiques feministes a nivell mundial. S’organitza anualment i hi assisteixen representants de Nacions Unides, dels Estats que en són membres i d'entitats de dones i feministes de tot el món acreditades pel Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC). 

A més de participar aquest dilluns al ple, la consellera Verge intervindrà demà a l’acte organitzat pel Consell Nacional de les Dones de Catalunya dins de la CSW67, que es farà a les 11 h (hora local) sota el títol “Bretxa digital i resistències feministes a Internet”. El Consell Nacional de les Dones de Catalunya és l’òrgan de consulta i participació de l’Institut Català de les Dones. Té estatus consultiu de les Nacions Unides i integra diverses entitats que treballen en favor de la igualtat i la promoció de les dones de tot el territori català.

Per una altra banda, en el marc del programa de la CSW67, destaca la participació de la consellera en la jornada coorganitzada entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i l’International Peace Institute, que porta per títol “Cap a un futur feminista per a la pau” i que se celebrarà dijous, de 9 h a 14 h (hora local). Membres de nombroses ONG internacionals, del sector privat, acadèmiques i representants polítiques participaran en aquesta sessió, que es farà a porta tancada. L’objectiu és compartir bones pràctiques, polítiques públiques i visions sobre com des de les institucions es pot contribuir a la construcció de pau.

Agenda paral·lela per sumar aliances internacionals

A més de participar a la CSW67, el viatge a Nova York de la consellera Verge contribuirà a reforçar vincles i aliances amb entitats internacionals que treballen en defensa de la igualtat i els feminismes. Durant tota la setmana, la consellera té agendades diverses reunions i entrevistes rellevants. Aquest mateix dilluns, ha mantingut una trobada amb responsables de la Comissió d’Igualtat de Gènere de la ciutat de Nova York. 

Dimarts, Verge es reunirà amb representants d’ONU Dones, l’entitat de Nacions Unides destinada a fomentar l'apoderament de les dones. També es trobarà amb membres de la Global Alliance for Care, una plataforma que promou la democratització de les cures, i amb l’organització Women’s Environment and Development Organitzation (WEDO), dedicada a la defensa dels drets humans, la igualtat de gènere i el medi ambient. 

Per dimecres, Verge té concertades diverses trobades amb representants polítiques destacades, com la comissària de Drets Humans de la ciutat de Nova York, Annabel Palma, i la congressista demòcrata Yvette Clarke, que destaca per la seva defensa en favor del dret a l’avortament i la lluita contra el canvi climàtic. També dimecres, la consellera es reunirà amb representants de Partners for Reproductive Justice (IPAS), que promou la legalització i l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs arreu del món.  

Finalment, dijous la consellera es trobarà amb membres de l’Instituto de las Mujeres de Mèxic, i divendres es reunirà amb Jessica González-Rojas, activista i membre de l’Assemblea Estatal de Nova York. González-Rojas també és l’exdirectora del National Latina Institute for Reproductive Health, organització que treballa per afavorir l’accés a mètodes anticonceptius de les comunitats llatines i migrades. 

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, i el delegat del Govern als Estats Units, Isidre Sala Queralt, acompanyaran la consellera en aquestes trobades.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined