- La consellera d’Igualtat i Feminismes ha intervingut en una sessió plenària sobre la participació política de les dones en el marc de la 68a Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de Nacions Unides.
- Verge ha destacat que la creació del departament ha suposat triplicar els recursos destinats a polítiques d’igualtat i un impuls sense precedents a la transformació feminista del país.
- La consellera es reuneix amb Flandes que es planteja replicar l'acció de repartiment universal de productes menstruals reutilitzables "La meva regla, les meves regles".
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha intervingut aquest divendres en una sessió plenària a les Nacions Unides en el marc de la 68a Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de Nacions Unides (CSW68), que se celebra aquests dies a la seu de l’ONU a Nova York. Verge ha comparegut en nom del Govern català i, durant la seva intervenció, la consellera ha reivindicat la necessitat de tenir estructures de primer nivell com el departament d’Igualtat i Feminismes per poder fer efectius els drets de les dones. “Des de la creació del departament s’han triplicat els recursos destinats a les polítiques d’igualtat i posar al centre de l’agenda política els drets de les dones com els drets sexuals i reproductius i l’erradicació de les violències masclistes”, ha explicat Verge, i ha afegit que també “ha permès impulsar com mai la transformació feminista del país, garantint també els drets LGBTI+, la igualtat de tracte i no-discriminació i fent polítiques antiracistes”. La consellera ha assegurat que “tenir estructures de primer nivell, com el departament d’Igualtat i Feminismes, és imprescindible per tenir un Govern i unes polítiques transversals desacomplexadament feministes i avançar cap a la igualtat”.
La consellera Verge ha explicat davant la resta de països participants que el Govern de Catalunya compleix el compromís d’assolir la paritat tant en la seva composició (amb 6 consellers i 8 consellers) com en la configuració dels alts càrrecs amb un 52% de dones, xifres que han arrencat els aplaudiments del plenari. La consellera ha reivindicat també l’augment del finançament a les entitats que treballen pels drets de les dones i als ens locals perquè “són imprescindibles en la transformació feminista”; ha dit, i ha destacat la necessitat que les institucions es dotin de protocols contra l’assetjament sexual i laboral com els que té la Generalitat de Catalunya.
Verge ha parlat en el marc d'una sessió titulada “Fostering Women’s Political Participation for Equitable and Strong Public Institutions” (Fomentar la participació política de les dones per a unes institucions públiques equitatives), coorganitzada per la Missió Permanent de Mauritània, la regió de Nouakchott i l'organització internacional United Cities and Local Governments (Ciutats i Governs Locals Units, CGLU).
Les ponents han parlat de la relació directa entre l'accés de les dones a posicions de lideratge i l'augment de les polítiques d'igualtat, cures, educació, salut i la pau. Així, la participació activa i plena de les dones en el govern a tots els nivells és clau per assolir institucions i societats equitatives, resilients, participatives i basades en la confiança. A més, han destacat que, malgrat que s'ha progressat cap a la igualtat, encara hi ha una bretxa molt significativa en la representació política: les dones arreu del món només ocupen el 26,7% dels escons en parlaments nacionals i un 35,5% dels càrrecs electes a escala local. A més de barreres sistèmiques com la manca d'accés als recursos i xarxes que permeten accedir a aquestes posicions, les dones en posicions polítiques encara pateixen assetjament, violència i intimidació a molts llocs del món. Les ponents han debatut estratègies i iniciatives per incrementar i encoratjar la participació política de les dones malgrat tots aquests obstacles, especialment al continent africà.
Entre les participants s'hi trobava Fatimetou Abdel Malick, presidenta del Consell Regional de Nouakchott, a Mauritània, i primera del país, i altres representants de regions d'arreu de l'Àfrica i Amèrica Llatina.
Interès internacional creixent en el Pla d'Equitat Menstrual
D'altra banda, la consellera s'ha reunit amb la ministra de Societat i Governança Domèstica de Flandes, Gwendolin Rutten, que ha volgut conèixer en profunditat el Pla d'Equitat Menstrual del Govern. En concret, ha mostrat un gran interès pel repartiment de productes menstruals gratuïts a totes les persones menstruants residents a Catalunya i estudia la possibilitat de replicar aquesta política a Flandes.
La ministra de Flandes no ha estat l'única. Catalunya s’ha posicionat com a capdavantera a escala mundial pel que fa al desplegament de polítiques públiques feministes i de defensa dels drets humans despertant l'interès tant de representants polítics com d'activistes i mitjans de comunicació. Especialment, atreu totes les mirades l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i el Pla d'Equitat Menstrual, on s’inclou el llançament de l’acció d’equitat menstrual “La meva regla, les meves regles”. L'acció ha estat rebuda amb entusiasme per la ciutadania de Catalunya, en només deu dies acumula més de 400.000 codis QR descarregats i 225.000 dones ja tenen el seu producte menstrual reutilitzable.
D'altra banda, Verge ha participat aquest dimecres en una trobada amb la comunitat catalana de Nova York, organitzada per la Delegació del Govern de la Generalitat als Estats Units i al Canadà. L’acte ha inclòs una tertúlia amb dones destacades d'aquesta comunitat, que han compartit la seva experiència en els seus sectors professionals i els reptes que s’han trobat a l’hora d’impulsar les seves carreres als Estats Units. La tertúlia ha comptat amb la vicepresidenta d’una multinacional americana, Haydée Villuenda, l'artista multidisciplinària Laia Cabrera i la pintora Àngels Grau, que a més ha presentat una mostra de la seva obra centrada en dones invisibles i nenes valentes.
La consellera també ha intervingut, aquest dijous, en l'acte “Empoderar les dones per empoderar les comunitats: Economies locals d’igualtat i cures,” organitzat per CGLU i la Global Taskforce en el marc del dia dels Governs Locals i Regionals de la CSW68. Representants de més de 20 entitats locals, regionals i estatals han debatut com es pot millorar la prestació de serveis públics en l'àmbit local tenint en compte el gènere, l'equitat i la inclusió. Verge ha participat en un diàleg interactiu titulat “Aliances per dotar de recursos i potència el lideratge local feminista”.