- A partir d’avui, totes les dones de Catalunya ja poden dirigir-se a la farmàcia més propera per rebre assessorament especialitzat i escollir el producte de la seva preferència bescanviant el codi QR que es troba dins l’aplicació La Meva Salut
- La distribució iniciada avui pel Govern converteix Catalunya en el primer país del món que reparteix gratuïtament productes menstruals reutilitzables
- La informació personalitzada i l’assessorament de les prop de 3.300 farmàcies de Catalunya és clau per afavorir l’ús d’aquests productes i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual
Totes les dones de Catalunya ja poden dirigir-se a la farmàcia més propera per demanar unes calces menstruals, una copa o dues compreses de tela i rebre assessorament especialitzat. El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han donat el tret de sortida avui a la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables. Aquesta acció està inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025. “Avui Catalunya es converteix en el primer país del món en distribuir, de manera universal i gratuïta, productes menstruals reutilitzables acompanyats d’informació de qualitat i assessorament de les farmàcies” ha destacat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en l'arrencada de la seva intervenció.
Es tracta d’una mesura inèdita al món que garanteix el dret a l’equitat menstrual. És a dir, assegurar l’accés als productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya, així com rebre informació i acompanyament de qualitat. “Que aquesta iniciativa entri en funcionament la setmana del 8M no és casualitat. Des de fa moltes dècades, els drets sexuals i reproductius han estat al centre de la lluita feminista a escala global. I és que el dret al propi cos és el dret més essencial de tots” ha afirmat la consellera Verge, qui també ha posat de manifest la importància històrica d’aquest dret, “precisament, perquè el dret al propi cos és tan personal com polític, aquest ha d’estar al centre de l’agenda política. I perquè no podem oblidar que els drets sexuals i reproductius són drets humans, tal com ja va reconèixer la comunitat internacional als anys noranta”.
La meva regla, les meves regles permetrà, a més, trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i tenir cura del planeta amb productes sostenibles i reutilitzables. “Vull remarcar que es tracta d’una mesura universal perquè dona resposta a un dret que tenen totes les dones: el dret a l’equitat menstrual. Un dret que ja es pot exercir a Catalunya i ens converteix en un país més just” ha afegit la consellera.
La consellera d'Igualtat i Feminismes ha visitat avui una farmàcia per conèixer de primera mà com s’estava desenvolupant la primera jornada de repartiment, i ho ha fet acompanyada pel president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi Casas Sánchez.
“Està garantit que totes les dones i persones menstruants de Catalunya tindran accés al seu producte menstrual reutilitzable a través de les més de 3.280 farmàcies catalanes. Per tant, traslladem a la població un missatge de tranquil·litat i emplacem que vinguin a demanar els productes de manera esglaonada. Un cop les usuàries facin la comanda, en cas que no estigui disponible el producte, en un termini màxim de 48 h ja el podran recollir a la mateixa farmàcia”, ha explicat el president del CCFC i del COFB.
Accés als productes a través de les farmàcies
Les farmàcies són l’espai on es distribueixen gratuïtament els productes menstruals reutilitzables: una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de tela a totes aquelles nenes, dones i persones menstruants que ho sol·licitin. L’acció, igual que tot el Pla integral d’Equitat Menstrual i Climateri on s’emmarca, té un enfocament transinclusiu i, per tant, també s’adreça als homes trans* que menstruïn i a les persones no binàries.
Les prop de 3.300 farmàcies que hi ha a Catalunya s’han adherit a l’acció i seran fàcilment identificables gràcies a un distintiu. La distribució simultània a tot el territori garanteix que totes les dones de Catalunya, visquin on visquin, tinguin garantit un dret fonamental clau com és poder decidir sobre el propi cos, així com disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital, un fet imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.
Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de Novetats: La meva regla, les meves regles de l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil). És important tenir en compte que en el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.
En el moment de l’entrega els i les professionals farmacèutiques explicaran quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyaran en l’elecció del producte que més s'ajusti a les necessitats de cada persona, tot generant un espai de confiança on poder expressar-se i compartir dubtes i inquietuds. És per aquesta raó que es recomana anar a la farmàcia amb temps, per tal d’escollir el producte després de rebre tota la informació i l’assessorament especialitzat.
L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d'unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas es podrà demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores. Tanmateix, és important tenir en compte que si una persona ja ha fet la reserva d’un producte a la farmàcia, el seu codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo a la mateixa farmàcia on l’ha demanat.
El codi QR estarà actiu a l’espai de La Meva Salut mentre no s’hagi demanat el producte a la farmàcia, i un cop lliurat el producte es desactivarà.
Informació i assessorament especialitzat
Les farmàcies són les encarregades de distribuir els productes, però també d’oferir assessorament personalitzat i informació de qualitat en el moment de la recollida. Per fer-ho, més d’11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tot el territori català han rebut en els darrers mesos una formació sobre drets sexuals i reproductius i, més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables, organitzada pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC).
Reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre el cicle menstrual, i acompanyar en la tria dels productes, és clau per fomentar el coneixement de la població sobre el propi cos i el cicle menstrual, així com per contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar i els mites i tabús que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones. A més, la informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és cabdal per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per a les persones que els utilitzen per primera vegada. Tanmateix, per tal de poder donar resposta als dubtes que la ciutadania pugui tenir en relació amb la distribució dels productes menstruals reutilitzables, s’han habilitat dues línies de comunicació específiques: el telèfon 061 Salut Respon, i el subtema ‘Equitat menstrual’ del Gestor de consultes, queixes i suggeriments de la Generalitat de Catalunya.
Dret a l’equitat menstrual: Justícia social, climàtica i de gènere
Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió Òmnibus de la Generalitat de Catalunya (2023), la percepció majoritària de les persones que hi ha participat és que no es parla prou sobre la menstruació, tant en l’espai públic com a l’escola, als centres de salut o als mitjans de comunicació. En el cas del climateri, aquesta invisibilització és encara més acusada segons opinen el 71% de les dones enquestades. De fet, encara tenim molt desconeixement sobre la menstruació: un 42% d’homes i un 38% de dones no saben respondre correctament a la pregunta: “Saps què és el cicle menstrual?”, i només el 47% de les dones i el 23% dels homes creuen tenir-ne prou coneixements. Aquests percentatges encara són més elevats quan parlem del climateri i la menopausa, atès que socialment la menstruació i la menopausa s’han tractat des del silenci i la vergonya. Aquesta situació impedeix entendre el nostre cos i atendre les seves necessitats.
A Catalunya, la dificultat d’accés a productes menstruals per raons econòmiques és una realitat: el 44% de les dones que han respost l’enquesta i tenen la regla han utilitzat productes que no eren la seva preferència perquè eren massa cars, i el 23% de les dones han hagut de reutilitzar productes d’un sol ús per raons econòmiques. Durant tota la seva vida, una persona que utilitza compreses i tampons no reutilitzables es gasta 2.500 €, i si per exemple opta per l’ús de la copa, la despesa al llarg de la vida fèrtil es redueix fins als 145 €, aproximadament.
Els productes menstruals reutilitzables també contribueixen a la justícia climàtica, perquè prevenen la generació de residus i ajuden a evitar el canvi climàtic. A Catalunya, cada any es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables o, el que és el mateix, 750 milions de tampons i compreses d’un sol ús es converteixen en residus que no són reciclables. A més, produir-los causa severs impactes ambientals, com ara una gran despesa d’aigua o energia i un ús de grans volums de cel·lulosa, cotó o raió viscosa.
En definitiva, la manca d’informació veraç sobre què és la menstruació o la menopausa, les discriminacions i els prejudicis entorn d'aquests processos, i la dificultat d’accés a productes menstruals adequats per a cada persona són vulneracions dels drets sexuals i reproductius. És clau, doncs, l’acció La meva regla, les meves regles que busca portar a totes les llars de Catalunya productes menstruals reutilitzables i informació de qualitat.
El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització.
Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.