• El conseller ha intervingut a Quito a l’Assemblea Mundial de Líders Locals i Regionals, dins dels actes d’Hàbitat III, la conferència de Nacions Unides sobre habitatge i desenvolupament urbà
  • Rull ha ofert l’experiència catalana per implementar i fer seguiment de la Nova Agenda Urbana
Imatge Quito
El conseller Rull durant la seva intervenció a l'Assamblea Mundial de Líders Locals i Regionals.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha intervingut aquest diumenge a l’Assemblea Mundial de Líders Locals i Regionals, una trobada que forma part de la tercera conferència de Nacions Unides sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible, l’Hàbitat III, que se celebra entre els dies 16 i 20 d’octubre a Quito (Equador). En aquesta conferència està previst aprovar la denominada Nova Agenda Urbana (NAU), que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament sostenible de les ciutats.
 
Rull ha ratificat el compromís del Govern amb el desplegament de la NAU davant de 300 representants de ciutats i governs regionals. "Catalunya desenvolupa la pròpia Agenda Urbana des de la seva llarga experiència en planificació territorial", ha explicat el conseller, fent referència a la feina feta amb els catàlegs de paisatge i la que s’està fent amb la futura Llei de Territori.
 
El model de Barcelona és el de Catalunya
 
De fet, ha afegit Rull, “el model urbanístic de Barcelona, que és el model de Catalunya, crea entorns de progrés econòmic i social, inclusius i cohesionats”, la base del que ha de ser una societat, segon el conseller. "Hem de ser capaços de transformar els somnis de molts i fer una societat inclusiva, sostenible i cohesionada", ha convidat. Pel conseller, l’urbanisme s’ha d’entendre des del binomi següent: “no hi ha cohesió social sense cohesió territorial”.
 
Pel conseller de Territori tenim uns reptes concrets: “l'habitatge, una economia més sostenible, el dret a la salut, l’educació i la cultura” i “les ciutats són la resposta més poderosa a aquests reptes”, ha assegurat Rull.
 
L’oferiment de l’experiència catalana
 
A Catalunya treballem amb els governs locals i regionals en aquesta NAU compartint experiència, models i eines, però que en paraules del conseller “té reestriccions polítiques i econòmiques” en les que el Govern treballa diàriament per superar. Rull s’ha ofert per implementar i fer seguiment d’aquesta Agenda Urbana, partint de l’experiència catalana, ja que considera que “les autoritats locals i regionals i els governs que entenen el poder local com el més pròxim són el camí d’èxit en la seva aplicació”.
 
El conseller assistirà aquest dilluns a la reunió de l’Organització de Regions Unides (ORU Fogar) i presentarà el document Els governs regionals davant d’Hàbitat III, que reivindica el paper de les administracions intermitges en el desenvolupament sostenible de les ciutats. Aquesta presentació tindrà lloc a l’estand que la Generalitat té a Quito. El document de l’ORU emfasitza que les ciutats, el focus principal d’Hàbitat III, necessiten d’un sistema territorial, productiu i d’infraestructures, que va més enllà del seu estricte terme municipal. El govern de referència d’aquest sistema territorial és el regional i, per tant, es converteix en peça indispensable per afrontar els nous reptes de desenvolupament sostenible.
 
Signatura d’un acord de cooperació
 
Finalment, el conseller signarà també aquest dilluns un Memoràndum d’entesa amb el director executiu d’ONU-Hàbitat, Joan Clos. Aquest és l’organisme que coordina totes les activitats de les Nacions Unides relacionades amb els assentaments humans i que organitza l’Hàbitat III. L’acord permetrà al Govern i a l’ONU-Hàbitat compartir coneixement, proporcionar suport mutu i definir programes de cooperació per dur a terme projectes específics.
 
Les accions de cooperació que es despendran d’aquests acords es concentraran en les àrees de responsabilitat del Departament de TES, com són les polítiques urbanes, el desenvolupament sostenible, la planificació del sòl, la lluita contra el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i dels residus, i el transport públic.

1  

Imatges

Imatge Quito

Imatge Quito 148

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 108