Govern
  • Així ho ha dit el secretari d’empresa i competitivitat Joan Aregio després de la segona reunió de la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, presidida per la consellera de Governació, Meritxell Borràs
  • En aquesta reunió, el Govern ha fet repàs dels convenis signats amb les subministradores d’aigua i ha dit que l’intent de negociar convenis amb les elèctriques “no serà etern”
  • També s’ha informat que actualment el Govern ja ha imposat 25 sancions
  • Borràs ha destacat que el Govern ha reforçat les polítiques en habitatge invertint aquest any més de 111 milions d’euros en ajuts al lloguer o incrementant el parc públic mitjançant la compra de pisos i les cessions de bancs
 
 
 
La Generalitat de Catalunya obrirà expedient sancionador a l’empresa Gas Natural pel tall de subministrament a l’Àvia de Reus. Així ho ha dit el secretari d’empresa i competitivitat, Joan Aregio, en la reunió que aquest matí ha tingut lloc de la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, presidida per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. Aregio ha explicat que en la informació enviada per la subministradora atenent el requeriment fet per Consum, “no es justifica la no informació als serveis socials” abans de procedir al tallament del subministrament. Es va dur a terme “un tall indegut”, ha reblat.
 
Aregio s’ha reafirmat en què “sempre estem disposats a millorar, però la llei  diu que no es pot tallar sense haver notificat als serveis socials.  Això és molt clar i no cal donar-hi més tombs”. El secretari també ha volgut recordar que el protocols d’actuació, fets i notificats el desembre del 2015, estan recorreguts per Unesa, la patronal de les elèctriques. A més, el novembre de l’any passat l’empresa “ens va consultar sobre com havia de procedir i se li va respondre per escrit que s’havia de cenyir als protocols presentats”.
 
En la reunió també s’ha fet un balanç de la situació de la signatura de convenis amb les subministradores de serveis bàsics. Fins ara s’han signat 20 convenis amb companyies d’aigua però “cap administració ha pogut signar cap conveni” amb subministradores elèctriques i gasístiques. En aquest sentit Aregio ha estat contundent i ha afirmat que “farem un esprint final per signar convenis amb elles però no es negociarà aquest tema eternament.” Si no se signen “buscarem altres solucions”.
 
Finalment, el representant d’empresa ha informat que, a dia, d’avui ja “hi ha 25 sancions imposades” per tallaments indeguts de subministrament i ha plantejat la creació d’una comissió conjunta per elaborar una proposta catalana de modificació del bo social. Aregio ha tornat a estendre la mà a altres administracions i entitats per treballar plegats en la lluita contra la pobresa energètica
 
Reforç de les polítiques d’habitatge
 
Per la seva banda, la consellera de Governació ha exposat les diverses línies d’actuació en matèria d’habitatge, especialment “el reforç de les polítiques per fer front a l’emergència “que han permès aturar així més de 3.200 desnonaments en nou mesos”, ja sigui a través d’ajuts urgents per pagar el lloguer o la hipoteca; fent mediació entre famílies i bancs per resoldre el deute, o adjudicant pisos a través de la mesa d’emergència. “En total, són més de 18.200 desnonaments des de 2012”, ha recordat.
 
En aquesta línia, la consellera de Governació també ha explicat que la Generalitat destinarà aquest any més de 111 milions d’euros en ajuts del lloguer, ja sigui a ajuts ordinaris com als destinats a resoldre situacions d’emergència. La consellera ha afegit que aquestes xifres s’assoleixen malgrat tenir els pressupostos prorrogats i ha assegurat que “això són aproximadament 30MEUR més que l’any passat. En cinc anys hem doblat la xifra”.
 
Una altra de les polítiques que ha fet valer la consellera Borràs és l’augment del parc públic d’habitatge per a destinar-lo a ús social a través de la compra mitjançant el dret de tanteig i retracte i també amb cessions bancàries, “que són la manera més eficaç per donar resposta immediata a les necessitats de lloguer social”. “Per ampliar el parc públic també cal la col·laboració entre administracions, amb experiències que ja s’han posat en marxa amb alguns ajuntaments com ara la compra conjunta de pisos per destinar-los a projectes socials”, ha afegit.
 
Creada pel Govern el 17 de maig d’enguany, la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que fusiona la Taula sobre desnonaments i la Taula sobre la pobresa energètica, dóna compliment a una resolució del Parlament que instava a unificar els mecanismes de participació social i institucional en els dos àmbits. Es va reunir per primera vegada el passat 13 de juny.
 
A la segona reunió de la Taula, que ha tingut lloc a l’Hospitalet de Llobregat, al Palauet de Can Buxeres, també hi ha participat el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala; representants de l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, com a portaveus del món local; el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya; entitats empresarials i sindicals; entitats socials del tercer sector; la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca; entitats financeres, i empreses subministradores d’energia i aigua.

2  

Imatges

Segona reunió de la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica

Segona reunió de la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica 1409

Segona reunió de la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica

Segona reunió de la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica 1720