• El projecte de llei continua endavant la seva tramitació
El conseller de Salut, en la seva intervenció al Parlament, aquesta tarda. Foto: Parlament de Catalunya
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha defensat aquesta tarda al Parlament de Catalunya el projecte de llei d'accés universal a l'assistència sanitària. I ho ha fet apel·lant al vot favorable dels grups parlamentaris en entendre que “tots aquells i aquelles que creuen en la llibertat, la igualtat, els drets socials i la dignitat de les persones no poden fer una altra cosa que aplaudir aquest text normatiu i donar-li suport”.
 
Comín ha resumit la llei definint-la com la garantia que “qualsevol resident a Catalunya tingui accés a tota la cartera de serveis de salut des del primer dia”, sense cap requeriment d’arrelament temporal previ i per tant s’elimina la carència de tres mesos de residència que fins ara s’havia d’acreditar. El titular de Salut ha indicat que l’empadronament és el requeriment administratiu per accedir a aquests serveis, però tenint en compte les circumstàncies especials de determinats col·lectius, la norma també preveurà que aquesta via ordinària no sigui exclusiva i que la residència es pugui acreditar mitjançant altres criteris d’arrelament que es regulin reglamentàriament, atesa la diversitat d’aquest col·lectius i l’heterogeneïtat i variabilitat d’aquestes circumstàncies.
 
El conseller ha defensat que aquesta llei és necessària perquè, entre d’altres raons, “compleix el que diuen doctrines i consensos internacionals”, com ara els dictats des de fa molts anys per part de Nacions Unides, la Unió Europea o de la Declaració Universal de Drets Humans. A més, per Comín, “un dret tan important com aquest” ha d’estar blindat definitivament amb la màxima garantia jurídica, i no només mitjançant instruccions com les que fins ara han permès donar assistència sanitària a 137.000 persones, però que el Govern espanyol ha recorregut davant la justícia. “Aquell govern regressiu del PP, amb el reial decret del 2012, va trencar el model de consens del 1986 i va restringir la universalitat i la gratuïtat afectant la població més vulnerable i més necessitada”, ha assegurat. D’altra banda, es recorda que la llei és necessària perquè deixar una part de la població sense control mèdic suposa un risc per a la salut pública de tota la societat i un augment de la vulnerabilitat dels col·lectius en risc d’exclusió social.
 
Per últim, el titular de Salut ha defensat que la normativa desplega el que es va escriure, votar i aprovar amb l’Estatut: que totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública. “No hi ha persones lliures al marge dels seus drets socials i hem vingut a garantir la llibertat i els drets socials de totes les persones”, ha ressaltat Antoni Comín.
 
Després de la intervenció dels grups parlamentaris, s’ha procedit a la votació de l’esmena a la totalitat al projecte de llei presentada pel grup parlamentari del PP a Catalunya. Amb únicament 11 vots favorables i 119 vots en contra, l’esmena no ha prosperat i el projecte de llei continua la seva tramitació parlamentària.