El conseller Comín, destapant la placa inaugural del centre, aquesta tarda a Lleida.
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha inaugurat avui el nou centre d’atenció primària (CAP) Onze de Setembre de Lleida. El nou CAP ofereix millores pel conjunt de la ciutadania, tant per l’accessibilitat que se’n deriva de la localització del centre -molt propera als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida- com per possibilitar una reducció de la pressió assistencial a altres zones de la ciutat, i també pels professionals, que disposen d’uns equipaments actualitzats.

En la inauguració de l’espai, que el conseller ha fet acompanyat de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, Comín ha destacat que “tot i que en els últims anys ens ha costat fer inversions, no n'hem deixat de fer i hem salvat projectes com aquest”, que beneficiarà tots els ciutadans en veure esponjats els serveis sanitaris de la ciutat. “Volem desplegar tot el potencial comunitari de l'atenció primària, perquè aquesta visió comunitària ens permet intervenir millor en les causes de la malaltia”, ha afegit el conseller abans de posar aquest CAP com a “model a seguir perquè, entre d'altres espais, incorpora els serveis de l'Agència de Salut Pública i també els de rehabilitació”.  

Amb més de 5.000 m2 de superfície construïda, el centre disposa de 5 plantes amb més de 40 consultes assistencials amb les sales d’espera a la part frontal, a banda dels boxes i espais especials per rehabilitació, en procés d’equipament, com el gimnàs per cinesiteràpia i altres per electroteràpia, teràpia ocupacional i per a patologies cròniques lligades a l’envelliment com les malalties neurològiques discapacitants. Hi treballaran unes 150 persones que s’incorporaran de manera progressiva amb l’obertura dels serveis i es preveu atendre prop de 19.000 usuaris.

Les dues plantes baixes estan destinades, majoritàriament, a l’atenció primària de salut així com als serveis de l’Agència de Salut Pública del Segrià, que ocuparan a  curt termini una part de la planta 0. Un cop es completi l’equipament del centre, la primera planta serà ocupada pels serveis de rehabilitació ambulatòria especialitzada de la Regió Sanitària de Lleida que no es facin als centres comarcals descentralitzats ni dins de les plantes d’hospitalització dels centres hospitalaris.

A la planta segona, a l’octubre van entrar en funcionament els serveis de la Fundació Esclerosi Múltiple (Hospital Miquel Martí i Pol). La planta tercera està destinada al personal, amb vestidors, office i sala de reunions, a banda de tres sales de reunions i una gran sala d’actes polivalent a la planta -1.

Informació als ciutadans
Els prop de 12.000 ciutadans que, fins ara, eren atesos al CAP Santa Maria -8.800 adults i 3.300 usuaris de pediatria-, van ser informats i ara s’adrecen a les noves instal·lacions del número 10 del passeig de l’Onze de Setembre. Són atesos pels mateixos professionals a les plantes d’entrada del nou centre.

La resta d’usuaris de la ciutat, si ho desitgen, també poden demanar ser atesos en aquest nou centre atès el dret de lliure elecció de CAP, així com els que viuen en els carrers propers al mateix, que aviat seran assignats a aquesta Àrea Bàsica de Salut (ABS) un cop el centre entri en ple funcionament. Per aquest motiu, està en procés una redistribució dels carrers de les ABS del centre de Lleida: Lleida 1 Centre Històric (CAP Rambla de Ferran), Lleida 3 (CAP Eixample), Lleida 4 (CAP Balàfia Pardinyes Secà) i Lleida 7, que aplega els habitants que aniran al CAP Onze de Setembre. Es preveu que podrien demanar el trasllat de CAP uns 7.000 usuaris.

Aquesta distribució es farà de manera progressiva, així com la de la resta de serveis, com han estat els serveis de la Fundació Esclerosi Múltiple, ,que fins ara estaven ubicats dins de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Els serveis de rehabilitació es posaran en marxa més endavant, quan es completin els seus equipaments especialitzats.

Aquest modern centre assistencial està dissenyat en forma de “pinta” de manera que totes les estances tenen llum natural. Disposa de dues entrades pel carrer Onze de Setembre: una de prioritària per als ciutadans i una altra d’interna per a personal i serveis. Una circulació vertical amb escales amb un ampli ascensor està duplicada als dos extrems de l’entrada de l’edifici per permetre una bona circulació i l’accés al carrer facilitat per l’Ajuntament de Lleida que permet una bona accessibilitat al mateix. Cal recordar que és un centre que es va planificar l’any 2007 i que s’ha pogut endegar després d’una inversió pública de més de 8 milions d’euros.

2  

Imatges

Piscina_CAPLleida

Piscina_CAPLleida 2242

Visita_CAPLleida

Visita_CAPLleida 2392