• La consellera de Governació considera que la decisió avala les actuacions de l’Executiu català en matèria de consum que el Govern espanyol ha portat al TC
  • Segons Borràs, la sentència “és una picada de crostó a les autoritats de l’Estat espanyol”
  • El Govern posa a disposició dels ciutadans l'assessorament del servei d’Ofideute i de l’Agència Catalana del Consum
Meritxell Borràs
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha explicat aquesta tarda que el Govern ha acollit “molt positivament” la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respecte de les clàusules sòl. La consellera ha considerat, en declaracions als mitjans de comunicació al Parlament de Catalunya, que “aquesta sentència europea posa les coses al seu lloc” i que “fa justícia”, ja que moltes persones han tingut problemes greus d'endeutament en l’àmbit de l’habitatge i aquestes clàusules sòl "n’eren un element més a tenir en compte".
 
Per Meritxell Borràs, amb aquesta sentència europea “finalitza una qüestió que els tribunals espanyols havien tancat en fals”, ja que les autoritats judicials espanyoles van admetre que les clàusules sòl eren incorrectes, però van establir que només era necessari retornar els diners a partir de la sentència del 2013 del Tribunal Suprem. És per això, que la titular responsable de polítiques d’habitatge ho veu com “un cert amonestament” “una picada de crostó a les autoritats de l’estat espanyol”, ja que deixen ben clar que “el que cal protegir són les persones i no el sistema financer”.
 
Borràs ha considerat que aquesta sentència també és un aval a la Llei 20/2014, del Codi de consum de Catalunya, per a la millora de la protecció de les persones consumidores en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum. “Aquest text establia que aquestes clàusules eren incorrectes, i el Govern espanyol la va portar al Tribunal Constitucional i en va demanar la suspensió”, ha apuntat la consellera.
 
Igualment, la titular de Governació ha apuntat que les conclusions del TJUE estan en línia amb les diferents actuacions del Govern i el Parlament de Catalunya els últims dos anys en matèria d’habitatge, que han proposat diferents lleis en aquesta matèria per ajudar les persones a garantir el seu dret a l'habitatge, com és el cas de la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica o la Llei de l’impost sobre pisos buits, entre d'altres. 
 
Respecte de com s’articularà el retorn dels diners als afectats, la consellera ha recordat que els ciutadans poden comptar “com s’ha fet fins ara” amb el suport i assessorament necessari tant de l'Agència Catalana del Consum com del servei Ofideute de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Els últims anys, aquest servei ha atès, informat, assessorat milers de famílies amb dificultats per pagar els préstecs hipotecaris i que es troben, per aquesta causa, en risc de perdre el seu habitatge.